Pasivna kuća kao investicija u budućnost

Poslednjih godina u Srbiji svedoci smo da se na tržište nekretnina probijaju investitori i građevinske kompanije koje svojim kupcima žele da ponude i nešto više od pukog krova nad glavom i koji počinju da podižu standarde, nudeći ekskluzivno stanovanje u novim gradskim četvrtima. Možemo primetiti da se praksa menja brže nego što se menjaju sami propisi za gradnju. Niko ne može sa sigurnošću predvideti kako će se građevinska struka razvijati i kako će se propisi za gradnju menjati.

Pasivna gradnja - Standard pasivne kuće
Pasivna gradnja – Standard pasivne kuće

Pre osam godina propisi za energetsku efikasnost u Srbiji su tek stupili na snagu. Veoma je moguće da će se u cilju smanjenja klimatskih promena ovi propisi tokom vremena pooštravati, prateći i zahteve samog tržišta koje se razvija i napreduje.

Energetski pozitivan objekat treba da zadovolji standard Pasivne kuće
Energetski pozitivan objekat treba da zadovolji standard Pasivne kuće

Standard pasivne kuće je osmišljen tako da je postignuta energetska efikasnost najviše kategorije prema trenutnim zakonima, tako da ukoliko se propis bude pooštravao, pasivna kuća će i dalje ispunjavati standarde i biti konkurentna na tržištu, što održava vrednost nekretnine na visokom nivou u slučaju eventualne buduće prodaje.

Treba imati uvek na umu da se kuća gradi za budućnost, za narednih 50 i više godina, a ne samo za sadašnji trenutak.

Autor teksta: Sonja Krastavčević dipl.inž.arh. EN-EF Studio