Fasada koja govori o vama

Da li je bolje živeti u kući ili u stanu? Skoro sam bila kod drugarice na rođendanu i uz tortu i čašu pića smo, između ostalog, ćaskali i o tome koliko je kuća bolje za živeti, odnosno zašto nije bolja. Sve su to mahom bili ljudi koji su se, iz prigratskih naselja, doselili u grad. Njihova iskustva govore da su se, preselivši se u manji prostor, konačno ogrejali. Ali ako izuzmemo grejanje, koje je poslednjih dana veoma aktuelno kod nas, kuća zaista ima više prednosti. Kada bismo ovakav razgovor vodili tamo u maju, priča bi ipak bila drugačija.

Fasadna crvena cigla izgleda lepo i u enterijeru,ali i u eksterijeru
Foto: Fasadna crvena cigla izgleda lepo i u enterijeru,ali i u eksterijeru

Kuća je konfornije mesto, sa više privatnosti i mogućnosti da, recimo, sam uradiš fasadu i tako svoj zanimljiv i originalan sklop ličnosti pokažeš baš na ovom primeru.

Stara cigla u formi dekoracije vašeg doma
Foto: Stara cigla u formi dekoracije vašeg doma

Moj svekar je sam uradio fasadu od starih ciglica, onako usput, zabavljajući se. Nema tog komšije iz kraja koji nije svratio da ga pita kako je to uradio i tražio preporuku i savet kako da i on, od svoje porodične kuće, napravi nešto tako lepo i upadljivo. Ukoliko imate vremena, volje i osnovnog građevinskog iskustva radite sami ! Uštedećete novac i sigurno ćete postavku bolje uraditi od prosečnog majstora. Dobro postavljena cigla proističe iz motiva, truda i savesno obavljenog posla. I možda malo mašte, ali ona, duboko verujem, čuči u svakom čoveku bez obzira čime se bavio.

Najosnovniji alat za lepljenje je isti kao i za lepljenje keramičkih pločica
Foto: stara cigla daje novo ruho fasadi vaše kuće

Dakle, prvo nabavite ili kupite ciglu. Možda da obiđete neki stari plac ili vikendicu i pitate da li bi vam prodali tu ciglu koja im više ne treba.

Dekorativna rustična cigla u formi pločica lepi se lepkom za keramičke pločice ili sličnim cementnim lepkom. Na ravnu površinu zida nanese se sloj lepka uz pomoć ravne hoble. Potom se na svaku ciglicu nanese vrlo tanak sloj lepka i potom se ista utisne na predviđeno mesto. Posao se nastavlja logično: komad po komad, red po red…Obzirom da je reč o proizvodu koji na zidu treba da daje rustičan izgled, rastojanja između pojedinih ciglica i celih redovane ne treba raditi “pod konac”, već upravo obrnuto: dati mašti i kreativnosti na volju.Ukoliko posle izvesnog perioda rada postane jasno da redovi malo odstupaju od horizntale ne očajavajte, već sa sledećim redom to se lako ispravlja…

Ukoliko želite da fuga bude u boji koja je različita od sprirodno svetlo sive boje maltera može se koristiti beli građevinskicementni lepak u koji se, po želji, može dodati neki od praškastih pigmenata koji se mogu kupiti u bolje snabdevenim farbarama i prodavnicama građevinskog materijala. Najosnovniji alat za lepljenje je isti kao i za lepljenje keramičkih pločica: kanta za lepak, zupčasta hobla, vodena letva, i ugaona brusilica za sečenje kamena. Nakon lepljenja ciglu je preporučeno premazati hidrofobnom zaštitnom emulzijom koja ne menja izgled i boju cigle i fuge, ali iste štiti od prljanja i tečnosti. Ukoliko želite da dodatno istaknete prirodnu reljefnost strukture i/ili donekle promenite boju i ton, za to se sasvim komotno možete poslužiti velaturama (polutransparentnim bojenim premazima za zid, na vodenoj bazi), pa čak i lazurima(”sadolinom”) za drvo, bilo da je na bazi isparljivih aromatičnih rastvarača (standardni) ili onih koji su na vodenoj bazi. Oni mogu sadržavati čak i male količine perlascentnih i metalik pigmenata…Eto vama zabave na proleće i nadam se divljenje komšija, čak i onih koji su vas, pre ovog poduhvata sa fasadom, vrlo uspešno ignorisali.

Želimo vam srećan rad i vaš zid iz snova !