U Novom Sadu promovisan zeleni koncept stanovanja

Novinari su imali priliku da posete prvu stambeno-poslovnu zgradu u Novom Sadu koja ima krovnu baštu (zeleni krov), a koja se nalazi u ulici Vojvode Šupljikca broj 45. Ovim projektom je firma „Erker-Inženjering“, koja se bavi izgradnjom i prodajom stanova, promovisala „zeleni koncept stanovanja“, koji predstavlja humaniji pristup životu u višespratnicama.

Predstavnik ove kompanije Arsenije Pejić izjavio je medijima da su u „Erkeru“ osetili potrebu da vrate vezu čoveka i prirode, koja se u jezgru grada izgubila.

– Ideja „zelenog koncepta stanovanja“ počela je sa ovim krovovima, dok na sledećoj zgradi na kojoj radimo planiramo i zelenu fasadu. Ona podrazumeva ozelenjavanje ograda terasa i sa sistemom navodnjavanja kap po kap. To će pružiti prijatniji osećaj prolaznicima i veći konfor stanarima. Na novom stambenom objektu će biti i zajednička zelena terasa za sve vlasnike stanova. Nadamo se da ćemo ovim novim standardima u izgradnji promeniti dosadašnju praksu investitora u gradu – kazao je Pejić

Direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović
Direktor JP „Urbanizam“ Dušan Miladinović

Direktor JP „Urbanizam“ Dušan Miladinović rekao je da se nada da će se slični projekti u Novom Sadu nastaviti, iako još uvek nisu zakonski obavezujući.

– Treba napomenuti korist od uštede energije, kako zimi, tako i preko leta. Zavisno od kakvog materijala je pokrivač i koje je debljine, razlika u temperaturi (u stanu ispod) može biti od 5 do 15 stepeni. Razmišljamo o olakšicama za investitore kako bi promovisali ovaj koncept koji je koristan, ali radi se o pravnom procesu koji je spor – kazao je Miladinović.

U Novom Sadu promovisan zeleni koncept stanovanja
Ideja „zelenog koncepta stanovanja“ počela je sa ovim krovovima

„ZELENI KONCEPT STANOVANJA“ sastoji se od zelenog krova, zelene fasade, energetske efikasnosti i eko-kulture stanovanja. Zeleni krov podrazumeva krov zgrade koji je potpuno ili delimično prekriven vegetacijom, zasađenom preko hidroizolacione membrane. Pored toga što stanari mogu svakodnevno da borave u bašti, ona služi i kao toplotna izolacija, čime se smanjuju troškovi grejanja do 20 odsto. Takođe upija zvuk i smanjuje buku, štiti krov od UV zračenja, a zelenilo popravlja kvalitet vazduha.

Ideja "zelenog koncepta stanovanja"
Treba napomenuti korist od uštede energije, kako zimi, tako i preko leta

Izvor: www.mojnovisad.com