Koje okove i mehanizme birati pri kupovini stolarije

Prilikom zamene stolarije posebnu pažnju treba posvetiti i okovima, koji su pokretački mehanizam prozora i kao takvi čine njegov neizostavni deo. Od njihovog kvaliteta zavisi to koliko će samo pokretanje stolarije – otvaranje i zatvaranje, potom njeno dihtovanje, te uopšte funkcionalnost i naposletku dugotrajnost biti osigurani. Takođe, okovi direktno utiču i na zaštitu u pogledu provala.

Uobičajeno se izrađuju od nerđajučeg čelika, a za formate veće od 60 x 60 cm potrebna je ugradnja ugaonih ojačanja od istog materijala. U zavisnosti od načina pokretanja stolarije dele se na tipske, univezalne i pomoćne.

Tipski okovi omogućavaju pokretanje krila u odnosu na fiksni deo, tj. štok, a pored mehanizma koji povezuje profile i staklo imaju i druge elemente (makaze, šarke, brave, cilindre, ručice, kvake), koji omogućavaju otvaranje i zatvaranje. Ovaj tip okova se razlikuje u odnosu na vrstu profila (drvo, PVC, aluminijum), kao i od načina zatvaranja i otvaranja (po vertikalnoj ili horizontalnoj osi, klizno i dr.), te u okviru njega postoje brojne podrvrste.

Univerzalni okovi su primenljivi za sve vrste stolarije, a odnose se na pribor za rukovanje – ručice, kvake, rukohvate i sl. Kako mogu sadržati elemente kao što su cilindri, brave i metalni prihvatnici sa rezom, upravo od njih zavise i sigurnost i zaštita objekta.

Pored pomenutih, postoje i pomoćni okovi. Oni sadrže elemente kojima se povezuju štok i krilo i koji omogućavaju njihovo funkcionisanje. To su razne vrste šarki, spojnica, poklopaca, čepova.