Često se po imenu profila naziva ceo prozor

Kada krenemo u kupovinu, potreban nam je manji priručnik. Nije li tako? Sigurno ste se bar jednom našli u „neobranom grožđu” prilikom kupovine bele tehnike, električnog trotineta, pa čak i bicikla. Inovacije, inovacije, inovacije. I taman kada ste mislili da ste konačno sve shvatili, eto pitanja prodavca koji vas vrati tamo odakle ste i krenuli. Na početak. Tačno da ne poželite da išta i kupite.

Psiholozi tvrde, da koliko nekim profilima ljudi šoping predstavlja relax, drugi su pak u velikom stresu od istog. E, sada, kako vrednost proizvoda koji kupujemo raste, tako raste i naša nelagodnost da ne pogrešimo.

Znači, pre kupovine, sigurno je i neophodno izdvojiti vreme, proučiti i saznati što je više dobrih i korisnih informacija. Tu dolazimo do problema.

Internet je pun različitih informacija i postavlja se pitanje koje su prave, istinite i samim tim i korisne informacije o datom proizvodu. Fokusirajte se na poznate brendove i istražujte njihove sadržaje. Kako su blogovi i korisne informacije zastupljeni gotovo u svakoj branši, eto izvora informacija. Takođe, specijalizovani časopisi imaju kvalitetan sadržaj, i pre kupovine potrebno ih je detaljno analizirati.

prozori i vrata
www.prozorivrata.com

Nedoumice prilikom kupovine PVC-U stolarije

Kada je PVC-U stolarija u pitanju, inovacije su stalne, informacije se konstantno i brzo dopunjuju. I ako niste u toku, greške su više nego moguće. Jedna od čestih grešaka u ovoj kupovini jeste poistovećivanje celog proizvoda, odnosno stolarije sa jednim brendom.

Najčešće je taj brend, proizvođač PVC-U profila. Često se po imenu profila, naziva i ceo prozor. Zašto je to tako?
Vrlo je jednostavno. PVC-U profil je jedan od najznačajnijih delova prozora ili vrata. Od PVC-U profila se prave ramovi u koje se ubacuje staklo i ostali delovi prozora. Od jačine profila, delom zavisi i jačina prozora. Kvalitetniji profil, kvalitetniji prozor.

Moderan dizajn GEALAN-KUBUS® - PVC stolarija
GEALAN-KUBUS® PVC stolarija

A, kako znati šta utiče na kvalitet profila?

Budući da PVC-U profil ima mali modul elastičnosti, malu statičku nosivost, isti se ojačava odgovarajućim pocinkanim čeličnim profilom. Debljina ojačanja je u funkciji dimenzija prozora i spratnosti (brzine strujanja vetra). PVC-U profil se ispituje na starenje, koje se sastoji od intenzivnog sunčevog zračenja i kvašenja. Ono treba da odgovara prirodnoj izloženosti sunčevom zračenju i atmosferalijama.

Profil je ispunjen vazdušnim komorama, koje pružaju odgovarajuću toplotnu i zvučnu izolaciju. Što je profil širi, kvalitetnija je toplotna i zvučna izolacija. Današnji profili imaju od pet do osam vazdušnih komora. Međutim, veoma je bitno naglasiti da veći broj komora ne znači veću jačinu i kvalitet PVC-U profila. U praksi se dešava da neki proizvođači na istoj širini stave pet, dok drugi osam komora. Nije teško zaključiti da se radi o istoj širini profila i da broj komora ne igra ulogu u smislu toplotne zaštite.

Takođe, u takvim slučajevima većeg broja komora na uskom profilu, pregradni zidovi su tanki, izolacija lošija, a energetska efikasnost celog prozora manja. Veći broj komora je od značaja, ali ako broj komora prati i širina profila. Poznati i kvalitetni PVC-U profili u svom sastavu imaju centralnu komoru, koja je ojačana čeličnim profilom debljine 1,5 do 2 mm, koji celom profilu prozora pruža veću jačinu, stabilnost i dugotrajnost (PVC-U profil je „koža”, a čelični profil „kost”).

REHAU Smart Guard pametni prozor
REHAU Smart Guard pametni prozor

Naravno i ovde je bilo malverzacija, pa se dešava da neki proizvođači stave čelično ojačanje, ali samo sa jedne strane komore. Jasno vam je da takav prozor ima znatno lošiji kvalitet u odnosu na one sa punim čeličnim ojačanjem. PVC-U profili koji se isporučuju tržištu moraju biti napravljeni od kvalitetnih materijala i zadovoljavati rigorozni standard EN 12608. Svi proizvođači koji su u stanju da zadovolje prethodno navedeni standard, na osnovu ispitivanja u akreditovanoj laboratoriji EU, mogu se pojaviti na tržištu. Nemačka je kolevka PVC-U profila. Prvi PVC-U profil je napravila nemačka firma Trocal 1954. godine. Nemački proizvođači imaju ogromno iskustvo u ovoj proizvodnji i zadovoljavaju najrigoroznije standarde.

Ovo ne znači da i drugi proizvođači ne mogu konkurisati na tržištu ukoliko su u stanju da dokažu kvalitet, kao jedan od elemenata isporuke (drugi elementi su cena i rokovi isporuke). Veoma je opasno se pozivati na proizvođače iz pojedine zemlje, jer se kupac može dovesti u zabludu. Jedina garancija kod kupovine su odgovarajući atesti akreditovanih laboratorija EU.

* Značaj PVC-U profila u funkcionisanju PVC-U stolarije je ogromna i iz tog razloga se često ime proizvođača PVC-U profila dodeljuje kompletnom prozoru, što je greška.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar