Praktični saveti za proizvođače komponenata u postupanju sa sertifikatima i oznakama

U poslednjem trenutku Brisel i London su ispod jelke stavili 1.200 stranica sporazuma o trgovini i saradnji. To znači da se proizvođači, trgovci i kompanije koje se bave ugradnjom u našoj industriji moraju suočiti sa novim formalnostima i dokumentima.

Kompanije u poslovnom odnosu sa Velikom Britanijom sada moraju da se bave mnogim detaljnim pitanjima. Želimo da odgovorimo na neka pitanja na osnovu početne analize sporazuma i zvaničnih izvora. Trenutna praktična interpretacija ugovora sigurno će nas zaokupiti, a mi u ift-u ćemo vas obaveštavati. Ali prvo dobre vesti: Zahvaljujući bliskoj saradnji sa našim UL partnerom, klijenti i partneri ift Rosenheim-a mogu biti sigurni. Sporazum omogućava izbegavanje carina za većinu proizvoda u trgovini robom, ali su potrebne dodatne formalnosti, odnosno prateća dokumentacija. A očigledno je da sa njima još uvek postoje značajni problemi. Veliki dobavljači logističkih usluga poput DPD (UK) i DB Schenker (privremeno) prestali su da primaju pošiljke, jer previše pošiljaka sa nepotpunim pratećim dokumentima blokira celokupni teret.

Britanska vlada svakodnevno ažurira procedure na svojoj web stranici gov.uk. Razlikuje se odakle roba dolazi. Međutim, posebna pravila važe za kretanje robe između EU i Severne Irske. Ne postoje posebni propisi ili zahtevi koje treba poštovati za građevinske proizvode, na primer za određene hemikalije, lekove ili hranu.

Velika Britanija je usvojila dobro poznatu Uredbu EU o građevinskim proizvodima sa dopunama za Ujedinjeno Kraljevstvo. To znači, sigurni smo za građevinske proizvode na osnovu „Standarda označenih u Velikoj Britaniji“ (oni trenutno ispunjavaju standarde proizvoda koji su u skladu sa EU, poput onih navedenih na web stranici DIBt), označavanje je takođe obavezno u Velikoj Britaniji. Za proizvode prema neusklađenim standardima, poput unutrašnjih vrata, ništa se ne menja u poređenju sa statusom 2020. godine.

oznake za gradjevinske proizvode velika britanija
izvor: gov.uk / Nove oznake za građevinske proizvode u Velikoj Britaniji (GB) i Severne Irske (NI)

Sledeći propisi važe za građevinske proizvode prema usklađenim EU/UK standardima:

  1. Roba koja je bila u slobodnom prometu pre 1. januara 2021. godine u Velikoj Britaniji i dalje je pogođena novim propisima. To znači da će njihov CE znak i dalje biti prihvaćen u Velikoj Britaniji.
    2. Za većinu građevinskih proizvoda koji imaju CE znak, prelazni period važi do 31. decembra 2021. Do tada će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da prihvata znak CE. Od 1. januara 2022. godine proizvodi će biti izmenjeni u oznaku UKCA.
    3. U Severnoj Irskoj se građevinski proizvodi iz Evrope i dalje se mogu označavati CE oznakom i njima se trguje sa CE oznakom.

Oznaka UKCA (Conformiti Association) određena je do 1.1.2022. za sve verzije građevinskih proizvoda, ako ne osporavaju standard koji je postavila Velika Britanija. Specifikacije za oznaku UKCA odgovaraju postupcima usaglašenosti sa EU poznatim pod CE oznakom (obaveza ili specifikacija proizvođača, ako je potrebno učešće trećih lica). Međutim, samo su izveštaji o ispitivanjima ili sertifikati o usaglašenosti od prijavljenih tela dozvoljeni kao osnova za oznaku UKCA. 2021. godine UKCA oznaka i dalje može biti postavljena paralelno sa postojećom CE oznakom.

Ispravna carinska deklaracija i oznaka porekla

Velika Britanija je izbrisala stavku sa informacijama o proizvodu iz člana 10. prilikom prilagođavanja Uredbi EU o građevinskim proizvodima, tj. nije navedena nijedna stavka za Veliku Britaniju, strane kompanije koje traže zahtev prema zakonu o gradnji u Velikoj Britaniji kao odgovarajuće proizvode. Izjava o poreklu predstavlja osnovu za carinski režim koji je poželjniji u odnosu na zemlje koje nisu članice EU ili EFTA. Ovo objašnjava „ekonomsko poreklo“, tj. gde se dogodila ukupna ili pretežna dodata vrednost proizvoda. Tako se, na primer, od španskih pomorandži u Engleskoj može napraviti džem kao „engleski proizvod“, jer je većina dodane vrednosti u Velikoj Britaniji.

Međutim, automatska vrata sastavljena u Velikoj Britaniji sa evropskim, azijskim i američkim komponentama takođe se mogu smatrati „engleskim proizvodom“ ako se većina dodane vrednosti odvijala u Velikoj Britaniji.

Jednostavno prepakivanje, rezanje ili deljenje nije dovoljno za postizanje većine dodane vrednosti. Ovo izbegava, na primer, povlašćeni uvoz tekstila proizvedenog u Kini preko engleskih kompanija za naručivanje pošte ili trgovinskih portala.

Do 30. juna 2021. postoji vremenski period od šest meseci za trgovanje, podnošenje potvrda o poreklu i carinskih potvrda, kao i potrebnih podataka. Takođe, deklaracija o poreklu ne može se podneti odmah po uvozu iz EU da bi se zahtevalo oslobađanje od carine u UK za trgovce do 31.12.2021. po prelaznom periodu za podnošenje takvih izjava o poreklu od dobavljača. Ali to znači samo odlaganje roka, a ne odustajanje! U zavisnosti od vrednosti robe, može vam biti logično da uštedite napor u pružanju dokaza i umesto toga platite carinu kao za proizvode iz treće zemlje.

Instalacioni radovi i usluge u Velikoj Britaniji

Kompanije sa sedištem u EU koje svoje zaposlene šalju u Veliku Britaniju da tamo obavljaju usluge montaže ili popravke, možda će morati da opreme vozila svoje kompanije takozvanom „zelenom karticom osiguranja“. Viza je potrebna samo ako posao treba da traje duže od 6 meseci.

Zbog trenutne pandemije virusa Covid-19, pre ulaska u Veliku Britaniju potrebno je popuniti online obrazac za registraciju putnika (u roku od 48 sati), odštampati ga kao potvrdu i priložiti uz negativan test na COVID-19. Test ne sme biti stariji od 72 sata i prihvata se samo na engleskom, francuskom ili španskom jeziku. Kršenje ova dva propisa smatra se krivičnim delom. Britanskim hotelima je trenutno dozvoljeno neturističko putovanje. S obzirom na to da je Engleska klasifikovana kao područje visokog rizika, posebni propisi koji se brzo menjaju važe za povratak u kontinentalnu Evropu; pa je pri povratku / ili dolasku iz / u Francusku potreban negativan COVID-19 test na francuskom jeziku!

london
Foto: pexels-guillaume-meurice / Brexit postaje uočljiv i kompanije se moraju prilagoditi

Trenutno ne postoje carine na uvoz i izvoz alata, ali „ATA karnet“ mora biti prijavljen na engleskom jeziku. Ako se ulazi preko Dovera ili Eurotunnela, carinske formalnosti na engleskoj strani moraju se obaviti u jednoj od (UK) domaćih carinarnica osnovanih da rasterete lučki grad.

Kada koristite kamione veće od 7,5 tona i napuštate Ujedinjeno Kraljevstvo, iz luka Dover ili Eurotunnel, potrebna je dozvola pod nazivom „Kent Access Permit (KAP)“.
Ovo osigurava da imate sve dokumente potrebne za napuštanje zemlje i da vozilo nije doprinelo gužvi u Kentu. KAP je takođe potreban za odlazeće, istovarene kamione. Važi samo 24 sata, ako nedostaje KAP, trošak od 300 £ će biti naplaćen, a kamion će biti odbijen.

Vozaču i putnicima je potreban negativan COVID-19 test ne stariji od 72 sata (po dolasku u Francusku). Engleska nudi takve testove vozačima besplatno, jer je hitna medicinska pomoć u Velikoj Britaniji besplatna za one koji imaju obavezno osiguranje u zemljama EU uz predočenje kartice osiguranja.

Zaključak

Podnošenjem znaka CE kao dokaza o usaglašenosti građevinskih proizvoda u Velikoj Britaniji, grejs period za izvoz iz EU produžen je do 31. decembra 2021. Međutim, postoji niz praktičnih prepreka koje treba uzeti u obzir – ne samo za putovanja i usluge evropskih kompanija u Velikoj Britaniji. Međutim, ift Rosenheim je već zaključio bilateralne sporazume sa svojim dugogodišnjim partnerom za saradnju UL, koji omogućavaju međusobno priznavanje atesta, sertifikata i verifikaciju nadzora. Ako su ispunjeni normativni zahtevi, engleski proizvođači dobijaju potrebne dokaze za CE znak, a evropski proizvođači dokumente za UKCA ili UKNI znak.

ift Rosenheim
Theodor-Gietl-Straße 7-9, 83026 Rosenheim, Germany
T +49 (08031) 261 0
F +49 (08031) 261 290
info@ift-rosenheim.de
www.ift-rosenheim.de

Prethodni tekstAluminik CS55 kombinovana aluminijumska ostakljena fasada
Sledeći tekstDrvena stolarija se vraća u naše domove