Subvencija za zamenu stolarije je na snazi!

Svakodnevne promene u prirodi kojima svedočimo, dokaz su da su zaštita životne sredine i održivi razvoj smernice u kojima stalno moramo ići. Jedan od koraka na tom putu jeste smanjenje potrošnje energije i povećanje energetske efikasnosti u svakodnevnom životu. Kako je kod nas zgradarstvo jedno od najvećih potrošača energenata, država je prepoznala da pažnju treba usmeriti u izolaciju ovih objekata, zamenu stolarije, upotrebu održivih izvora energije i sl. Jedna od bitnih podsticajnih mera koja je trenutno na snazi jeste subvencija za zamenu stolarije.

Početkom septembra, Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je konkurs za subvenciju zamene stolarije građanstvu, gde će subvencije kretati i do 65% vrednosti stolarije koja se ugrađuje. Ove mere biće primenjene u 131 lokalnoj samoupravi na teritoriji cele zemlje.

Subvencije za zamenu stolarije u Beogradu

Kako je Beograd, grad sa velikim izvorima zagađenja vazduha, ali i veliki potrošač energenata, vrlo je evidentno zašto je uključen u projekat „Čista energija i energetska efikasnost za građane“. Javni pozivi raspisani su u 11 beogradskih opština. Kao mera energetske sanacije privatnih domaćinstava, predviđeno subvencionisanje za zamenu stolarije. Subvencije se odnose na kupovinu, demontažu stare i ugradnju nove stolarije, ali i sve prateće opreme za prozore i vrata, kao što su okapnice, prozorske daske, roletne, …

Danas je tržište puno proizvoda PVC, aluminijum i drvo stolarije, te su šanse da svako pronađe tačno ono što mu odgovara velike i raznovrsne. Međutim, prilikom izbora stolarije važno je pronaći najbolji odnos cene i kvaliteta, što neminovno pruža PVC stolarija, ali takođe je veoma važno izabrati kvalitetnog proizvođača, koji će pružiti odgovarajući servis, profesionalnu ugradnju i dostupnost za sve neophodne informacije i eventualne savete. Jedan takav proizvođač je Betaplast, koji pored iskustva i profesionalizma, garantuje moderna i tehnološki inovativna rešenja.

Subvencija za zamenu stolarije u opštini Novi Sad

Novi Sad i još osam opština Južnobačkog okruga, takođe su raspisali javni poziv kojim pozivaju privatna domaćinstva da iskoriste mogućnost korišćenja subvencija za zamenu stolarije i tako doprinesu manjim troškovima energenata, većoj izolaciji sopstvenog objekta i kvalitetnijim i komfornijim uslovima svakodnevnog života.

Zamena stolarije podrazumeva zamenu spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača. Prosto rečeno, subvencija se odnosi na kupovinu, demontažu stare i ugradnju nove stolarije.

Kada je energetska efikasnost u pitanju, spoljna stolarija mora da zadovoljava minimalne tehničke karakteristike, odnosno koeficijent toplotne provodljivosti U, mora biti:

  • U ⦤ 1.3 W/m2К – za staklo prozora i vrata;
  • U ⦤ 1.3 W/m2К – za profile prozora i vrata;
  • U ⦤ 1.6 W/m2К – za vrata ka negrejanim prostorijama.

Izborom visoko kvalitetne stolarije, stvaraju se uslovi za kvalitetno i efikasno rešavanje ličnih potreba, ali i rešavanje problema emisije CO2, a time i uzroka globalnog zagrevanja.

Subvencija za zamenu stolarije u Nišu

Pored grada Niša, subvencija za zamenu stolarije aktuelna je i u širem nišavskom okrugu, obuhvatajući Merošinu i Aleksinac. Kao i u drugim gradovima, subvencija je odlično rešenje za smanjivanje zagađenja, stvaranje zdravijih uslova života, a time i uslova održivog razvoja.

Pored subvencije za zamenu stolarije, projekat „Čista energija i energetska efikasnost za građane“, daje mogućnost konkurisanja na više elemenata energetske efikasnosti, među kojima se nalaze i: subvencije i za izolaciju krovova i zidova, ugradnju energetski efikasnijih kotlova, solarnih kolektora, solarnih panela, toplotnih pumpi. Ukoliko se osoba odluči za izbor više stavki po ovom projektu, sredstva za subvencionisanje se povećavaju. Pa tako, ukoliko je u pitanju jedna stavka, subvencioniše se 50% od ukupnih sredstava, a ukoliko je više, subvencije mogu iznositi i do 65%.

Umesto zaključka

Konkursi koji su još uvek na snazi i biće aktuelni dok se ne potroše predviđena sredstva, stoga važno je što pre konkurisati i iskoristi mogućnost ugradnje novih, kvalitetnih prozora i vrata i to za upola cene. I ne samo to. Objekat može dobiti potpuno novo energetsko ruho za mnogo manje novca od tržišnih vrednosti. Vremena još ima, a dokle ne znamo. Zato budite efikasni I krenite po svoju lepšu budućnost.