Kako će izgledati garažna vrata za desetak godina?

Dobro pitanje, zar ne? Kada razmišljamo o trendovima u narednoj deceniji, dovodi se u pitanje izbor korišćenja garažnog prostora. Da li će uglavnom biti za parkiranje automobila? Ili će biti deo pokućstva, u vidu igrališta? Ili u vidu kreativnog prostora?

Više prostora za skladištenje

Poslednjih godina, nove građevinske parcele su postale manje, uglavnom zbog visokih troškova komunalne infrastrukture. Zato i nije iznenađujuće da vlasnici kuća žele maksimalno iskoristiti svoj preostali prostor u dvorištu, da bi stvorili dnevnu sobu na otvorenom ili igralište za decu. Tada garaža postaje važan prostor za sigurno skladištenje robe i mesto gde još uvek parkiramo automobil tokom zimskog perioda.

Više prostora za skladištenje
Slika 2 – Više prostora za skladištenje

Da li će ova upotreba garažnog prostora doneti garaže sa „visokim plafonima“ gde bi se maksimalno povećao prostor za skladištenje?! Da li ćemo viđati garažna vrata u evropskom stilu koja se otvaraju bočno?!

Više sigurnosti

U današnje vreme, reč „sigurnost“ je veoma važna. Alarmni sistemi se sve češće integrišu u kućnu automatizaciju. Govoreći o sigurnosnim merama, da li možemo očekivati u bliskoj budućnosti da ćemo videti vrata napravljena od debljeg čelika, neprobojnih materijala i sl.?

Da li ćemo viđati više ograda i zaključanih kapija u našim stambenim objektima?

Jednostavniji pristup

Kućna automatizacija postaje sve važnija u našim životima, jer se njome može vrlo lako upravljati sa našeg pametnog telefona ili tableta.

Garažna vrata budućnosti
Slika 3 – Garažna vrata budućnosti

Da li nas u budućnosti očekuju sistemi prepoznavanja lica ili čak sistemi koji prepoznaju naš automobil, omogućujući nam korišćenje vrata bez pritiska na dugme?

Dizajn

Svi sanjamo o angažovanju arhitekte koji će dizajnirati kuću koja savršeno odgovara našem ukusu i odražava našu ličnost. Svi želimo nešto jedinstveno. Da li to znači da će garažna vrata budućnosti biti napravljena 3D štampačem?

Ostaje nam samo da vidimo i strpljivo čekamo.