Film za staklo doživeo još jedan preporod

Javnost je pre nekoliko upoznata sa MOlecular Solar Thermal (MOST) sistemom. Za njega je karakteristično da se ovde solarna energija skladišti u tečnom medijumu, a kasnije oslobađa kao toplota. Međutim, tehnologija jeste od tada uznapredovala i primenjena je na providan film koji se može ugraditi na unutrašnjost prozora u energetski efikasnim zgradama. Ovaj film razvijen je na Univerzitetu Chalmers u Švedskoj.

MOST film sadrži molekul norbornadien-kvadriciklan, a isti uzrokuje da prozirni polimerni film poprimi narančasto-žutu boju kada nije izložen direktnoj sunčevoj svetlosti. Molekuli apsorbuju veliki deo sunčeve energije ujutru kada sunce izlazi i njegovi zraci „udare“ u materijal. Šta se ovde dešava? Molekul hvata neke od dolaznih fotona i podstiču ih na izomerizaciju, odnosno da privremeno postanu drugi tip molekula, sa potpuno istim atomima, ali u drugačijem rasporedu.

Rezultat ovog procesa predstavlja film koji ne samo da postaje potpuno bezbojan, već on zadržava i veliki deo sunčeve energije sprečavajući ga da uđe u objekat. Unutrašnjost zgrade tako ostaje hladnija nego što bi inače, smanjujući potrebu za klimatizacijom.

Međutim, uveče, kada sunčevi zraci više ne udaraju u film, molekul se vraća u svoj prethodni oblik, oslobađajući uskladištenu energiju u prostoriju do osam sati. Time se smanjuje potreba za grejanjem zgrade. Naučnici sada rade i na smanjivanju vrednosti molekula i na povećanju njegove koncentracije u filmu. Smatra se da bi se ovi ciljevi trebali postići u relativno kratkom roku jer bi ovaj prozor uskoro trebalo da bude komercijalno dostupan. Inače, istraživanje koje vodi prof. Kasper Moth-Poulsen opisano je u radu koji je nedavno objavljen u časopisu „Advanced Science“.

Izvor: gradjevinarstvo.rs

Prethodni tekstKatedrala Notre-Dame u novom „starom“ ruhu
Sledeći tekstViše od 1000 projekata na Festivalu svetske arhitekture