REČ STRUČNJAKA: PVC stolarija

Na vaša pitanja i nedoumice u vezi sa PVC stolarijom odgovara direktor kompanije “profine d.o.o.”

Bojan Predojević, “profine d.o.o. Beograd”
Bojan Predojević, “profine d.o.o. Beograd”

PVC je jedan od najstarijih veštačkih materijala koje je čovek izumeo, sa najdužom istorijom u industrijskoj proizvodnji. Sredinom 20. veka proizvodnja je uzela maha, razvijali su se novi oblici ovog materijala, poboljšavale njegove karakteristike, a naročito njegove primene.

Bukvalno je osvojio svet, a svoju ogromnu primenu je našao i u modernoj stolariji. Tako je PVC dospeo na treće mesto najprodavanijih plastika čitavog sveta. Mali troškovi proizvodnje i izdržljivost omogućili su mu primenu u skoro svim industrijama.

Bez obzira što se čini da je o ovom materijalu sve rečeno, posetioci naše stranice www.prozorivrata.com i dalje imaju nedoumica i pitanja koja nam redovno šalju. U nameri da ista razjasnimo, odgovore smo poslali stručnjaku Bojanu Predojeviću, iz kompanije Profine.

profine Group: Trocal, Kömmerling i KBE
Photo: profine Group GmbH

Kada govorimo o prednostima PVC-a u odnosu na aluminijum, koje su one primarne?

Kada govorimo o tipu stolarije, moramo konstatovati da svaki materijal ima svoje prednosti, bilo da je to PVC, aluminijum ili drvo. Aluminijum je neprikosloven što se tiče statičkih zahteva, odnosno kada se proizvode elementi velikih dimenzija (portali ili fasade za poslovne objekte) nema boljeg izbora od aluminijuma.

Drvo je sa druge strane pravi izbor za objekte čije su fasade pod zastitom zavoda za spomenike kulture ili za rezidencijalne objekte pri čemu treba imati na umu da prozori od drveta moraju biti izrađeni od vrhunskog materijala, sto znači da drvo kao osnovna komponenta mora biti visokog kvaliteta odnosno mora biti dobro osušeno, impregnirano i pripremljeno za dalju preradu u prozorski elemenat. Po pravilu su prozori od drveta najskuplji u izradi kao što traže najviše pažnje, troškova, u kasnijoj eksploataciji.

Aluminijumski prozori, klasičnih dimenzija, su relativno retkost na tržištima zapadnih zemalja jer se najviši zahtevi za termičkom izolacijom, koji su poslednjih godina postali nezaobilazni imperativ, ne mogu postići sa tim materijalom, naprotiv, sam aluminijumski profil kao repromaterijal u sebi ima tzv. „termički prekid“, upravo izrađen od polimera, poliamida ili PVC-a. Dolazimo do zaključka, to pokazuju i statistike u zapadnoj Evropi, da je prozor od PVC najzastupljeniji na tržištu, sa ca. 65% učešća.

profine Group,  Kömmerling PVC stolarija
profine Group, Kömmerling PVC stolarija

Osnovne prednosti su da je najjeftiniji u izradi, jeftiniji od uporedivog prozora od drveta ili aluminijuma, da su troškovi održavanja znatno manji od drveta i da je termička izolacija značajno bolja od aluminijuma, što u periodu eksploatacije od 30-40 godina donosi prilične uštede u troškovima energije za grejanje ili hlađenje prostorija. Sa rastućim troškovima energenata jasno je da termoizolacija najozbiljniji argument, bitniji od „emotivne“ vezanosti za drvo ili aluminijum.

Dvoumim se između pvc i drvene stolarije. Osim cene, koje su prednosti PVC stolarije u odnosu na drvenu?

Odgovor na ovo pitanje je delimično dat u prethodnom članu. Naglasio bih da su troškovi kasnijeg održavanja drvene stolarije, ponovno lakiranje, popravke oštećenja od vlage koja će sigurno nastati, ekstremno visoki, za razliku od PVC-a gde praktično ne postoje (osim redovnog podmazivanja uljem mehaničkih elemenata – okova).

Profine Group - photo: Austrija, stolarija Trocal
Profine Group – photo: Austrija, stolarija Trocal

Koliko je kombinacija alu-drvo skuplja od pvc-a i koje su njene prednosti u odnosu na PVC?

Osim „emotivne“ vezanosti za ovaj tip materijala kao i percepcije da se radi o „najkvalitetnijem“ tipu prozora, prednosti ne postoje. Naprotiv, prozor izrađen od ove kombinacije je relativno skup, a ne donosi značajne prednosti u periodu eksploatacije. Nedavno je jedan naš kooperant proizveo stolariju od PVC-a sa aluminijumskom oblogom koja je ugrađena u ekskluzivnom stambenom kompleksu u Luganu (Švajcarska), gde se kvadrat stambenog prostora prodaje za 9000€. Mislim da je ovim argumentom raspršena svaka sumnja da se PVC prozor ugrađuje isključivo u stanove nižeg kvaliteta. U zemljama gde je ekološka svest razvijena i gde se gleda svaki „dinar“, nema prostora za prekomernu potrošnju energenata, stoga je PVC izbor broj jedan.

Kako izabrati brend stolarije i koje su razlike istih profila kod različitih proizvođača?

Našalio bih se i povukao paralelu sa automobilskom industrijom. Svima nama je poznato da su nemački automobili pojam kvaliteta, „golf dvojka“, mercedes su u našoj zemlji sinonim za kvalitet, tako da ne verujem da puno grešim i kada su PVC profili u pitanju. Sa našom robnom markom TROCAL smo „izmislili“ PVC prozor, daleke 1954. godine. Profine je time pionir u ovoj industriji, sa danas oko 450.000 tona proizvedenih PVC profila godišnje, što nas čini jednim od najvećih proizvođača u svetu. Svakako da postoje i drugi proizvođači koji imaju respektabilan kvalitet repromaterijala i asortiman proizvoda.

profine Group
Foto: profine Group

Koliko su veće uštede na grejanju i hlađenju kod pvc-a u odnosu na drvo?

U zavisnosti od „debljine“ profila kao i slojeva stakla, vrste montaže ( RAL ) postižu se različiti koeficijenti provodljivosti celog prozorskog elementa, ne samo profila, drvenog ili PVC-a. Po pravilu je PVC prozor ukupno gledano ipak bolji izbor nego prozor od drveta po pitanju potrošnje energenata.

Da li su sve pvc roletne iste ili i tu ima razlike?

Značajne su razlike, posebno u konstrukciji i izolaciji same kutije. Ne smemo zaboraviti da u predelu roletne treba da postignemo bar iste izolativne vrednosti kao kod prozora. Vrlo često, posebno u Srbiji, se to zaboravlja pa se, sa jedne strane „juri broj komora“ na prozoru, a sa druge strane stavljaju najjeftinije roletne koje najčešće „produvavaju“ ili kroz samu kutiju ili na spoju kutije i okvira (štoka). Kao i uvek do sada, „koliko para, toliko muzike“.

profine Croatia
Foto: profine Group

Koliku garanciju i na šta da tražim kada su u pitanju prozori?

10 godina je preporučeni period garancije. Po pravilu, uz redovno održavanje okova, PVC prozori su praktično večni.

Šta znače termini u stolariji sa ili bez termo-prekida?

Već sam ukazao na ovo pitanje u odgovoru pod brojem jedan, odnosi se na činjenicu da li je aluminijumski profil prekinut sa poliamidom ili PVC-om čime se poboljšavaju nje- gove termičke osobine. Postoje aluminijumski profili koji nemaju termički prekid pa je termička izolacija izuzetno loša i dolazi do pojačane pojave vodenog kondenza. Tu potrošači treba da obrate posebnu pažnju jer aluminijumski prozor sa i bez termičkog prekida spolja izgleda isto.

Zašto mi se javlja kondez nakon ugradnje pvc prozora i kako da to rešim?

Vodeni kondenz se javlja vrlo često u novim objektima gde su zidovi još nedovoljno suvi nakon malterisanja, nezavisno od tipa prozora. Jednostavno treba „provetravati“ i pustiti isparenja da izađu iz prostorije. Takođe u zimskom periodu kada se prostorija greje, treba provetravati prostorije; čim vlaga izađe iz prostorije, prestaće i pojava kondenza na staklenim površinama.

Intervju:
P. Redakcija časopisa “PROZORI&VRATA”
O. Bojan Predojević, direktor kompanije “profine d.o.o.”