Na šta treba obratiti pažnju pri izboru garažnih vrata

Na prvi pogled, usred zime može izgedati da to nije najsrećnije vreme za zamenu garažnih vrata. U stvari, sasvim je suprotno: niske temperature i oštar vetar lako ukazuju potrebu za modernizacijom garažnih vrata, energetski efikasnijim garažnim vratima.

Stvari koje trebate znati o garažnim vratima
Slika 2 – Stvari koje trebate znati o garažnim vratima

Garažna vrata su generalno, najveći pokretni objekat svakog doma i nude najveću izloženost elemenata. Izolovana garažna vrata održavaju temperaturu u garaži zimi i leti i omogućavaju smanjenje troškova grejanja i hlađenja.

Nova garažna vrata
Slika 3 – Nova garažna vrata

Izolovana garažna vrata čine garaža udobnijom iznutra, ali i utiču na susedne sobe ili sprat iznad garaže. Pored toga, dobro izolovana garaža pomaže da vlagu nestane iz uglova prostorije, a njena izgradnja nudi daleko veći zvučni zid za smanjenje buke.

Šta bi trebalo da potrošači potraže kod energetski efikasnih garažnih vrata?

Za početak, potrebno je proveriti R-vrednost. R-vrednost je mera toplotne otpornosti. Što je veća R-vrednost vrata, više izolacija ćete dobiti.

Novi izgld drvenih garažnih vrata
Slika 4 – Novi izgld drvenih garažnih vrata

Dobro izolovana vrata će imati troslojnu konstrukciju, koja se sastoji od stiropora ili poliuretanske toplotne izolacije smeštene između dva sloja čelika.

Prednost novih garažnih vrata

Odmah se nakon ugradnje ili zamene prepoznaje ušteda energije i smanjenje buke. Izolovana vrata su daleko superiornija u odnosu na jednostavna čelična vrata u performansama. Nova vrata su mnogo tiša i nemaju šuplji zveket čeličnih vrata.

Drvena garažna vrata
Slika 5 – Drvena garažna vrata

Prethodni tekstIz tradicije… – Bezdan koji čuva tajnu večne mladosti – simbolika bunara
Sledeći tekstPanelna vrata savremenog dizajna