Na radna mesta se vratilo više od 34.880 radnika u Srbiji

Tokom aprila meseca 339 kompanija, koje su u prethodnom periodu ili potpuno obustavile proizvodnju ili je značajno smanjile, normalizovalo je rad u potpunosti dok se sa odsustva u njih vratilo 34.884 zaposlenih, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Što se tiče preduzetnika, dve trećine svih preduzetnika u Srbiji, što je gotovo 200.000, sada je na svojim radnim mestima.

„Aprilski talas ponovnog pokretanja kompanija koje su u prethodnom periodu ili potpuno obustavile proizvodnju ili značajno smanjile proizvodnju vidno se oseća. 339 kompanija je normalizovalo rad u potpunosti dok se sa odsustva na posao se vratilo 34.884 radnika u te kompanije“, obrazložio je Čadež za Tanjug.

Dve trećine preduzetnika, njih oko 200.000, sada radi, a to se vidi i iz podataka Poreske uprave, na osnovu prihoda koji se evidentiraju na dnevnom nivou. Samo u toku ovog utorka 10.000 radnika vraćeno je u proizvodnju, najviše u kompanije metalske i elektro industrije.

Zanimljivo je i to, ukazuje Čadež, da je od 6. marta, kada je prvi slučaj novog korona virusa registrovan u Srbiji, čak oko 70 kompanija zaposlilo više od 400 novih radnika.

Nije reč o velikom broju firmi, dodaje Čadež, ali pomenuti podatak ipak govori da su kompanije našle „svoj put“ ka tržištu i da su se neke od njih preusmerile na proizvodnju drugačijih proizvoda za kojima sada postoji potreba, kao što su zaštitne maske i oprema ili dezinfekciona sredstva.

Izvor: PKS