Art deko stilizovana fasada – Louis Vuitton

Inspiracija

Arhitekta Jun Aoki je dizajnirao novu fasadu povodom desetogodišnjice francuskog modnog Brenda – Louis Vuitton Matsuia Ginza. Fasada je inspirisana istorijom Ginza, grada koji je nekada bio poznat po svom art deko dizajnu. Ginza je bio kapija Tokija, uz Shinbashi, odakle su prva železničke stanice Japana stizale do luke, a odatle, ka stranim zemljama. Aoki je osmislio stilizovani šareni obrazac u laganom aluminijumu, u kombinaciji art deko stilia i geometrijske matrice edo-komon (tradicionalno tkanje koje čini da platno izdaleka deluje jednobojno, a u stvari, izbliza ima geometrijsku strukturu).

LV fasada

Ova fasada postaje prva „meka“ verzija table za igru, prožeta bogatstvom i delikatnošću nekog živog organizma. Ona je neka vrsta putovanja u istoriju prestižnog grada Ginza. Suptilna udubljenja i ispupčenja na fasadi, čine završni sloj neprovidnim, boje pravog bisera.

Detalj fasade
Slika 2 – Detalj fasade

Ovakvim rešenjem, fasada prelama sunčevu svetlost potpuno različito tokom različitih perioda dana. Tokom noći, LED svetla iza prvog sloja fasade, pružaju novu dimenziju reljefu koja podseća na LV monogram.

Zgrada dobija izgled svetleće kutije koja oživljava uglove fasade jedinstvenim intenzitetom. Da bi se postigao ovaj jak optički efekat, arhitekta je postavio metalni omotač sa kružnim udubljenjima, skrivajući svaki, blagim zaobljenim kvadratnim prekrivačima. Ovakav sistem kontrole svetlosti sadrži razne programe koji omogućavaju svetlu da pulsira u različitim varijantama koje odgovaraju datom raspoloženju ili prilici.

LED osvetljenje na reljefu fasade
Slika 3 – LED osvetljenje na reljefu fasade

Konstrukcija

Što se tiče izgradnje, manji krugovi su izliveni, dok su oni veći izrađeni od listova ploča. Metalni zid je obložen bež bojom koja sadrži aluminijum u prahu (metalni pigment koji koriste autoproizvođači) i mešavinu krečnjaka. Zid je dobro povezan skrivenim dijagonalnim spojevima, gotovo neprimetnim. Sa stražnje strane, paneli sa čeličnim ramovima povezuju betonsku konstrukciju same zgrade.

Izgled LV fasade zgrade
Slika 4 – Izgled LV fasade zgrade

LV fasada je lepa demonstracija koja pokazuje da samo arhitekta može da poseduje potrebnu adekvatnu umetnost, da bi se napravio izuzetan scenario okolnog ambijenta i duha svih onih ljudi koji žive u tom gradu.