Sanirati ili zameniti stare prozore?

Stari prozori u poređenju s modernim modelima imaju više nedostataka. Posebno po pitanju toplotne i zvučne izolacije ne mogu se meriti s novijim prozorima. Zbog toga kod starih prozora nastaju i znatno veći troškovi energije. Uz različite troškove pritom je potrebno uzeti u obzir i starost prozora i vrstu te svojstva zgrade. U zavisnosti od toga preporučljiva je jedna od tri metode.

ZAMENA GUME I PREDNJIH STAKLENIH PLOČA

U poređenju s potpunom zamenom ili zamenom ostakljenja ova varijanta sanacije prozora zaista je povoljna. Ona dolazi u obzir samo ako su građevna konstrukcija i prozorski okvir još dobro očuvani. U zavisnosti od toga koja svojstva prozora je potrebno poboljšati pritom je moguće ugraditi različite izolacione materijale.

Kod starih prozora bez gume nju je moguće integrisati u okvir primera kao traku. Uz različite izolacione materijale moguća je i ugradnja dodatnih odnosno prednjih staklenih ploča, čime se osnažuje toplotna izolacija prozora. Kod starog jednostrukog ostakljenja takozvanu vrednost U tako je moguće poboljšati za do 40 posto. Dodatna mogućnost je ugradnja prozorskih folija koje omogućuju optimalnu zvučnu i toplotnu izolaciju.

GEALAN-FUTURA® je kombinacija profila u sistemu S 9000. Pruža mogućnost sa standarnim profilom i čelikom od 2 mm izgradnju prozorskih elemenata u boji pogodnih za pasivne kuće prema ift-smernicama WA-15/2.

Ispitana Uf vrednost od 0,89 W/(m²K) potvrđuje odličnu toplotnu izolaciju. S GEALAN-FUTURA®-om u kombinaciji sa STV®-om moguće su maksimalne veličine krila od 2,40 m.

ZAMENA OSTAKLJENJA

Ako je prozorski okvir još dobro očuvan, moguće je uzeti u obzir zamenu ostakljenja kako bi se poboljšala toplotna izolacija prozora. Uz moderna višestruka ostakljenja moguća je i ugradnja premazanih staklenih ploča. No njihova vrednost U u pravilu je lošija nego kod normalnih staklenih ploča. Uz to je pri sanaciji prozora u prostoru s otvorenim ognjištem važno pre te građevinske mere zatražiti savet odžačara. Naime, promenom izolacije prozora menja se i dovod vazduha spolja, što može negativno uticati na rad peći.

GEALAN-LUMAXX prozorski sustav za više svjetlosti
GEALAN-LUMAXX® prozorski sistem za više svetlosti

Savremenoj arhitekturi pečat daju prozorski elementi velikih dimenzija sa ciljem da se postigne prozračnost prostora. No i pri sanaciji graditeljskih objekata pod zaštitom spomenika vrlo su traženi uži okviri, da bi se zadržao krhki izgled istorijskih prozora. Pomoću sistema GEALAN-LUMAXX® mogu se realizovati posebno uske širine okvira. Rezultat je do 25% više udela stakla i ulaska svetlosti kroz prozor.

POTPUNA ZAMENA PROZORA

Najskuplje, ali i najbolje rešenje u sklopu sanacije je potpuna zamena prozora. No dugoročno se ta mera finansijski može isplatiti budući da je ušteda troškova energije znatno osetna u novčaniku. Kvalitetni novi prozori ne samo da povećavaju zaštitu od provale te zvučnu i toplotnu izolaciju, nego omogućuju i više udobnosti stanovanja. Uz to je pritom takođe moguće povećati površine prozora i tako pustiti više svetla u vlastita četiri zida.

GEALAN-KUBUS® - PVC stolarija
GEALAN-KUBUS®

Sistem GEALAN-KUBUS® definiše novi dizajn za PVC prozore u arhitekturi. Zahvaljujući velikoj staklenoj površini nudi se veća količina svetlosti i transparentnosti za nove mogućnosti dizajna. S unutarašnje strane novi sistem GEALAN-KUBUS® dizajniran je jednostavnom površinom bez nepotrebih spojeva, dok sa spoljnje strane stvara skladan ukupni utisak zahvaljujući pravougaonim preklopima.

NA ŠTA JE POTREBNO PAZITI PRI SANACIJI PROZORA?

Uz različite metode sanacije i drugi činioci imaju važnu ulogu. Tako je u slučaju novog okvira potrebno odabrati odgovarajući materijal. PVC modeli po pravilu su ne samo jeftiniji od uporedivih okvira od drveta ili aluminijuma, nego su i jednostavniji za održavanje. Uz to ih je moguće individualno oblikovati s obzirom na boju i tako prilagoditi prozorske okvire fasadi ili enterijeru.

GEALAN pvc stolarija - Prozori i vrata u plavoj boji
GEALAN pvc stolarija – Prozori i vrata u plavoj boji

Osim toga, potrebno je odlučiti želite li ugraditi dvostruko ili trostruko ostakljenje. Pre zamene potrebno je informisati se i o drugim pojedinostima kao što su različiti mehanizmi za otvaranje ili veličina prozora kako biste mogli doneti ispravnu odluku. U svakom slučaju preporučljivo je pri sanaciji prozora već unapred zatražiti savet stručnjaka.

GEALAN acrylcolor boja
GEALAN acrylcolor boja

Posebnost GEALAN acrylcolor boja je u tome što je akrilni sloj boje pri proizvodnji profila nanesen na osnovno telo PVC profila i time je dobijena neraskidiva veza boje s podlogom. Ovaj visokokvalitetan završni postupak jedinstven je na tržištu prozora u boji. Prozorski sistemi u GEALAN acrylcolor-u stvaraju ogromne mogućnosti na području kreativnosti, maštovitosti i radosti eksperimentisanja.

Dugovečnost, otpornost na prljavštinu, postojanost boja – to su ključni argumenti kvalitetne jedinstvene tehnologije površine GEALAN acrylcolor.

PROTIVPROVALNA ZAŠTITA KOD NOVIH PROZORA

Provale su sve češća pojava pa je zaštita vlastita četiri zida sve više u središtu pažnje. Ugradnjom modernih prozora moguće je znatno poboljšati zaštitu kuće od provale. Prilagođene reze znatno otežavaju situaciju potencijalnom kradljivcu.

Uz to su mogući i prozori koji se zatvaraju ključem ili ugradnja sigurnosnog stakla. Ono sprečava razbijanje stakla tako da kradljivac ne može posegnuti unutra kako bi otvorio prozor.

Standardne performanse sistema GEALAN S 9000 već se sada ponose izuzetnim protivprovalnim svojstvima. Ipak, središnja guma u sistemu GEALAN S 9000 plus provalnicima dodatno otežava život. Većina provala obavlja se tako da provalnik uz pomoć šrafcigera odvoji okvir i krilo prozora. Na tom mestu, sada se susreće sa efikasnom i čvrstom barijerom u obliku središnje gume.

Više ideja, inspiracija, mogućnosti i palete boja potražite na web stranici www.gealan.rs

 

Gealan

GEALAN d.o.o. Predstavništvo za Srbiju
Majora Zorana Radosavljevića 374, 11273 Batajnica – Beograd
T. +381 11 375 29 03
E. grujo.ristic@gealan.de
E. marko.andrejevic@gealan.rs
W. www.gealan.de