Zašto je svetlost = aluminijum?

Svet je postao mesto otuđenja, a sve veća naseljenost gradova umesto da doprinese otvaranju prema ljudima, donosi usamljenost, zatvorenost i nedostupnost. I sve su glasnije kampanje koje nam govore da ne budemo u veštačkim uslovima, materijali u gradnji sve više kopiraju prirodu, valjda želeći na taj način da nam istu približe i naprave privid otvorenosti i slobode.

I čini se kako vreme prolazi da smo sve dalje od prirode, a u isto vreme joj težimo, donosimo restriktivne mere za industriju kako je ista ne bi zagađivala, recikliramo, selektujemo smeće, ulažemo novac kako bismo prirodi nadoknadili ono što smo joj uzeli. U približavanju prirodi, ljudi pokušavaju ili da se presele na periferiju, ili da svoje poslovne i stambene objekte u gradu oplemene zelenim zidovima ili krovovima i da puste sve više Sunca gde god da provode svoje radne dane.

ALU stolarija

Ovo puštanje Sunca i dobavljanje vitamina koji će u dosadnu i dosta brzu svakodnevnicu punu stresa i moranja stimulisati hormon sreće, ima veze sa otvorima. Jer otvori su naša jedina veza sa svetlošću. Otvori jesu ono što nas čini slobodnim i zato je materijal koji nam ovo omogućava nešto na čemu smo zahvalni i na čijim performansama radimo da bi nam služio u svom svom kapacitetu.

Pogađate, gore pomenuta priča ide u pravcu njegovog veličanstva – Aluminijuma.

Nekada hladnog, a danas, zbog mogućnosti da nam da svetlost – najtoplijeg na svetu. I, da, jako je čudno, gotovo nemoguće bilo samo pre 15 godina zamisliti da se reči „toplo” i „aluminijum” koriste u istoj rečenici jer je aluminijum dugo bio zamena za hladnoću.

Iz ugla materijala možemo reći da je termoprekidom koji je ustvari i doveo do najveće promene u shvatanju aluminijumske stolarije, sam aluminijum doživeo najveći preporod u odnosu na sve ostale.

Tehnomarket Lineal Therm prozorski sistemi
Tehnomarket Lineal Therm prozorski sistemi

Drvo je sinonim za prirodno, PVC za energetski efikasno, dok je aluminijum postao sinonim za svetlost, lakoću i prostranstvo pogleda.

I ne morate biti građevinac ili uopšte neko ko na bilo koji način ima veze sa gradnjom ili materijalima, da biste shvatili da sve ono veliko, prostrano i moderno u građevinama širom sveta upravo opslužuje aluminijum.

Čak i automobilska industrija u svojim poslednjim izdanjima koristi aluminijum da bi istakla minimalizam, a opet genijalan dizajn ručica za vrata, sve elemente automatizacije, pa i džepove koji nemaju nikakvu drugu namenu osim one koja će reći: Ovo je moćan i moderan auto koji voze uspešni!

Aluminijumska stolarija prozori klizna vrata
ALUMIL Podizno-klizni SUPREME S700

Aluminijum, suprotno nevidljivosti kojoj teži, ipak koristi i svoju moć čvrstoće da bude nešto što nas čuva – od radoznalih pogleda jednako kao i od pljački, otuđenja imovine i ulivanja straha u kosti kada smo na odmoru.

Dakle, njegov doprinos bezbednosti upravo je srazmeran i lepoti i luksuzu koju ovakva vrata omogućavaju.

Štaviše, ako ste u stambenim zgradama zastali da se divite samo jednim vratima jer su vam izgledala drugačije i moćnije od drugih, ona jesu od aluminijuma. Njegova čvrstoća doprinosi bezbednosti, pa spolja nekada izgleda kao da je pomoću njih zatvoren sef neke velike svetske banke, a ne nečiji stan.

Dakle, aluminijum je materijal budućnosti. Ali i sadašnjosti. Njegova moć je velika kao i njegova čvrstina, a njegova lepota kao njegova sposobnost da bude nevidljiv na uštrb našeg komfora. Ajfelov toranj je napravljen od aluminijuma, nema čoveka koji će otići u Grad Svetlosti, a da ga zaobiđe. Jer je velelepan. Jer je moćan. Jer ostaje tu, takav predivan i za generacije koje dolaze. Jer je večan i izdržljiv.

Baš kao aluminijum.

Autor teksta: Mirjana Makarin Plavšić, novinar