Koju vrstu prozora treba odabrati?

Kada su u pitanju stambeni objekti najčešći izbor stolarije pada na PVC stolariju. I to je skroz opravdano. PVC stolarija predstavlja savršen odnos cene i kvaliteta i kao takva uklapa se u finansijske, energetske, ekološke, a ako se sve to uzme u obzir, i emotivne aspekte korisnika. Naime, PVC stolarija je značajan termički i zvučni izolator koji pruža odličan komfor uz manju potrošnju energije i manje udare na kućni budžet. Lako se održava, a još lakše uklapa u svaku fasadu i enterijer.

Da li je PVC stolarija najbolja?

PVC stolarija je ekološki proizvod, koja nakon svog životnog veka, koji obično obuhvata dve generacije, ne zagađuje okolinu. U pitanju je materijal koji se može reciklirati i kao takav predstavljati novu sirovinu za izradu novih modela. Takvi prozori su dostupni na našem tržištu i konkurentni su kada je cena u pitanju. Prilikom kupovine dobro je raspitati gde se mogu naći takvi modeli i iskoristiti benefite koje oni pružaju, a to je zdrava sredina i niža cena.

PVC stolarija i pored višestruke koristi, stalno se razvija i usavršava kako bi zadržala primat jedne od vodećih stolarija na tržištu. Konstantan rad na povećanju energetske efikasnosti, sa jedne strane, ojačavanje i stvaranje što većih profila za bolji vizuelni efekat, kao i veliki broj različitih boja i dezena, sa druge strane doprinose da PVC bude standard većine korisnika.

Kada treba birati aluminijumsku stolariju?

Aluminijum stolarija je moderan vid stolarije koji pored poslovnih objekata, veliku ulogu ima u uređenju rezidencijalnih objekata. U pitanju je veoma moderna, elegantna stolarija sa velikim staklenim površinama koja u velikoj meri unapređuje svakodnevni život. Ona je okrenuta stremljenju u visinu, ali i spajanju unutrašnjosti objekata sa spoljnom sredinom, odnosno otvaranju i spajanju svakodnevnih aktivnosti sa prirodnim okruženjem. Aluminijum stolarija je skuplja u odnosu na PVC stolariju i to je jedina ograničavajuća okolnost ka njenoj široj primeni u stambenim objektima.

Šta moramo znati prilikom odabira stolarije?

Kada je stolarija u pitanju, prva stvar koju ne biste smeli zaboraviti jeste da imati dotrajalu stolariju znači imati puno troškova. Više od trećine ukupnog gubitka energije obavlja se preko nje, te se već sa prvi znacima lošeg dihtovanja, teškog zatvaranja, pojave vlage i sl, treba okrenuti pronalasku adekvatne zamene.

Zato, ne zaboravite, neka vam jedna od sledećih investicija bude zamena stolarije. Ukoliko ste to već uradili, onda se opustite. Troškovi energenata su visoki, ali budite sigurni da bi bili mnogo veći da imate stolariju koja ne funkcioniše. E, to ne zaboravite.