Staklo Film za staklo doživeo još jedan preporod

Film za staklo doživeo još jedan preporod

Film za staklo, klimatizacija

Javnost je pre nekoliko upoznata sa MOlecular Solar Thermal (MOST) sistemom. Za njega je karakteristično da se ovde solarna energija skladišti u tečnom medijumu, a kasnije oslobađa kao toplota. Međutim, tehnologija jeste od tada uznapredovala i primenjena je na providan film koji se može ugraditi na unutrašnjost prozora u energetski efikasnim zgradama. Ovaj film razvijen je na Univerzitetu Chalmers u Švedskoj.

MOST film sadrži molekul norbornadien-kvadriciklan, a isti uzrokuje da prozirni polimerni film poprimi narančasto-žutu boju kada nije izložen direktnoj sunčevoj svetlosti. Molekuli apsorbuju veliki deo sunčeve energije ujutru kada sunce izlazi i njegovi zraci „udare“ u materijal. Šta se ovde dešava? Molekul hvata neke od dolaznih fotona i podstiču ih na izomerizaciju, odnosno da privremeno postanu drugi tip molekula, sa potpuno istim atomima, ali u drugačijem rasporedu.

Rezultat ovog procesa predstavlja film koji ne samo da postaje potpuno bezbojan, već on zadržava i veliki deo sunčeve energije sprečavajući ga da uđe u objekat. Unutrašnjost zgrade tako ostaje hladnija nego što bi inače, smanjujući potrebu za klimatizacijom.

Međutim, uveče, kada sunčevi zraci više ne udaraju u film, molekul se vraća u svoj prethodni oblik, oslobađajući uskladištenu energiju u prostoriju do osam sati. Time se smanjuje potreba za grejanjem zgrade. Naučnici sada rade i na smanjivanju vrednosti molekula i na povećanju njegove koncentracije u filmu. Smatra se da bi se ovi ciljevi trebali postići u relativno kratkom roku jer bi ovaj prozor uskoro trebalo da bude komercijalno dostupan. Inače, istraživanje koje vodi prof. Kasper Moth-Poulsen opisano je u radu koji je nedavno objavljen u časopisu „Advanced Science“.

Izvor: gradjevinarstvo.rs

Prethodni tekstKatedrala Notre-Dame u novom „starom“ ruhu
Sledeći tekstDa li je kod izbora stolarije važniji brend ili proizvođač?