Dvostruka fasada

Prednost dvostrukih fasada u odnosu na jednostruke je u mogućnosti korišćenja sunca kao prirodnog izvora energije.

Konstrukcija dvostruke fasade

Dvostruke fasade su sastavljene od dve staklene fasade koje odvajaju prostor, gde je jedna fasada postavljena ispred druge. Ovim načinom postavljanja fasade dobija se dugotrajnost, bolja toplotna i zvučna izolacija,  ekološka zaštita, prirodno kruženje vazduha i korišćenje prirodnih energetskih izvora.

Hotel na Bulevaru  kralja Aleksandra, Beograd
Slika 2 -Hotel na Bulevaru kralja Aleksandra, Beograd

Prirodna ventilacija

Spoljašnji deo fasade štiti zgradu od vremenskih uticaja: vetra,kiše, snega itd. Vazduh kruži neprekidno među prostorom fasade omogućavajući prirodnu ventilaciju, kao i dotok vazduha u zgradu.

Presek sprata i šema strujanja vazduha u objektu sa duplom fasadom
Spisak 3 – Presek sprata i šema strujanja vazduha u objektu sa duplom fasadom

Zvučna izolacija

Fasada u ovovm slučaju, ima ulogu štita jer smanjuje i ublažuje buku sa ulice. Pravilnim izborom stakla, postižu se bolji akustični rezultati tj. bolja zvučna izolacija.

Temperatura unutar zgrade se  smanjuje neprekidnim tokom vazduha, kao i noćnim hlađenjem vazduha. Ovim načinom se štedi energija za rad klima-uređaja.

Sunčeva energija

Ugradnjom fotostakla sunčeva energija se transformiše u električnu, smanjujući troškove i korišćenje električne energije. Dvostruka fasada je prikladna u zimskom i etnjem periodu. Za vreme ovih godišnjih doba, najbolje se koriste prirodni izvori za bolju udobnost unutar zgrada.

Dvostruka fasada
Slika 4 – Dvostruka fasada

Topli klimatski uslovi

Najpre se mora odrediti izvor toplote kako bi se moglo uspešno ograničiti prekomerno zagrevanje. Topli klimatski uticaji mogu se podeliti na spoljašnje i unutrašnje uticaje. Glavni spoljašnji faktor zagrevanja je sunce koje prodire kroz staklene površine i zagreva unutrašnjost prostorija.

Ako je reč o kancelariji, treba imati na umu i različite unutrašnje uticaje, kao što su, kompiuter, rasveta, ljudska toplota itd. koji takođe proizvode toplotu. Za ograničavanje spoljnih uticaja dvostruke fasade pružaju veliki broj rešenja. Prva je, koju smo već spomenuli, kruženje vazduha između fasada.

Dvostruke fasade dopuštaju i mogućnost smeštanja žaluzina u međuprostor. Provetravanjem tokom dana, zbog viših temperatura vazduha nema iste rezultate kao hlađenje tokom noći. Stakla kontrolišu prodor svetlosti i sunčeve energije.

Refleksna stakla, osim kontrole, dovode do refleksnog učinka, čime je onemogućen pogled u unutrašnjost zgrade.

Zimski, odnosno hladni klimatski uslovi

Sunce zagrevanjem vazduha koji se skuplja u prostoru između fasada, smanjuje gubitak toplote čime povećava toplotnu izolaciju zgrade. Manji gubitak energije znači i manje korišćenje energije za zagrevanje te zgrade. Za razliku od toplih klimatskih uslova kada sprečavamo dotok toplote u zgradu, zimi želimo suprotno, tj. da dopustimo sunčevoj toploti da prodre u zgradu i da se u njoj zadrži neko vreme.

Najčešće se koriste niskoemisiona stakla, odnosno, obična stakla koja na jednoj površini imaju tanki metalni sloj koji propušta toplotu kroz prozor.

Prethodni tekstRazgovor sa gospodinom Arkadiusz Muś, vlasnikom i predsednikom upravnog odbora PRESS GLASS-a
Sledeći tekstFuziona stapajuċa sobna vrata