Naslovna Garažna vrata Kako će izgledati garažna vrata za desetak godina?

Kako će izgledati garažna vrata za desetak godina?

Velika primena garažnih vrata inovativnog dizajna

Dobro pitanje, zar ne? Kada razmišljamo o trendovima u narednoj deceniji, dovodi se u pitanje izbor korišćenja garažnog prostora. Da li će uglavnom biti za parkiranje automobila? Ili će biti deo pokućstva, u vidu igrališta? Ili u vidu kreativnog prostora?

Više prostora za skladištenje

Poslednjih godina, nove građevinske parcele su postale manje, uglavnom zbog visokih troškova komunalne infrastrukture. Zato i nije iznenađujuće da vlasnici kuća žele maksimalno iskoristiti svoj preostali prostor u dvorištu, da bi stvorili dnevnu sobu na otvorenom ili igralište za decu. Tada garaža postaje važan prostor za sigurno skladištenje robe i mesto gde još uvek parkiramo automobil tokom zimskog perioda.

Više prostora za skladištenje
Slika 2 – Više prostora za skladištenje

Da li će ova upotreba garažnog prostora doneti garaže sa “visokim plafonima” gde bi se maksimalno povećao prostor za skladištenje?! Da li ćemo viđati garažna vrata u evropskom stilu koja se otvaraju bočno?!

Više sigurnosti

U današnje vreme, reč “sigurnost” je veoma važna. Alarmni sistemi se sve češće integrišu u kućnu automatizaciju. Govoreći o sigurnosnim merama, da li možemo očekivati u bliskoj budućnosti da ćemo videti vrata napravljena od debljeg čelika, neprobojnih materijala i sl.?

Da li ćemo viđati više ograda i zaključanih kapija u našim stambenim objektima?

Jednostavniji pristup

Kućna automatizacija postaje sve važnija u našim životima, jer se njome može vrlo lako upravljati sa našeg pametnog telefona ili tableta.

Garažna vrata budućnosti
Slika 3 – Garažna vrata budućnosti

Da li nas u budućnosti očekuju sistemi prepoznavanja lica ili čak sistemi koji prepoznaju naš automobil, omogućujući nam korišćenje vrata bez pritiska na dugme?

Dizajn

Svi sanjamo o angažovanju arhitekte koji će dizajnirati kuću koja savršeno odgovara našem ukusu i odražava našu ličnost. Svi želimo nešto jedinstveno. Da li to znači da će garažna vrata budućnosti biti napravljena 3D štampačem?

Ostaje nam samo da vidimo i strpljivo čekamo.