Kuća koja nastaje i nestaje

Niko sa sigurnošću ne može tvrditi da se ona nalazi baš tu, mnoge je zaprepastila jer misle da je živa! Ova nesvakidašnja kuća delo je dizajnera Doug Aitken-a, a nalazi se u Kaliforniji i svojim izgledom se u potpunosti uklapa u okruženje.

Inspiracija

Tradicionalna kuća, napravljena je kao ranč kuća u američkom stilu, u okviru izložbe „Desert X Art Festival“, sa još petnaestak umetničkih dela raspoređenih na 72 kilometra. Kuća je dobila naziv „Fatamorgana“ iliti „Iluzija„, zbog toga što je spolja i unutra prekrivena ogledalima koja stvaraju optičku ilzujiu da zapravo – ne postoji.

Ogledalo kuća
Slika 2 – Ogledalo kuća

Po rečima dizajnera, ova kuća je živi dokaz da obična ranč kuća nestaje u okolini i ponovo iz nje iskrsava.

Posle Drugog Svetskog rata, ranč stil stiče popularnost u komercijalnoj izgradnji stambenih objekata (kuća). Ideja je bila da se stvori novi efikasan oblik kuće koji će se vrlo brzo uklopiti u okruženje i omogućiti brzi rast predgrađa.

Kuća od ogledala
Slika 3 – Kuća od ogledala

Aitken-ova ideja je promenila je predgrađe ukidanjem prozra i vrata, i postavljanjem strukture koja na prvu ruku izgleda nebezbedno i sa malim stepenom privatnosti. Unutrašnjost ove kuće sadrži reflektujuće površine koje stvaraju kaleidoskopski efekat namenjen izazivanju višeg nivoa udobnosti.

Kuća koja stvara iluziju
Slika 4 – Kuća koja stvara iluziju

Struktura ranč stila ukazuje na drugačiju arhitektonsku verziju američkog načina života. Svaka površina kako unutra tako i spolja apsorbuje i reflektuje predivni pejzaž u takvim načinima da kuća nestaje u oku posmatrača jer se stapa u okruženje, baš kao što unutrašnjost privlači gledaoca u beskrajnu igru svetlosti i refleksije.

Prethodni tekstPRESS GLASS predstavlja novi websajt
Sledeći tekstSEEBEE 2017. – BOGAT PRATEĆI PROGRAM