Kako povećati efikasnost prozora i smanjiti račune tokom zime

Prozori se veoma važni elementi za svaki prostor. Oni dozvoljavaju da svetlost i svež vazduh dopru do unutrašnjosti objekata u kojima živimo i radimo, štite nas od hladnoće i drugih vremenskih prilika i neprilika, obezbeđuju nam pogled na spoljašnji svet i u posebnim slučajevima mogu da nam posluže kao izlaz u slučaju nužde. Međutim, prozori često mogu biti odgovorni za prekomeran gubitak toplote iz prostora, veliku potrošnju energije, hladne i neprijatne promaje ali i problem sa kondenzacijom i – buđi.

 prozori često mogu biti odgovorni za prekomeran gubitak toplote iz prostora

Stari prozori koji se ne zatvaraju dobro ili ne dihtuju mnogo mogu se odraziti na svakodnevni život u životnom ili radnom prostoru na više načina. Kao prvo, možete se zapitati zbog čega ste dobili astronomski račun za struju ili grejanje. Prozori i vrata često mogu da budu tako veliki problem i izvor hladnoće i promaje da se pored njih ne može sedeti a hladan vazduh se oseti prilikom prolaska pored elementa. Jedan od najvećih problema kod prozora i vrata koji ne dihtuju dobro je kondenzacija. Naime, zbog loše izolacije oko elementa će se kondenzovati vodena para koja će vremenom da pogoduje razvoju plesni i samim tim će uticati na loš kvalitet vazduha u prostoru i razvoju alergija ali i bolesti disajnih organa kod onih koji u tom prostoru borave. Kondenzacija će u velikoj meri uticati i na propadanje rama prozora ili vrata.

Prozori-i-vrata-cesto-mogu-da-budu-tako-veliki-problem-i-izvor-hladnoce

Svaki-prozor-sastoji-se-od-okvira-krila-i-ispune-koja-je-najcesce-od-stakla

Preko prozora se gubi čak i više od 30% ukupne toplote. Ovo su ogromni gubici i dešavaju se bez obzira da li je prozor star ili nov. Zbog ovoga je od izuzetne važnosti dobro odabrati prozor prilikom kupovine, sa posebnom pažnjom obraćenom na energetsku efikasnost budućeg elementa. Naravno, budžet je uvek veoma važna stavka ali na prozoru definitivno ne treba štedeti jer svaki uloženi dinar više će se veoma brzo isplati uštedom u energiji.

Zbog-lose-izolacije-oko-elementa-ce-se-kondenzovati-vodena-para

Međutim, šta raditi ukoliko ne gradite novu kući ili jednostavno nemate dovoljno novca da zamenite stare prozore novim?

Postoji nekoliko jednostavnih poteza koje možete i sami preduzeti, sa minimalnim ulaganjima i obezbediti udobniji prostor za život i rad i smanjiti račune za energiju. Sve ovo se u suštini postiže zaptivanjem pukotina kroz koje struji hladan i topao vazduh, popravkom ili prepravkom prozora i ulaganjem u bolju termoizolaciju.

Svaki prozor sastoji se od okvira, krila i ispune koja je najčešće od stakla

Svaki prozor sastoji se od okvira, krila i ispune koja je najčešće od stakla. Materijal za okvir i krilo tokom vremena tradicionalno je bio od drveta ali se u novije vreme pojavljuje i PVC ali i aluminijum i čelik. Oba ova materijala su u modernoj arhitekturi veoma bila u trendu a PVC je veoma popularan među kućevlasnicima kao veoma energetski efikasan, lak za ugradnju, trajan i ekonomičan materijal.

Kako biste svoj prozor malo, takoreći, doterali u red i sprečili preveliko odavanje toplote, možete se poslužiti s nekoliko veoma zgodnih i lakih trikova.

Kao prvo, proverite da li je prozorski ram dovoljno dobro nalegao na otvor

Kao prvo, proverite da li je prozorski ram dovoljno dobro nalegao na otvor i da li se negde na spoju rama i konstrukcije oseća promaja.

Ovo ćete vrlo lako utvrditi prinošenjem lagane tkanine u blizini rama, a promaja i strujanje vazduha se često oseća i na koži. Ukoliko je potrebno sami izvršite zaptivanje i eventualno popunjavanje šupljina. Ovo možete uraditi sa pur penom ili specijalnom ispunom, a ostatke materijala za zaptivanje posle izvršenog posla jednostavno ukloniti turpijom. Zaptivanje možete izvesti sa unutrašnje i sa spoljašnje strane prozora. Ukoliko živite na višem spratu u višespratnici budite oprezni prilikom zaptivanja pukotina sa spoljašnje strane prozora.

Sledeći korak koji možete preduzeti je provera šarki i brava na prozoru. Ponekad su ovi elementi labavi ili jednostavno oštećeni od korišćenja i višegodišnjeg habanja tako je samo neophodno zameniti ih. Ovo možete takođe uraditi i sami, a nove brave ili šarke ćete naći u svakoj specijalizovanoj radnji. Cena ovih elemenata je zaista mala tako da vredi uložiti u nove. Ceo posao će vas koštati svega nekoliko stotina dinara i petnaestak minuta.

Nalepiti specijalnu traku koja će omogućiti bolje naleganje elemenata

Sledeći potez koji će vam olakšati i učiniti udobnijim zimske dane u prostoru sa starim prozorima je lepljenje dihtung trake na prozorsko krilo ili ram. Stari prozori vremeno počinju da se vitopere pogotovo ukoliko su od drveta, mada promeni oblika ne odolevaju ni drugi materijali.

Kako biste onemogućili ili bar smanjili strujanje vazduha između prozorskog rama i krila, možete na jedan ili drugi element nalepiti specijalnu traku koja će omogućiti bolje naleganje elemenata jedan na drugi i smanjiti prostor među njima istovremeno smanjujući i protok. Ove trake se mogu naći u svakoj specijalizovanoj radnji i po pravilu su, baš poput šarki i brava za prozore, veoma jeftine. Izrađuju se od različitih materijala kao što su specijalni sunđeri i gume, vrlo su pristupačne u ekonomskom smislu i lake za ugradnju.

Ove folije se postavljaju na stakla i u velikoj meri smanjuju protok topline

Jedan od elemenata za poboljšanje energetske efikasnosti prozora koji je postao dostupan zahvaljujući modernoj tehnologiji i razvoju nauke, a polako se pojavljuje i na našem tržištu su specijalne folije za prozore. Ove folije se postavljaju na stakla i u velikoj meri smanjuju protok topline kroz njih što je vrlo važna osobina s obzirom na to da najveća količina toplote iz unutrašnjeg prostora odlazi napolje upravo kroz prozorsko staklo. Folije za prozorska stakla su izrađena od specijalnih materijala i mogu imati različite osobine. One ne samo da će onemogućiti protok toplote kroz staklo tokom zime već će služiti ovoj svrsi i tokom leta, tako da ugradnjom folije na prozorsko staklo vi zapravo dobijate dvostruku zaštitu po ceni jedne.

Ovo su neki od trikova koji će vam pomoći da deo toplote sačuvate u svom domu

Ukoliko imate stare prozore a istovremeno niste u mogućnosti ili iz različitih razloga ne želite da kupujete i ugrađujete nove, ovo su neki od trikova koji će vam pomoći da deo toplote sačuvate u svom domu i učinite ga prijatnijim za boravak tokom zime. Svakako bilo kakvim intervencijama treba da prethodi detaljna inspekcija prozora kako biste utvrdili koje korake da preduzmete. Čak i ukoliko ne zamenite prozor već se poslužite ovim pametnim potezima za njegovo prepravljanje u poboljšanje, sigurni smo da ćete uspeti da osetite rezultat svog rada već prilikom prvog hladnijeg i vetrovitijeg dana.

Prethodni tekstŠik detalji – zavese i garnišne
Sledeći tekstKako na jednostavan i povoljan način proizvesti prozore koji zadovoljavaju uslove za pasivne kuće?