Fasade Kuća koja nastaje i nestaje

Kuća koja nastaje i nestaje

Kuća na kojo se pejzaž oslikava

Niko sa sigurnošću ne može tvrditi da se ona nalazi baš tu, mnoge je zaprepastila jer misle da je živa! Ova nesvakidašnja kuća delo je dizajnera Doug Aitken-a, a nalazi se u Kaliforniji i svojim izgledom se u potpunosti uklapa u okruženje.

Inspiracija

Tradicionalna kuća, napravljena je kao ranč kuća u američkom stilu, u okviru izložbe „Desert X Art Festival“, sa još petnaestak umetničkih dela raspoređenih na 72 kilometra. Kuća je dobila naziv „Fatamorgana“ iliti „Iluzija„, zbog toga što je spolja i unutra prekrivena ogledalima koja stvaraju optičku ilzujiu da zapravo – ne postoji.

Ogledalo kuća
Slika 2 – Ogledalo kuća

Po rečima dizajnera, ova kuća je živi dokaz da obična ranč kuća nestaje u okolini i ponovo iz nje iskrsava.

Posle Drugog Svetskog rata, ranč stil stiče popularnost u komercijalnoj izgradnji stambenih objekata (kuća). Ideja je bila da se stvori novi efikasan oblik kuće koji će se vrlo brzo uklopiti u okruženje i omogućiti brzi rast predgrađa.

Kuća od ogledala
Slika 3 – Kuća od ogledala

Aitken-ova ideja je promenila je predgrađe ukidanjem prozra i vrata, i postavljanjem strukture koja na prvu ruku izgleda nebezbedno i sa malim stepenom privatnosti. Unutrašnjost ove kuće sadrži reflektujuće površine koje stvaraju kaleidoskopski efekat namenjen izazivanju višeg nivoa udobnosti.

Kuća koja stvara iluziju
Slika 4 – Kuća koja stvara iluziju

Struktura ranč stila ukazuje na drugačiju arhitektonsku verziju američkog načina života. Svaka površina kako unutra tako i spolja apsorbuje i reflektuje predivni pejzaž u takvim načinima da kuća nestaje u oku posmatrača jer se stapa u okruženje, baš kao što unutrašnjost privlači gledaoca u beskrajnu igru svetlosti i refleksije.

Prethodni tekstPRESS GLASS predstavlja novi websajt
Sledeći tekstSEEBEE 2017. – BOGAT PRATEĆI PROGRAM