Prozračavanje stambenog prostora

Provetravanje stambenog prostora je od važnosti u novim zgradama koje imaju visok stepen toplotne izolacije. Ispravnim provetravanjem osiguraće se ugodna atmosfera i klima u sobi, a istovremeno će se sprečiti oštećenja zgrade.

Ventilacioni sistemi se mogu staviti na staklo ili prozor i imaju otvor za dovod vazduha, koji je na podešavanje. Struja vazduha se prirodnim putem dovodi pomoću poklopca za podešavanje na jednoj strani i samopodešavajućeg poklopca na drugoj. Samopodešavajući poklopac je mehanički i vodi računa da se količina ventilacije pri promeni jačine vetra ne menja, odnosno, regulisanje količine vazduha je nezavisno od vetra. 

Ispravno provetravanje

Ispravno provetravanje važno je zbog: regulacije vlažnosti u sobi kojom se sprečava nastanak plesni, smanjenja gubitka toplote, a samim tim  i smanjenja troškova grejanja; uklanjanja neugodnih mirisa, uspostavljanja zdrave klime u vašem domu itd.

Ventilacioni otvor koji može biti regulisan
Slika 2 – Ventilacioni otvor koji može biti regulisan i, ako je potrebno, potpuno zatvoren

Prednosti prirodne ventilacije

Prirodna ventilacija je ekonomična, kontrolisana ventilacija koja doprinosi boljoj ekonomičnosti energije. Postoji mala šansa za nastanak plesni koja može predstavljati ne samo estetski problem, već može da utiče loše po higijenu i zdravlje zgrada jer izaziva alergijska oboljenja kod čoveka. Prirodnom ventilacijom poboljšava se kvalitet vazduha u prostorijama dovođenjem svežeg vazduha. Ovaj sistem je jednostavan za montiranje, lak za održavanje i čišćenje. I što je veoma važno – više se neće stvarati kondezat na staklu.

Ventilacioni otvori mogu biti regulisani, a ako je potrebno, i potpuno zatvoreni. Toplotnim prekidom obezbeđene su dobre toplotne karakteristike sistema.

Otvaranje prozora na kip
Slika 3 – Otvaranje prozora na kip

 Vrste prozorskih ventilacija

Ventilacija na kip se ne preporučuje, posebno tokom zimskog perioda i u vlažnim prostorijama jer se prozor značajno rashladi pri čemu dolazi do stvaranja kondenzata kao i plesni u uglovima prozora. Prozori se otvaraju da bi pustili vazduh unutar prostorije.

Klasičnom ventilacijom omogućena je brza promena vazduha, dok je gubitak energije smanjen na minimum. Krila prozora se otvaraju širom tokom kratkotrajnog perioda, od 4 – 10 minuta.

Krstasta ventilacija predstavlja najefikasniji način provetravanja prostorije. Prozori i vrata se otvaraju istovremeno kako bi se stvorila promaja, pri cemu se ubrzava promena vazduha na 2 -4 minute.

Prozorski ventilacioni sistemi vode računa da se dovod svežeg vazduha preko zida sprovodi u suvim prostorijama namenjenim za život i rad. Ovi sistemi su bezbedni protiv obijanja, insekata i kiše. Brinu o zdravoj i prijatnoj unutrašnjoj klimi.