Mašine za nove tendencije u visokogradnji

Svedoci smo sve veće upotrebe stakla i metala u modernoj arhitekturi i građevinarstvu. Svuda oko nas niču soliteri ili neboderi (ova reč najbolje oslikava stvarnost) – visoke i vitke zgrade specifičnog dizajna koji zahteva i specijalne materijale – relativno lake a čvrste i izdržljive, na oko krhke, ali bezbedne za upotrebu.

Stari standardi se napuštaju i uvode potpuno novi: sve to zahteva upotrebu posebno napredne tehnologije po pitanju mašina i opreme.

Ekstrudirani aluminijumski i čelični profili postali su nerazdvojni deo fasadne konstrukcije. Oni svojom elegancijom i lakoćom obogaćuju objekat i dozvoljavaju upotrebu velikih staklenih površina. Ovakav sistem fasade odlikuje se minimalističkim spoljnim izgledom, gde je sa spoljne strane isključivo staklena površina, dok je aluminijumska struktura skrivena sa unutrašnje strane.

ESTE TEAM doo - EMMEGI mašine za precizno rezanje profila i CNC obradni centri
ESTE TEAM doo – EMMEGI mašine za precizno rezanje profila i CNC obradni centri

Italijanska kompanija EMMEGI iz Modene, bez čijih mašina se ne može zamisliti ozbiljna proizvodnja, proizvodi dvoglave testere za precizno rezanje profila i CNC obradne centre za glodanje, bušenje, rezanje i urezivanje navoja, dakle sve sto je potrebno za izradu moderne stolarije ili strukturalnih fasada.

Modeli Phantomatic, Satellite, Diamant i Quadra su neka od imena EMMEGI mašina koje već rade u nekim od najboljih kompanija iz ove oblasti na teritoriji bivše Jugoslavije.
Osim toga, staklo i metal se koriste i kombinuju i u ogradama, stepenicama, pregradnim zidovima i nadstrešnicama. Zahvaljujući tome, sve je veća potražnja i za kaljenim i laminiranim staklima.

Tradicionalno, zgrade sa staklenim fasadama su bile kutijaste, dok danas, sa razvojem tehnologije za savijanje, laminiranje i kaljenje stakala sve većih dimenzija arhitekte zaista mogu da daju mašti na volju. Sve je više krivih i oblih površina na zgradama oko nas.

Za savijanje i laminiranje stakla tu je španska kompanija PUJOL čiji su glavni proizvod peći i repromaterijal za laminiranje stakla. PUJOL 100 je najnovija peć za laminiranje koja može da radi i sa EVA i sa PVB folijama i to bez specijalnih uslova čuvanja, što je čini jedinstvenom na tržištu. Dnevni kapacitet laminiranja ove peći je 8-12 tona stakla.

Staklo postaje omiljeni materijal za gradnju i zbog svoje transparentnosti, čime se dobija utisak otvorenosti i prostranosti. Ide se na više i veće. Ovime se postiže ne samo drugačija estetika objekata, već i smanjuju troškovi i redukuje škart u proizvodnom procesu. Samim tim počinju da se traže i koriste sve veće dimenzije – to omogućuje proizvodnja tabli stakla velikih dimenzija, kao i upotreba sistema za fiksiranje nove generacije.

ESTE TEAM doo - INTERMAC horizontalni CNC obradni centri super dimenzija
ESTE TEAM doo – INTERMAC horizontalni CNC obradni centri super dimenzija

Danas jedna tabla stakla može biti duga i do 18 metara i široka preko 3 metra. I zaista, kompanija INTERMAC već godinama proizvodi horizontalne CNC obradne centre super dimenzija – najveći do sada je MASTER 185, mašina duga 15 metara! Stakla na zgradama moraju biti iz jednog, i to što većeg komada – stiglo se čak do toga da su, na primer, izlozi prodavnica kompanije Apple izrađeni od tabli stakla visine 15m.

Ekstremne tendencije se tu ne zaustavljaju – u građevinarstvu se, za razliku od debelih, laminiranih stakala koja imaju veliku primenu tamo gde je debljina potrebna, ide i ka drugoj strani spektra – upotrebi sve tanjih stakala. Takva stakla su lakša, jeftiniji je transport i postavka, a omogućavaju i nove savijene oblike koje zgrade čine još intrigantnijim i radikalnijim. Danas se u građevini koriste i stakla debljine 3 pa i 2 mm.

Ova tanka stakla kao i druga monolitna i laminirana stakla do debljine 12.12.4 mm mogu se bez problema rezati na INTERMAC-ovim reznim stolovima i linijama iz serije Genius.

Sve veći broj različitih tipova i debljina stakala zahteva i upotrebu automatskih magacina za skladištenje stakla, kao i sistema za manipulaciju staklom koje proizvodi kompanija MOVETRO.

Stakla pre ugradnje moraju biti obrađena. Vertikalni obradni centar VERTMAX, najnovija mašina iz proizvodnog programa INTERMAC, je idealno rešenje za proizvođače vrata, prozora, parapeta i strukturalnih stakala. U zavisnosti od odabrane konfiguracije, može služiti za bušenje, frezenkovanje, brušenje i poliranje stakla. Maksimalna obradiva dimenzija na ovoj mašini je 3300 x 6000 mm, uz maksimalan kvalitet finalne obrade, fleksibilnost i produktivnost.

Prodajni program obuhvata mašine vodećih svetskih proizvođača:

 • INTERMAC mašine za obradu stakla, kamena i metala
 • EMMEGI mašine za obradu AL&PVC-a
 • TEKNA mašine za obradu profila i panela od različitih materijala
 • PUJOL peći i EVA folije za laminiranje stakla
 • ADELIO LATTUADA vertikalne brusilice i fazetirke
 • CEFLA emajliranje, sito štampa, digitalni printeri
 • SCV SYSTEM perilice, peskirnice, oprema za izo staklo
 • MOVETRO sistemi za utovar i skladištenje stakla
 • DELTAMAX AUTOMAZIONE kontrola kvaliteta
 • DIAMUT dijamantski alati za obradu stakla i kamena
 • MCD BETTER alati za obradu AL&PVC

Pored prodaje mašina gore navedenih proizvođača, važnu poslovnu aktivnost predstavljaju post-prodajne usluge koje ESTE TEAM d.o.o. pruža svojim klijentima. Prioritet tehničke službe ove kompanije je pružanje brzih i kvalitetnih servisnih usluga kada i gde je to potrebno. Vrše se instalacije novih mašina, obuka operatera za rad na njima, kao i servisne intervencije po potrebi. Ova služba je takođe zadužena i za naručivanje rezervnih delova i telefonsku asistenciju, a sve to da bi klijenti bili u mogućnosti da neometano obavljaju svoje radne aktivnosti. ESTE TEAM d.o.o. je partner koji Vam može ponuditi kompletnu opremu za obradu AL&PVC i stakla i pomoći Vam da pronađete svoje mesto na tržištu i postanete prepoznatljivi po kvalitetu poput naših brojnih zadovoljnih klijenata!

ESTE TEAM d.o.o.

ESTE TEAM d.o.o.
Džona Kenedija 20
11070 Novi Beograd, Srbija
T. +381 11 2601 774
T. +381 11 3196 764
M. +381 63 340 396
E. office@esteteam.net
W. www.esteteam.net

Prethodni tekstLarcore A2 – novi, lakši saćasti panel kategorije A2 u ponudi kompanije Tehnomarket
Sledeći tekstMoć iluzije u tri dimenzije