Aluminijum stolarija na rezidencijalnim objektima

Ako se vodimo onom narodnom izrekom da su oči ogledalo duše, onda takvu jednu sličnu funkciju imaju i prozori na kući. Kao i sve oči, ni prozori nisu svi isti. Dok su jedni klasični i neupadljivi, drugi pospani sa polu spuštenim roletnama, treći su opet veliki, otvoreni i veseli. Posebno zanimljivi, privlačni i moderni jesu aluminijum prozori na rezidencijalnim objektima.

Aluminijum je jedan od vodećih elemenata u arhitekturi novog doba koja, zahvaljujući osobinama ovog metala, stremi u visine, odlikujući se elegantnim, neobičnim i estetski neodoljivim oblicima. Kako je stolarija drugi element koji, pored arhitekture, doprinosi krajnjem izgledu objekta, aluminijum je našao značajnu ulogu kao element za izradu aluminijum stolarije. Aluminijum je zamenio čelik koji je do tada bio osnova i čvrstina arhitekture, ali i materijal za izradu prozora. Kako je čelik težak, krut i skup materijal, pojava i upotreba aluminijuma napravila je pravu revoluciju u strukturi i krajnjem izgledu objekta.

Aluprof panoramski pogled na okruženje - MB-SKYLINE Type-R
Aluprof panoramski pogled na okruženje – MB-SKYLINE Type-R

Aluminijum je savitljiv, lagan, izdržljiv materijal, otporan na vlagu i koroziju. Kao takav pokazao se izuzetnim u izradi posedne vrste stolarije. Veliki okviri, različiti oblici, velika čvrstina i dovoljna snaga da nosi velika prozorska stakla, ogromne staklene površine koje više spajaju nego što razdvajaju unutrašnji i spoljašnji svet, visoka otpornost na koroziju i dugotrajno korišćenje, osnovne su prednosti ove vrste stolarije. Na sve to, složićete se da jedan takav materijal mora da ima i neku manu. Kako je aluminijum metal, uz koga obično ide i pridev hladan, takav je slučaj i sa aluminijumom. Šta to znači? Aluminijum je veliki provodnik kada je toplota u pitanju, koja kroz njega lako prolazi i emituje se u spoljašnju sredinu. Drugim rečima, aluminijum je slab toplotni izolator, što može i jeste veliki problem i zimi i leti. Isti slučaj je i kada je zvučna izolacija u pitanju.

Posmatrajući osobine aluminijum stolarije, lako je zaključiti da sve prednosti i odlične performanse ove stolarije padaju u vodu zbog loše izolacije. Fizičke osobine, estetski doživljaj i dugotrajno korišćenje ništa ne znače ako jedan aluminijumski prozor ne može da pruži toplu, ugodnu, mirnu sredinu, energetsku efikasnost i uštedu troškova.

Alumil - WOODALUX
Alumil – WOODALUX

Posmatrajući sve to, proizvođači aluminijum stolarije odlučili su da naprave stolariju koja neće imati mana. I uspeli su u tome. Naime, loša izolacija rešena je uvođenjem termo prekida. Termo prekid je dodatak koji se javlja u vidu pregradnog sloja sa unutrašnje i spoljašnje strane okvira prozora. Napravljen je od poliuretanske smole, visoke gustine, ojačan fiberglasom koji sprečava prolaz toplote, hladnoće i zvuka. Zahvaljujući tome, aluminijum stolarija smestila se u sam vrh po kvalitetu, izgledu, funkcionalnosti i dugotrajnosti.

Međutim, prilikom izbora aluminijum stolarije uvek treba proveriti da li se radi o stolariji sa termo prekidom ili ne. Mada, cena će sama često biti odgovor na to pitanje, ali svakako treba biti obazriv i informisan prilikom kupovine.

Poslovna i privatna visina

Aluminijum stolarija kao takva, najveću primenu našla je kod poslovnih objekata, visokih komercijalnih zgrada, kao najbolje funkcionalno i estetsko rešenje. Ali, aluminijum i pored visoke cene, sve više ulazi i u stambene objekte. Danas, poseban trend predstavlja u uređenju modernih, rezidencijalnih objekata, čineći ih savršenim mestom za život.

Tehnomarket d.o.o. Lineal Block Therm 77
Tehnomarket d.o.o. Lineal Block Therm 77

Aluminijum stolarija daje poseban, drugačiji prostor za stanovanje. Zahvaljujući svojim tankim, elegantnim, čvrstim i jakim profilima, omogućava stvaranje čitavih staklenih zidova od jakog troslojnog stakla, visine pet do šest metara, koji pružaju savršenu izolaciju, a opet koji ne stvaraju prekide u vizuelnom doživljaju prostora. Naprotiv, i kada su zatvoreni i kada su otvoreni oni daju prostranost, uvlače prirodu u dnevnu sobu i dnevnu sobu otvaraju ka dvorištu i prirodi. Drugim rečima oni, ne predstavljaju prepreku, nego vezu između unutrašnje i spoljašnje sredine.

Aluminijum stolarija u rezidencijalnim objektima pruža ne samo energetsku efikasnost i uštedu troškova, pruža komfor, daje slobodu življenja, okreće se prirodi kao izvornom staništu. Mir, izolacija od buke, stresa i temperaturnih klackalica, estetski doživljaj i lepota harmonije sve su osobine koje ova stolarija pruža, a koje svaki pravi dom treba da ima. I u tome je čar i lepota aluminijum stolarije. Od nekada hladnog materijala, stvoren je ambijent topline, ugodnosti, nežnosti i autentične lepote, a to sve zahvaljujući metalu i njegovoj stolariji modernih, kvalitetnih i, po čoveka, korisnih performansi.

Tehnomarket d.o.o. Lineal W-Therm 104 aluminijum-drvo
Tehnomarket d.o.o. Lineal W-Therm 104 aluminijum-drvo stolarija

I taman kada ste mislili da je to kraj, to je zapravo početak priče o iznenađenjima koje pruža aluminijum stolarija. Pored velikog broja modela, oblika, završnih boja i dizajna, aluminijum stolarija ima i jednu običnu, a odličnu kombinaciju. Kombinaciju sa drvetom. Naime, aluminijum drvo ili drvo aluminijum stolarija, u zavisnosti od toga šta je osnova profila, nailazi na svoju značajnu primenu, posebno kod velikih ljubitelja drveta. Dok aluminijum sa spoljašnje strane pruža adekvatnu zaštitu od atmosferskih pojava, toplote i UV zračenja, garantujući dugogodišnje, decenijsko korišćenje, drvo sa unutrašnje strane daje toplinu i ugodnost življenja.

Kombinacija aluminijuma i drveta, daje poseban spoj modernog i tradicionalnog, budućih i prošlih vremena, spoj najboljih uslova koji se dešavaju sada. I to je prednost. Kvalitet, luksuz, elegancija, duh, toplina, tradicija, sloboda, priroda, zadovoljstvo. Svi ovi termini danas se mogu spojiti u jedno, u aluminijum stolariju u rezidencijalnim objektima. Spoj, na prvi izgled nespojivog, a zapravo tako dobra kombinacija. Baš kao i u životu.

Ostaje nam da zaključimo da nije daleko i nedostižno savršenstvo, posebno kada znamo kako ono izgleda i kada shvatimo da ga želimo. Mi smo svoje želje zamislili, a ciljeve zacrtali. A vi? Kako vi stojite sa tim?