Prvi sneg – muka ili zadovoljstvo i u izboru adekvatne stolarije

I dok smo za vreme praznika sa setom očekivali koju belu pahulju da upotpuni prazničnu atmosferu, iste baš i nismo sa nekom velikom ljubavlju dočekali sa prvim radnim danima. Nije li tako?

Pitamo se da li smo zaboravili da se radujemo malim stvarima, koje smo tako samouvereno navodili kao jednu od važnih želja u novogodišnjoj noći ili smo se već navikli na izmenjenu klimu i sneg očekujemo samo kao deo prazničnog dekora koji nam posle dana odmora više nije potreban.

Ako dozvolite sebi i malo se zamislite, doći ćete do odgovora. U većini slučajeva, sem ukoliko niste kategorični protivnik zime i snega, a tada se nećete ni baviti ovim pitanjem, nelagodnost koju osetite kada je prvi sneg u pitanju, nakon onog kratkog zadovoljstva, jeste stvar praktične prirode.

Evo pođite već od ovogodišnjeg prvog snega. Još uvek u prazničnom modu koji se polako topi, dočekala su nas zamrznuta auta, klizavi kolovozi i minus koji se zaledio na termometru i nema nameru da se pomeri. Potreba da brzo i bezbedno stignemo do radnog mesta, da nam grejanje besprekorno funkcioniše, a da nam računi ostanu u granicama normale, pale nam se kao lampice u glavi i sprečavaju bilo kakvo opuštanje i zadovoljstvo kada je prvi sneg u pitanju.

Prvi sneg na putu
Prvi sneg na putu / Foto: pexels.com

I šta sada, pitate se? Pa nećemo valjda tu lepotu i dečiju radost prvog snega, koja nam je svima potrebna, pustiti tek tako? Nećemo. A znate li zašto? Zato što postoje uslovi da većinu stvari stavimo pod kontrolu. A, evo i kako.

Vremenska prognoza i zimske rukavice

Ako nešto imamo, onda su to aplikacije za vremensku prognozu. Istina, ima tu raznih apokaliptičnih najava, ali tim bolje jer neće promašiti da će pasti prvi sneg. Drugo, jedan od najvažnijih zimskih rekvizita su rukavice. Uz kapu, šal, strugač leda, pronađite vaše zaturene zimske rukavice i spremite se za prvo jutarnje struganje i čišćenje snega sa auta. Možda ne zvuči baš primamljivo, ali ako se dobro opremite i pripremite, velike su šanse da ovo prvo snežno iskustvo bude manje stresno.

Sneg i zimske radosti
Prvi sneg / Foto: pexels.com

Zimski mindset za prvi sneg

Ovde se vraćamo na priču sa početka i tvrdnju da smo se malo opustili, prihvatili klimatske promene i zaboravili da zimi pada sneg. Što pre prihvatite činjenicu da je zima i da prvi sneg može da vas iznenadi svakog momenta, iliti da se ubacite u zimski mod, biće vam lakše. Složićete se da je sve je vrlo jednostavno, samo većinu stvari sami komplikujemo

A šta ćemo sa zavejanim putevima, pitate se? Ništa. Zimski mod u našoj glavi prihvatiće da se takve stvari mogu desiti. Naše je da vozimo pažljivo, bez jurcanja i nervoze.

Adekvatna stolarija i topla kuća

Zima je posebno lepa i romantična, kada je posmatrate iz tople sobe. Nije li tako? Međutim, kako su energenti prilično skupi, toplina unutar doma, gotovo da predstavlja luksuz. Takva situacija je u onim domovima gde nema ili je veoma loša izolacija i gde je neadekvatna stolarija. Kada je izolacija u pitanju jasno je da svaki objekat mora imati odgovarajuću termičku i hidro izolaciju, kako objekat ne bi gubio energiju kroz krov, zidove, temelj.

Jedan od veoma velikih problema kada je gubitak energije i energetske efikasnosti u pitanju jeste, pomenuta, neadekvatna stolarija. Šta je neadekvatna stolarija? Stolarija koja je dotrajala, koja nije pravilno održavana, ali i koja nije dobro postavljena.

Kako stručnjaci ističu, u zavisnosti od njenog stanja, kroz stolariju se gubi od 25 % do 40% ukupne energije, što iziskuje velike troškove i smanjuje kvalitet života. Da bi se ovaj problem rešio veoma je važno voditi računa o postojećoj, ali i truditi se i uložiti i izabrati kvalitetnu stolariju sa niskim koeficijentom prolaza toplote Uw. Što je koeficijent niži, energetska efikasnost prozora je veća.

Koliko je značaj stolarije u modernom svetu, govori i široka ponuda iste. Od PVC, preko aluminijum, do drvene stolarije, stvoreni su uslovi odgovarajućeg izbora za sve korisnike, njihove potrebe i očekivanja.

Aluminijum-drvo stolarija

Kada ja kompletno uživanje u pitanju, od tople sobe, nižih troškova, modernog izgleda i emotivnog doživljaja, veoma je značajna aluminijum drvo stolarija. Ova stolarija pokupila je najbolje karakteristike oba materijala. Dok aluminijum daje jačinu, otpornost, moderan, elegantan izgled, zastakljivanje velikih površina i menjanje kompletne arhitekture objekata i načina življenja, drvo je tu da da onu dozu prirodnog izgleda, topline, vanvremenske lepote. Kombinacija funkcionalnosti i estetike je dobitna kombinacija ove stolarije.

Problem aluminijuma kao hladnog materijala, koji je loš izolator i gubi energiju rešio je sistem sa prekinutim termičkim mostom. Time se aluminijum stolarija smestila u sam vrh kvalitetne stolarije.

I sada vi zamislite da u svom prostoru imate aluminijum-drvo stolariju, koja aluminijum osnovom pruža sigurnost i kvalitet na duge staze, prekinutim termičkim mostom toplotu, komfor i male troškove grejanja, a drvenom oblogom sa unutrašnje strane lepotu prirodne topline. Zaključujete da je aluminijum drvo stolarija pravi izbor. U tom slučaju teško da ćete prvi sneg doživeti kao muku. Čak i kada izađete napolje. Jer lepotu obično prepoznamo kada je posmatramo lagano i sa distance.

A, znate šta je zanimljivo? Više ne morate da zamišljate, stolariju koja radi za vas možete pronaći na tržištu. Vaše je samo da izaberete šta vama treba.

Zato, ne kukajte. Toplo se obucite, izađite napolje, nadišite se, konačno čistog vazduha, a onda kada se dobro smrznete, bežite u kuću i uživajte u toplini svoga doma. I ne zaboravite, čuvajte radost prvog snega kao ono čisto dečije osećanje, koje još jedino možemo da vratimo iz detinjstva.