Visok stepen nosivosti postaje standard – nova strana šarki iz Winkhausa

Okretno-nagibni okov za prozore Winkhaus activPilot zahvaljujući novoj strani šarki može da nosi težinu krila do 150 kg

Za novogradnju ili renoviranje – veliki prozori su traženiji nego ikada, jer moderni elementi propuštaju više svetlosti u unutrašnjost, istovremeno štiteći od gubitka toplote i buke. Međutim, ove funkcije prate veće težine prozorskih krila. Zahvaljujući okovu activPilot kompanije Winkhaus, proizvođači prozora sada imaju još više prostora za teške prozore: sistem je sada upotpunjen novom stranom šarki, koja bez dodatnih delova može da nosi prozorsko krilo težine do 150 kg!

Novom activPilot stranom šarki Winkhaus kupcima pruža jedinstvenu prednost, jer su prozorski elementi sada daleko efikasniji.

Ciljanim tehničkim unapređivanjem postignut je neverovatan efekat. Noseći delovi nove strane šarki su izrađeni od punog čelika. Povećane su kontaktne površine da bi se kod većih težina opterećenje bolje rasporedilo i da bi se poboljšala potpora prozorskog okvira. Ugaoni ležaj je takođe malo produžen.

U obradi nove strane šarki proces proizvodnje ne mora da se menja, jer su broj otvora i njihova pozicija za ugaone ležajeve i ležajeve makaza potpuno isti kao ranije. Stabilno rešenje nudi estetske i funkcionalne benefite. Izdržljive čelične šarke takođe su pogodne i za uske okvire. Sačuvana je još jedna važna karakteristika activPilot koncepta: glave zavrtanja na montiranom prozoru se ne vide i pokrivaju ih ruka makaza i šarka u krilu.

Provereni kvalitet

Efikasna nova strana šarki je ispitana u skladu sa kriterijumima novog standarda DIN EN 18126-8:2017 H3.

Dovoljna su samo tri šrafa u spoju šarke sa ojačanjem na ramu za besprekornih 20.000 ciklusa otvaranja pri težini krila do 130 kg. Ovo je u skladu sa smernicama „Službe za kontrolu kvaliteta brava i okova” za pričvršćivanje nosivih spojeva za okretno-nagibne prozore (TBDK).

Sa četvrtim šrafom u spoju šarke makaze na ramu sa čeličnim ojačanjem moguće je postiči nosivost do 150 kg u istim uslovima. To znači da Winkhaus može da se koristi za posebne potrebe sa više šrafova na strani šarke.

Pošto je nova activPilot strana šarki postala mnogo jača, biće moguć prenos postojećih RC2 i RC3 sertifkovanih zaštita od provala sa dosadašnje strane šarki.

Predstavljanje na tržištu

Winkhaus već uvodi novu stranu šarki za sve uobičajene PVC prozorske profile. Zatim slede rešenja za drvene i aluminijumske prozore sa žlebom prozorskog okova od 16 mm.

Širi asortiman šarki krila

U ponudi su dve varijante šarki krila: jedna varijanta se postavlja u peru krila, a druga u žljebu krila tzv. „falcna šarka“. Nova falcna šarka krila je jednodelna i u celosti izrađena od čelika. Zato može da nosi daleko teža Winkhaus može da isporuči šarke krila ofarbane u više boja. Nove šarke krila u peru dolaze sa mogućnošću podešavanja visine, ograničenjem okreta ili sa regulisanjem pritiska. Naknadna zamena ležaja je jednostavna, jer postojeći i novi ležajevi krila imaju identične pozicije šrafova i štiftova.

Stabilan ugaoni ležaj

I odgovarajući ugaoni ležaj se pravi u dve varijante. Uska varijanta (širine 12 mm) preporučuje se za falcne šarke i pero šarke krila. Element širine 16 mm se takođe može postaviti i desno i levo i predviđen je za kombinaciju sa pero šarkom krila. Kod većih težina prozorskog krila koristi se duži štift koji doseže do čeličnog ojačanja. Svi ugaoni ležajevi zadržavaju standardne dosadašnje pozicije za zavrtnje i štiftove na strani šarki.

Winkhaus logo

WINKHAUS
Andreja Lukić
M + 381 65 30 80 399
andreja.lukic@winkhaus.at
www.winkhaus.com