Nega i održavanje PVC prozora

Potrebno je ukloniti mrlje od vode i cementa sa profila, stakla i okova, jer mogu izazvati oštećenja na tim delovima i zaglaviti okove.

Pravilno provetravanje

Dotok hladnog vazduha snižava relativnu vlažnost u prostoriji i stvara zdraviju klimu. Relativna vlažnost veća od 60% može dovesti  do rasta plesni, i s toga je poželjno vetriti prostoriju nekoliko puta dnevno. Razlozi zbog kojih je važno obezbediti redovno provetravanje su: zamena ustajalog vazduha svežim, sprećavanje pojave kondenza i buđi, regulisanje vlažnsoti i temperature vazduha u prostoriji, i uslov za zdravu sredinu i prijatno stanovanje.

Održavanje prozora

Za čišćenje profila treba koristiti blage rastvore za pranje posuđa. Ne smeju se koristiti agresivna sredstva ili razređivači boje. Za tvrdokorne mrlje koriste se posebna sredstva za čišćenje koja neće oštetiti vaše prozore.

Održavanje prozora
Slika 2 – Održavanje prozora

Takođe, neophodno je i redovno čišćenje spoljašnje strane prozora. Prašina, čestice katrana i železa mogu se naći na površini prozora. Kada se jednom stvori takav sloj, teško se uklanja.

Potrebno je podmazivati okove jednom godišnje da bi se osiguralo lako rukovanje u svakom trenutku. Time će vaši prozori i dalje funkcionisati kao novi. Takođe, treba voditi računa da olabavjene prozorske ručke uvek budu zategnute. Dihtunzi se čiste vodom i povremeno je potrebno premazati ih silikonom.

Održavanje okova
Slika 3 – Održavanje okova

Povremeno je potrebno proveriti otvore za odvod u okviru prozora.