Sigurnosni okovi i ručke za stolariju

Najveći broj upada u kuće i stanove događa se upravo preko prozora i balkonskih vrata na prizemlju i nižim spratovima. To su elementi na kojima ima puno stakla i koji uglavnom nisu zaštićeni odgovarajućim sistemom zatvaranja, zbog čega predstavljaju krizne tačke svakog objekta.

HOPPE S.p.A., pljosnate rozete
HOPPE S.p.A., pljosnate rozete

Bezbednost doma je tema o kojoj se mora ozbiljno razmišljati, ali primetno je da se to vrlo često svodi na nabavku sigurnosnih ulaznih vrata uz pomisao da je time sav posao završen. Istina je da ćete svakako zaštititi sam ulaz u vaš dom, ali ćete isto tako provalnike naterati da potraže drugo, jednostavnije rešenje, kao što je na primer prizemni dvorišni prozor. Prema nekim procenama provalnici odustaju od svojih namera ukoliko nakon 2-3 minuta ne uspeju da uđu u objekat.

Nažalost, standardni okovi i ručke kao delovi mehanizma za otvaranje i zatvaranje stolarije za provalnike ne predstavljaju nikakav izazov jer nemaju ni najosnovniji vid zaštite i mogu se bez problema savladati za kraće vreme. Ukoliko želite da se to promeni i da zaštitite sebe i svoju imovinu na najbolji mogući način, neophodno je da na vaše prozore i balkonska vrata postavite odgovarajući bezbednosni sistem namenjen ovoj vrsti proizvoda.

Pritom se treba podjednako fokusirati na obe komponente, i na ručku i na okov, jer ako obezbedite samo ručku provalnici će se onda jednostavno preorijentisati na šarke i ipak završiti svoju „nameru“ brzo i lako.

Zato sve kreće od odabira stolarije sa sigurnosnim okovom.

Sigurnosni okov zasniva se na bravljenju u najmanje pet tačaka pomoću sigurnosnih prihvatnika sa pečurkastim dodatkom, koji se šrafe raspoređeno duž metalnog dela štoka, odmah ispred dihtung gume. Sigurnosni prihvatnici služe da spreče nasilno razdvajanje krila od štoka i mogu odolevati dejstvu fizičke sile tri minuta.

Provalnik - sigurnosna vrata
Provalnik – sigurnosna vrata

Ovo bi bio najosnovniji vid zaštite za stolariju, dovoljan za teže dostupne prozore na prvom i svim višim spratovima, gde obijač nije u mogućnosti da upotrebi svoju telesnu težinu i snagu ruku i nogu.

Za viši nivo zaštite sigurnosni okov mora se upariti najpre sa sigurnosnim staklom – kaljenim ili laminiranim (pampleks staklo), a onda i sa odgovarajućom bravom. Neophodno je naglasiti da tip okova možete birati kada kupujete novu stolariju. U suprotnom, ako ste već kupili prozore i vrata sa običnim okovima, to naknadno ne možete promeniti.

HOPPE-ove nove bežične ručke za prozore otporne na provalu
HOPPE-ove nove bežične ručke za prozore otporne na provalu

Tu na scenu stupaju razni dodaci za zaključavanje pomoću kojih standardnu stolariju praktično možete pretvoriti u sigurnosnu. Njihova ponuda u proteklih nekoliko godina zaista je dosta proširena na način da smo dobili proizvode koji ne samo što odgovaraju na sve bezbednosne izazove, nego su i laki za montažu i upotrebu. Uz to zadovoljavaju najviše standarde kada je reč o dizajnu, tako da više nema brava napadnog staromodnog izgleda koje bodu oči jer liče na katance – njihovo mesto zauzele su diskretne sprave elegantnih linija, u boji stolarije.

Autor teksta: Jelena Mitrović, dipl. novinar

Prethodni tekstAutomatska senzorska vrata
Sledeći tekstEurasia Sajmovi prozora, vrata i stakla od 3. do 6. novembra 2021.