Ekonomske i ekološke prednosti života u niskoenergetskoj kući

Pasivne kuće su energetski efikasne, ekološke i zdrave kuće, koje pružaju komfornu temperaturu unutar objekta tokom cele godine uz korišćenje samo 10% energije inače potrebne za grejanje i hlađenje standardne kuće.

Kada govorimo o prednosti pasivne kuće u odnosu na standardnu, pre svega mislimo na veliku uštedu u energiji. Energetska efikasnost je način korišćenja i očuvanja energije gde, po definiciji, ona predstavlja delovanje koje proizvodi više usluga uz istu količinu utrošene energije ili proizvodi iste usluge uz manju količinu utrošene energije. Međutim, to možda i nije najveća vrednost pasivne kuće.

REHAU - PVC stolarija
foto: REHAU – PVC stolarija

Energetski efikasni objekti nastali su pre svega iz potrebe smanjenja potrošnje energije i očuvanja prirodnih resursa, kako bi se smanjio negativan uticaj objekata na životnu sredinu i smanjila emisija CO2 koji oni stvaraju. Podsetimo, da su zgrade odgovorne za stvaranje 40% svetske emisije ugljen-dioksida u atmosferu. Iako je ideal smanjenja negativnog čovekovog uticaja na životnu sredinu izuzetno human, u praksi, ljudi se odlučuju za gradnju energetski efikasnosnog objekta iz ličnih koristi i zadovoljstva koje im život u takvim objektima pruža.

Svi novi objekti na prostoru Republike Srbije moraju zadovoljiti minimalni standard u pogledu energetske efikasnosti, međutim ako odemo korak dalje i upotrebimo efikasniju izolaciju, prozore i vrata, konstrukcijska rešenja koja sprečavaju pojavu termičkih mostova na termičkom omotaču objekta i pametno promišljen dizajn objekta, koji na najbolji mogući način koristi prednosti lokacije – dobićemo „Niskoenergetski objekat“.

On može stvoriti uštede oko 50% u odnosu na standardni objekat. Ako želimo da odemo i korak dalje na takav objekat ugradićemo sistem mehaničke ventilacije sa rekuperacijom i stvoriti „Pasivnu kuću“ koja može uštedeti i oko 75-90% potrošnje energije u odnosu na standardnu kuću.

foto: DECEUNINCK / PVC stolarija - Elegant A 76X Concrete gray
foto: DECEUNINCK / PVC stolarija – Elegant A 76X Concrete gray

Međutim, tu nije kraj našim mogućnostima i upotreba sistema energetski efikasnog grejanja i hlađenja sa kombinovanjem obnovljivih izvora energije može nas dovesti do „Gotovo-nula“ energetskih objekata, kada nije uopšte potrebna dodatna energija za funkcionisanje objekta, već on proizvodi sam svoju potrebnu energiju i tako postaje samoodrživ.

Sa stanovištva jednog prosečnog korisnika koji ima želju za poboljšanjem svog životnog prostora na što ekonomičniji i pristupačniji način, možemo reći da se najisplativija kategorija nalazi u standardu Pasivne kuće i niskoenergetskih objekata.

GEALAN-CAIRE flex
GEALAN-CAIRE®: novi inovativni ventilacioni sistem za sve životne prostore

Ovde je investiciona vrednost dodatnih sistema, kvalitetnijih građevinskih materijala i opreme u odnosu na standard u razumnim granicama, periodi otplate su mali i omogućavaju korisniku da što pre oseti uštede koje ovi objekti stvaraju.

Autor teksta: Sonja Krastavčević dipl.inž.arh. EN-EF Studio