ArXellence 2: Rezultati međunarodnog arhitektonskog konkursa

“ArXellence 2”, ALUMIL međunarodni arhitektonski konkurs, uspešno je završen u subotu, 21. novembra, proglašenjem 6 nagrada i 4 počasna priznanja. Nakon prvog uspešnog konkursa „ArXellence“ u 2018. godini, kompanija Alumil je odlučila da organizuje „ ArXellence 2“. Konkurs je odobrila Međunarodna unija arhitekata (UIA) i sprovodio se u saradnji sa Međunarodnom komisijom za konkurse UIA (ICC Council). ALUMIL je kao organizator osigurao potpunu transparentnost i primenu UNESCO međunarodnih standarda u vezi arhitektonskih konkursa. Članovi međunarodnog žirija garantovali su rezultate, nakon što su ocenili predloge i dodelili 6 nagrada i 4 počasna priznanja, navodi se u konkursu.

Izazov

ALUMIL je raspisao konkurs za podnošenje predloga i ideja u vezi sa razvojem zapadne obale Soluna. Tema „ ArXellence’s 2“ imala je za cilj da prikupi inovativne ideje od globalne arhitektonske zajednice o stvaranju novog centralne poslovne zone (CBD). Prema kriterijumima postavljenim od strane UIA, poslovna zona bi trebalo da se odlikuje visokom energetskom efikasnošću i održivošću, redefinišući zapadnu kapiju grada u cilju dobrodošlice građanima i preduzetnicima (doprinos održivom razvoju, društveni uticaj, ekonomska održivost itd.). Evolucija i redizajn trenutno neiskorišćene zapadne obale Soluna redefinisaće njen položaj na međunarodnoj mapi i unaprediće kvalitet života građana. Štaviše, Solun će vratiti svoj prestiž kao vodeći grad na Balkanu, privlačeći investitore, preduzeća i nove posetioce.

Međunarodni konkurs za arhitektonske ideje

ArXellence 2… u brojevima

Učešće u „ ArXellence 2“ premašilo je naša očekivanja: 1.464 registracije iz 90 zemalja i 173 prijavljena projekta. Zbog ograničenja koja je prouzrokovala pandemija koronavirusa, ocenjivanje predloženih projekata sprovedeno je putem internet, u skladu sa međunarodnim protokolima. Žiri je detaljno ispitao svaki projekat putem telekonferencije sa simultanim prikazom predloženih projekata koje su kreirali arhitekte iz celog sveta. Ukupna ocena međunarodnog žirija rezultirala je sa 6 nagrada i 4 jednaka počasna priznanja, ispunjavajući kriterijume UIA.

Članovi žirija

Žiri: Kasper Guldager Jensen, UIA representative (Architect, Denmark), Nikolaos Salpingidis, Alumil representative (Innovation Director, Greece), Gabriella Carillo (Architect, Mexico), Lauren Haiden (Architect, South Africa), Dimitrios P. Tsomocos (Finance & Management, UK/Greece)

Alternativni žiri

Sara Martin Camara, UIA representative (Architect, France)

Oren Sussman (Law & Finance, Israel)

Stručni savetnik konkursa

Evangelos Lyroudias, Alumil Consultant (Architect, Greece)

Nagrade

6 nagrada dodeljenih od strane žirija konkursa ArXellence2 su sledeće:

1. Nagrada
Naziv projekta: The Lodge

ID učesnika: d15bd86f-2938

Ime učesnika: Alejandro Piqueras

Arhitektonski studio: ALE Studio

Država: Španija

2. Nagrada
Naziv projekta: The Green Ηub

ID učesnika: 20d6099c-5616

Ime učesnika: Angeliki Tzifa, Sofia Nikolaidou

Država: U.S.A.

3. Nagrada
Naziv projekta: Thessaloniki Green Pier

ID učesnika: c24d129b-ca90

Ime učesnika: Mircea Mogan, Alexandra Virlan

Arhitektonski studio: Mogan Architecture

Država: Holandija

4. Nagrada
Naziv projekta: Bioclimatic Urban Lighthouse

ID učesnika: 7fcb61a5-e4bc

Imena učesnika: Alberto Mizrahi, Guillermo Lesch, Osvaldo Alvarez Rojas, Valeria Franck, Federico Menichetti, Leticia Alfaro, Philippa Jane Page

Država: Francuska

5. Nagrada
Naziv projekta: De-fragmenting the Productive City

ID učesnika: 6a1e10a2-7174

Imena učesnika: Maria Chrysoula Akrivou, Antonis Athanasiou

Država: Holandija

6. Nagrada
Naziv projekta: A view of the bay – A glance at the future

ID učesnika: 5fc57b05-4a53

Imena učesnika: Marco Broekman, Floris Van der Zee, Martha Seitanidou, Jordy Stamps, Yunshih Chen, Timothy Simons, Marina Lysenkova

Arhitektonski studio: Bura urbanism

Država: Holandija

Počasna Priznanja
(abecedno po državama)

Počasno Priznanje

Naziv projekta: The Gates of Thessalonica

ID učesnika: d7633b4d-e29c

Ime učesnika: Ivo Panteleev

Arhitektonski studio: ADA – Agency Design & Architecture

Država: Bugarska

Počasno Priznanje

Naziv projekta: Ships Forest

ID učesnika: a8ef5994-ee73

Imena učesnika: Perraguin Olivier, Spiegelstein Jacques, Letourmy Laurent

Arhitektonski studio: hOP/ar

Država: Francuska

Počasno Priznanje

Naziv projekta: Thessaloniki Wave (T-WAVE)

ID učesnika: cb17c371-dd7c

Imena učesnika: Andrea Michelini, Jacopo Berlendis, Alberto Gasparini, Tommaso Tassi, Alessandro Bonaventura, Mauro Baessato, Rade Batinica, Antonio Spena, Carlo Leonardi, Filippo Marsigli, Roberto Franchini, Giancarlo Franchini, Giacomo Gola, Davide Cappochin, Giuseppe Cappochin, Amarda Velcani, Thimi Rudi, Charis Christodoulou, Avra Bousda, Margarita Lekka, Vilma Chastaoglou, Matteo Taramelli, Roberto Zuccon

Arhitektonski studio: F&M Ingegneria Spa

Država: Italija

Počasno Priznanje

Naziv projekta: City’s New Pulse

ID učesnika: c981fd16-5b56

Imena učesnika: Esteban Colmenares, Sanhita Chaturvedi, Shashank Jain, Anshul Bhargava, Ben Kikkawa, Joao Pedro Costa, Florentina Tsakiri

Arhitektonski studio: Studio C+C / Studio 4215

Država: Velika Britanija

Ishod i naredni koraci

ALUMIL, vodeća međunarodna kompanija specijalizovana za arhitektonske aluminijumske sisteme, organizovala je ovaj konkurs sa ciljem da prikaže viziju grada koja unapređuje kvalitet života ljudi. Otvorili su vrata za kreativne i inovativne ideje i drago nam je što je ovaj izazov inspirisao toliko ljudi širom sveta.

Uprkos neviđenim poteškoćama zbog pandemije, insistirali su na sprovođenju konkursa zadržavajući njegov međunarodni karakter. Ponosni su ne samo na veliki broj predloga koje su dobili iz toliko zemalja, već i na to što je sve ove prijave ocenjivao međunarodni žiri sastavljen od renomiranih stručnjaka. Iz kompanije veruju da ovaj idejni konkurs pruža neophodne stručne smernice koja su presudne za svaku vrstu prostornog planiranja. Arhitektonsko oblikovanje ima moć da prizove kulturnu evoluciju, a kroz arhitektonske konkurse imamo priliku da ponudimo nove mogućnosti unapređenja naših gradova.

“ArXellence 2” bio je konkurs koji je otvorio diskusiju o redizajniranju urbanog područja Soluna i stvorio platformu punu inspirativnih arhitektonskih ideja za ponovni razvoj zapadne gradske rive. Najviše od svega, “ArXellence 2” poslao je pozitivnu i sigurnu poruku nade i optimizma, zasnovanu na naprednom urbanom razvoju i održivosti.

www.alumil.com/arxellence.

www.alumil.rs

Alumil Yu Industry a.d.
A. GTC SQUARE – Milutina Milankovića 11b,
11070 Novi Beograd, Srbija
T. +381 11 614 92 10
E. projektbiro@alumil.com
W. www.alumil.rs

 

Prethodni tekstISEO NO TOUCH rešenja za otvaranje – Otvorite vrata bez dodira
Sledeći tekstDeset uspešnih partnerskih godina sa firmom Axioma plus