Potpuna transformacija zapuštene betonske zgrade iz 1960-ih

Danska arhitektonska kompanija Tegnestuen LOKAL sa sedištem u Kopenhagenu radikalno je obnovila jednu od „najružnijih“ zgrada u gradskoj četvrti Frederiksberg inovativnom adaptacijom fasade koja stanovnike približava prirodi i jedni drugima.

Svaki stakleni balkon ima svoju malu baštu

Projekat nazvan Ørsted Gardens – transformacija je betonske zgrade iz 1960-ih koja je bila poznata po svom nepoželjnom i oronulom izgledu. Umesto jednostavne obnove fasade, arhitekte su odlučile da drastično promene izgled zgrade ubacivanjem niza trouglastih staklenih balkona sa 50 malih vrtova.

Umesto jednostavne obnove fasade, arhitekti su odlučili da drastično promene izgled zgrade ubacivanjem niza trouglastih staklenih balkona sa 50 malih bašti. Obnova fasade s ciljem zaštite betonskih balkona od oštećenja vodom, pretvorila se u celokupnu obnovu. Pored planiranog zastakljivanja balkona, arhitekte su se odlučile za umetanje novih trouglastih staklenih balkona i tako stvorili novi zajednički prostori za boravak i druženje.

balkon
Umetanjem novih trouglastih staklenih balkona dobili su se zajednički prostori za boravak i druženje

Ovim poduhvatom, vlasnici stanova dobili su i malo zelenila. Svaki stakleni balkon ima svoju malu baštu iz koje rastu biljke.

Stanari zgrade imaju svoje male baštenske parcele