Okovi i bravarija Kontrola i komunikacija sa pametnim prozorima

Kontrola i komunikacija sa pametnim prozorima

Povećana potreba za sigurnošcu u današnjem svetu zahteva rešenja za obezbeđivanje objekata. Rešenje Winkhaus-a je sofisticirana tehnologija za pouzdano, elektronsko nadgledanje prozora. Pomoću kontakata za zabravljivanje, posebno prilagođenih oblasti primene, moguće je regulisati nadzor alarma, kontrolu klimatizacije ili kontrolu aspiratora. Program obuhvata senzore, koji su postavljeni na ramu i aktiviraju se pomocu kontaktora na prozorskom krilu.

Neki od ovih kontaktora mogu da se integrišu u Winkhaus-ove okove i tako razlikovati prozor, koji je odškrinut od stvarno zabravljenog. Winkhaus u ponudi ima svoju bežicnu tehnologiju u dve verzije: skriveni kontakti za bežicnu vezu koji su nevidljivi u zatvorenom prozoru i rešenje sa naležucom solarnom celijom za energetsko samosnabdevanje. Prozori se mogu pomoću aplikacije na daljinu otvoriti i zatvoriti. www.winkhaus.com/sr-latn-rs

Sve veća potreba za bezbednošću u današnjem svetu zahteva rešenja, koja će obezbediti objekat. Zbog toga Winkhaus ima u ponudi sofisticirane tehnologije za pouzdano, elektronsko nadgledanje prozora. One mogu takođe da preuzmu važne zadatke u sistemu pametne kuće i stoga su pravo rešenje za drugi trenutni trend: inteligentna kontrola objekata.

pametni prozor
Foto: WINKHAUS / Kontakt za bežicnu vezu lako može da se instalira u prozor od strane strucnog lica

Winkhaus tehnologije pružaju prave odgovore za širok spektar situacija ugradnje i zadataka. Sistemi za nadzor prozora rade sa senzorima za zabravljivanje, koji se ne mogu videti direktno spolja: a prozore nadgledaju elektronskim putem. Pomoću kontakata za zabravljivanje, posebno prilagođenih oblasti primene, moguće je regulisati nadzor alarma, kontrolu klimatizacije ili kontrolu aspiratora.

Program obuhvata senzore, koji su postavljeni na ramu i aktiviraju se pomoću kontaktora na prozorskom krilu. Neki od ovih kontaktora mogu da se integrišu u Winkhaus-ove okove i tako razlikovati prozor, koji je odškrinut od stvarno zabravljenog. Samo nadgledanje otvaranja se međutim postiže fiksnim kontaktorom. On je isti kod bilo kog okova i može da se koristiti za svaki prozor.

Odgovarajuće individualno rešenje

Winkhaus u svojoj ponudi ima rešenje sa tehnologijom sa otvorenim bežičnim standardom EnOcean i rešenje povezano kablovima sa Winkhaus activPilot Control. Kontakti za bežičnu vezu se prvenstveno preporučuju za naknadnu ugradnju, jer za njih ne treba polagati kablove, a u novim zgradama poželjniji je žičani sistem activPilot Control. Oba mogu da se integrišu u sistem upravljanja zgradom putem odgovarajućih interfejsa. Kontakti za bežičnu vezu su kompatibilni na primer sa aktuatorom Thermokon i sa raznim mrežnim prolazima za KNX.

Kompatibilno sa rešenjima za pametne kuće

Tehnologija Winkhaus kontakata za bežičnu vezu se zasniva na reed kontaktima sa magnetima. Podaci se prenose pomoću bežičnog, otvorenog standarda EnOcean. To znači da kontakti
već sada mogu da komuniciraju sa velikim brojem EnOcean kompatibilnih elektronskih uređaja. Takođe se mogu integrisati u pametne kućne sisteme – kao što je „wibutler“ ili „Tahoma Box“ kompanije Somfy. Winkhaus-ovi kontakti za bežičnu vezu se takođe lako mogu povezati sa drugim inteligentnim komponentama u kući, kao što su osvetljenje ili upravljanje grejanjem. Na taj način je moguće programirati da se radijator automatski isključi kada je prozor otvoren ili da se aktiviraju svetlosni ili zvučni efekti kada se prozor otvori u odsustvu stanara.

Winkhaus u ponudi ima bežičnu tehnologiju u dve verzije

Bežična tehnologija u dve varijante

Winkhaus u ponudi ima bežičnu tehnologiju u dve verzije: skriveni kontakti za bežičnu vezu koji su nevidljivi u zatvorenom prozoru i rešenje sa naležućom solarnom ćelijom za energetsko samosnabdevanje.

Skriveni kontakti za bežičnu vezu (FM.V.SW) su sertifikovani od strane Udruženja osiguravača imovine (nem. skr. VdS) za sisteme upravljanja opasnostima u kući (nem. skr. VdS Home). Nova generacija kontakata za bežičnu vezu nudi niz inovacija: Optimizovano napajanje energijom, kojim se produžava funkcionalni vek rada baterije na pet godina, a antena ima veći domet. Crno kućište je vodootporno (IP67). Kontakt za bežičnu vezu lako može da se instalira u prozor od strane stručnog lica. Takođe je pogodan za naknadnu ugradnju na sve uobičajene prozore od drveta i plastike sa dubinom falca od 24 mm – bez obzira na korišćeni sistem okova. Pored toga je kontakt za bežičnu vezu sada opremljen LED diodom u odeljku za baterije. Njome se vizuelno prikazuju povratne informacije kada su EnOcean profili promenjeni, kao i kod slanja telegramskih naredbi.

Otvaranje i zatvaranje prozora putem aplikacije

Prozore sa ovom opremom moguće je otvoriti i zatvoriti na daljinu putem aplikacije. Preduslov za to je da se u prozoru pored kontakta za bežičnu vezu koristi i sistem okova Winkhaus-a activPilot Comfort PADM. Prozor automatski upravlja okovima motorom. Pored okretnog otvaranja, ovo takođe omogućava inovativno paralelno pozicioniranje. Kod takvog pozicioniranja se prozor ravnomerno postavlja na oko 6 mm od okvira kako bi se omogućilo da svež vazduh cirkuliše u sobi. Ako je opremljen u skladu s tim, prozor ima trajnu zaštitu od provale u položaju za ventilaciju (do RC2). Krilo se može automatski ponovo zatvoriti iz položaja paralelnog pozicioniranja. Budući da je ovaj proces moguće programirati i za ventilaciju nezavisno od korisnika, sistem se može koristiti kao alternativa ventilacionim sistemima u skladu sa DIN 1946-6 (što je i potvrđeno od strane Fraunhofer instituta).

Zahvaljujući svojoj inovativnoj tehnologiji pogon okova šalje signale koristeći EnOcean protokol bežične komunikacije. Tako da je moguće direktno sistem integrisati u rešenja kućnog servera kao što je „wibutler“. Na taj način je moguće je bez ikakvih problema umrežiti druge inteligentne sisteme poput senzora za kvalitet vazduha za temperaturu ili CO2.

Oni započinju ventilaciju čim to postane neophodno. Prozor se automatski pomera u paralelni položaj, a zatim se takođe zatvara automatski. Pored toga, sistemom je moguće bežično upravljati higrostatom, na primer kompanije Gira: ako je vlaga previsoka, prozor se automatski pomera u paralelni položaj. Zahvaljujući odgovarajućim interfejsima sistem okova activPilot Comfort PADM se može takođe integrisati u sistem upravljanja zgradom, kao što su kontrola grejanja ili nadzor alarma.

Winkhaus logo

WINKHAUS
Andreja Lukić
M + 381 65 30 80 399
andreja.lukic@winkhaus.at
www.winkhaus.com

 

Prethodni tekstŠta sve obuhvata energetska sanacija objekata?
Sledeći tekstOtvorena X Međunarodna naučno stručna konferencija „Sfera 2021: Tehnologija betona“