Dopunska i dodatna rešenja za zaključavanje

Proizvođači generalno preporučuju ugradnju više od jedne brave kako bi ručke i šarke bile osigurane i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane. Sva dostupna rešenja dele se na dopunska i dodatna.

Dopunsko rešenje bi bila brava koja se ugrađuje na postojeću ručku.

Aktivira se automatski tako što jednostavno zatvorite prozor, otvara se pomoću ključa, a zahvaljujući principu „zatvoren prozor = zaključan prozor“ nikada vam se neće desiti da zaboravite da zabravite stolariju u stanu. Kao i svi drugi proizvodi ove klase zaštite, ima unutrašnji mehanizam baziran na čeličnim komponentama pa može da izdrži pritisak od preko jedne tone, a njena važna pogodnost je dizajn prilagodljiv čak i jako uskim okvirima. Slična joj je ručka sa ugrađenom bravom, koja se postavlja umesto obične ručke i aktivira na isti način, ali ne pruža isti nivo zaštite.

HOPPE SecuSignal® – Više od običnog otvaranja i zatvaranja
HOPPE S.p.A., SecuSignal®

Namenjena je pre svega porodicama sa decom radi kontrolisanja niskih prozora koje bi deca lako mogla da otvore, kako bi se izbegle eventualne nezgode ili nesreće. Otključava se pomoću ključa koji dobijate u dva primerka, a olakšavajuća okolnost je što je ključ univerzalan i služi za sve prozore u objektu.

Ako prozor ili balkonska vrata ostavite iskipovane da bi se prostor provetrio dok niste kod kuće, to je iz ugla bezbednosti isto kao da su otvoreni, jer se pomoću šrafcigera mogu obiti za tridesetak sekundi.

To je naročito neoprezno i opasno za prizemlje, ali dobrim delom i za prvi sprat ukoliko pljačkaši koriste merdevine.

HOPPE S.p.A., SecuSelect®
HOPPE S.p.A., SecuSelect®

Rešenje je ručka sa bravom sa takozvanim kandža-zavrtnjima koji omogućavaju zaključavanje u tri tačke za prozore, a u četiri za balkonska vrata, bilo da su u poziciji „zatvoreno“, bilo u poziciji „iskipovano“. Ova ručka je koncipirana tako da funkciju bravljenja vrši sve vreme, nezavisno od uobičajenog otvaranja, zatvaranja i kipovanja, što je čini jedinstvenim proizvodom na tržištu. Blagim pritiskom brave aktivira se duplo zaključavanje, koje se može dezaktivirati jedino pomoću ključa.

Dodatna sredstva za zaštitu

Ponudu dodatnih sredstava većinom čine dodatne brave za stolariju koja se otvara ka unutra. Montiraju se iznad ručke, mogu biti unutrašnje i spoljašnje i odgovaraju svim plastičnim i aluminijumskim prozorima i vratima sa okretno-nagibnim i kliznim okovima. Stariji modeli zaključavaju se i otključavaju pomoću ključa, dok je kod novijih zastupljena kombinacija automatskog zaključavanja pokretanjem ručke i otključavanja pomoću ključa. Najsavremenije brave ovog tipa rade po sistemu jednostrukog zaključavanja blagim pritiskom sigurnosnog zavrtnja i dvostrukog zaključavanja jačim pritiskom, pri čemu je ključ potreban samo za poništavanje ovog poslednjeg. Kod svih modela postoji mogućnost izrade univerzalnog ključa.

Tu su takođe brave za elemente koji se otvaraju ka spolja, naročito korisne za krovne prozore. Naime, prema policijskim statistikama među provalnicima je primetna promena taktike, odnosno pokušaj ulaska u objekat kroz krovni prozor, jer taj otvor
(s pravom) smatraju neobezbeđenim.

Najveći broj upada u kuće i stanove događa se upravo preko prozora i balkonskih vrata na prizemlju i nižim spratovima
Najveći broj upada u kuće i stanove događa se upravo preko prozora i balkonskih vrata na prizemlju i nižim spratovima

Pomoću jedne ovakve brave zaštitićete i tu slabu tačku, a osujetiti namere „penjača“, kako ih organi reda u žargonu nazivaju. Ne treba zaboraviti ni spoljne brave za dvokrilne prozore sa duplim okretnim kandža-zavrtnjima koji simultano zaključavaju obe polovine elementa.

Jedini uslov za njihovu montažu je da rastojanje između prozora bude od 18 mm do 35 mm, a poseban klik mehanizam omogućava zaključavanje bez ključa. Naročito su praktične jer se iznutra jednim pogledom lako može utvrditi da li je brava aktivirana ili ne. Kao što je već napomenuto, predmet zaštite obavezno moraju biti i šarke, za koje, naravno, takođe postoji odgovarajuća brava.

Ova brava primenljiva je na većini modela drvene i plastične stolarije (ne i aluminijumske), a izrađuje se u dve varijante – za širi i uži profil. Takođe se zaključava automatski, a deaktvira ručno, bez obzira da li želite da otvorite ili samo da iskipujete prozor. Proizvođači zaista ništa nisu prepustili slučaju, pa su tako predmet dodatne zaštite i roletne, za koje su konstruisani posebni sigurnosni zavrtnji protiv nasilnog podizanja i otvaranja od spolja.

Kao što je to slučaj sa ulaznim vratima, i među sigurnosnim sistemima za stolariju postoje oni koji zavređuju da ih se nazove poslednjom rečju tehnike. To bi bez sumnje bio sistem za unutrašnje šifrovano zaključavanje prozora i vrata. U potpunosti je automatski budući da ne iziskuje ključ, a aktivira se i dezaktivira ukucavanjem trocifrene šifre koja može biti individualna za svaku prozorsku jedinicu, grupna za nekoliko elemenata ili univerzalna za sve brave koje su deo sistema.

Autor teksta: Jelena Mitrović, dipl. novinar