Fasada koja smanjuje zagađenje vazduha

Zgrade koje gutaju smog? Ne, nije naučna fantastika, već je inovativna tehnologija meksičke kompanije. Velelepni gradovi širom sveta prepuni su prljavštine u vazduhu. Na mnoge načine se pokušava poboljšati vazduh i način života. Uklanjanjem ekološki štetnih vozila, modernizovanjem prevoza i gradnjom krovnih bašta pokušava se pročistiti zagađeni vazduh koji udišemo.  Međutim, iz dana u dan, broj vozila na ulicama se povećava. Nemački dizajneri kreirali su fasadu koja smanjuje zagađenje vazduha.
Zgrada bolnice u Meksiko Sitiju
Slika 2 – Zgrada bolnice u Meksiko Sitiju

Struktura fasade

Fasada zgrade bolnice u Meksiko Sitiju liči na ogromno parče švajcarskog sira. Sastoji se iz kvazi – kristalne, neponavljujuće strukture koja transformiše štetni vazduh u bezopasan ugljen – dioksid i kalcijum – nitrat. Sam izgled fasade podseća na islamske ornamente, razgranate po čitavoj površini. Pločice su obložene titanijum dioksidom, pigmentom koji može da  služi kao katalizator za hemijsku reakciju  kada je aktivirana sunčeva svetlost. Kada UV zraci udaraju o pločice, dolazi do reakcije kojom se azotni oksidi pretvaraju  u manje  štetne materijale. Titanijum dioksid u pločicama se ne menja, već nastavlja da radi svoj posao na neodređeno vreme.

Pločice su obložene titanijum-dioksidom
Slika 3 – Pločice su obložene titanijum-dioksidom

Velike površine apsorbuju veliku količinu smoga

Geometrija određuje ishod. Za savršen rezultat, dizajneri su se vodili upotrebom sunčeve svetlosti.

Velike površine apsorbuju veliku količinu smoga.
Slika 4 – Velike površine apsorbuju veliku količinu smoga.

Doba inteligentnih fasada

Pojavom inteligentnih fasada početak je nove ere kojom se život u gradovima čini podnošljivijim. Ovaj „funkcionalni ukras“ pomaže da nevidljiva tehnologija  postane opipljiva. Zidne obloge koje „jedu“ smog verovatno neće spasiti svet, ali mogu dosta pomoći u poboljšanju kvaliteta vazduha.

Inteligentna fasada
Slika 5 – Inteligentna fasada