Ogedala kao snažna veza sa spoljašnjim okruženjem

„Kuća ogledala“ je projekat koji su izradili Johan Selbing i Anouk Vogel i nalazi se u Holandiji, u mestu Almere. U pitanju su „Mala stambena eksperimentalna zdanja, pod nazivom De Eenvoud, u mestu Almere.“, po rečima jednog od autora, Johan Selbing-a.

Projektnim zadatkom definisano je rešenje u vidu pojedinačne kuće sa jakom vezom sa okolinom.

„Kuća ogledala“ je privatna vila koja se sastoji od fasade sačinjene u potpunosti od reflektujućeg stakla. Njegova uloga je da se istovremeno kamuflira. Osnova je projektovana kako bi bila kompaktnija. Čitavo rešenje je razrađeno do najsitnijih detalja, a u obzir su uzetii i zahtevi da objekat ima obezbeđene prilaze rampom.

Kuća ogledala iznutra
Slika 1 – Kuća ogledala iznutra

Duge prozorske trake u unutrašnjosti enterijera čine da sobe deluju prostranije nego sa spoljašnje strane, a i uklapaju se sa okruženjem. Svi zidovi enterijera prekriveni su sa višeslojnim drvenim panelima, čija je toplina u izgledu u kontrastu sa elegantnom i strogom fasadom u vidu ogledala. U ovom slučaju, ogledala predstavljaju izraz prirodnog okruženja u koje su ljudska noga i ruka kročili.

Staklena fasada kuće ogledala
Slika 2 – Staklena fasada kuće ogledala

Legenda

Nekada davno, u antičkom gradiċu, postojala je  „Ogledalo kuća“. Prema legendi, svako ko bi posetio tu kuću dobijao bi svete moći introspekcije, ili samoposmatranja. Jedan putnik je, putujući preko Južnog Pacifika, čuo za legendu i krenuo da poseti ovo mesto. Na ostrvu ga je dočekalo velika dobrodošlica. Bio je zapanjen kako je primljen i poštovan. Nikako nije očekivao takvo ponašanje od strane plemena za koje svet nije znao. Putnik nije gubio vreme, i vrlo brzo je stigao do čoveka koji je živeo u ogledalo – kući. Čovek mu je rekao za legendu, i dodao: „Dok hodate u kući, nemojte zatvoriti vaše oči,“. Putnik je zbunjeno ušao u kuću. Dok je hodao kroz kuću, video je fine komade kamenje koji su imali savršenu refleksiju. Svaki kamen je imao drugačiji odraz od iste slike. Jedan bi pokazaivao zamagljenu sliku, a drugi iskrivljenu, itd. U centru kuće, naazio se precizan polirani kamen, koji se zvao „Ogledalo“ i koji je pokazivao kristalno jasnu sliku onog ko bi gledao kroz njega. Za putnika, koji nikada sebe nije video tako jasno svojim očima, ovo je bio najsrećniji trenutak tokom celog putovanja. Čovek je još rekao: „Svaki odraz u kući je drugačija situacija u životu. Svaka refleksija se može razlikovati jedna od druge, ali to je samo iluzija“.

Staklenavfasada kuće ogledala u prirodi
Slika 3 – Staklenavfasada kuće ogledala u prirodi

U ovom slučaju, fasade – ogledala predstavljaju načine viđenja iste stvari – u ovom slučaju, sebe i okruženje u kojem se boravi.