Betonske ploče koje čine čipkastu fasadu

Muzej filantropa, Eli Broad-a, uključuje 2500 betonskih ploča koje čine fasadu čipkastom. Muzej se nalazi u centru Los Anđelesa, odmah pored koncertne sale Disney-a.

Konstrukcija zgrade

Zgrada vrši dvostruku funkciju, i kao arhiva i kao izložbeni prostor. Ove dve funkcije se opisuju kao „trezor i veo“. „Trezor“ predstavlja arhivu u sredini zgrade, smeštenoj u gustoj betonskoj ploči. „Veo“ predstavlja poroznu i saćastu strukturu, koja kao da lebdi iznad zgrade, sa podignutim uglovima, radi uvida u unutrašnjost. On je potpuno odvojena struktura oslonjena na tri tačke i visoku gredu od 57 stopa koja je uronjena u trotoar, nekih 5 stopa.

Izgled muzeja u LA
Slika 2 – Izgled muzeja u LA

Na ovaj način, zgrada pomaže seizmičkom osmatranju, jer je dizajnirana da se prilikom zemljotresa klati nezavisno od ostatka zgrade. Dodatne čelične grede poput korpe obmotavaju zgradu, kako bi fiberglasom držale ojačane betonske ploče, i manje ploče koje čine okulus na drugom spratu.

Krov sadrži 318 krovnih prozora u 15 različitih oblika. Prozori su poput ogromnih duguljastih periskopa koji izviruju iz plafona. Svi su okrenuti ka severu kako bi izbegli južnu ekpoziciju,a atakođe, i senke na prozorima mogu biti drastično smanjene.

Aksonometrijski prikaz muzeja
Slika 3 – Aksonometrijski prikaz muzeja

Unutrašnjost muzeja

Međutim, kada stojite u galeriji, stalno je prisutna dramatičnost plafona. Prozorima na krovu, omogućena je iluzija ka nebu. Plafon predstavlja kompjuterski modeliranu oblika kutije za jaja. Posetioci muzeja mogu odabrati avanturu poput pokretnih stepenica koje ih dovode iz prizemlja, staklenog lifta ih provodi kroz jezgro zgrade, ili stepeništa sa prozorima kojim se može zaviriti u arhivu.

Prikaz unutrašnjosti muzeja
Slika 4 – Prikaz unutrašnjosti muzeja

Sa osvrtom na detalje, arhitekte su smestile odvodne i električne radove na sprat ispod. Ovim je omogućen nesmetani pogled i fleksibilnost u kačenju imetničkih dela u galerijama, jer se privremeni zidovi mogu podići svuda. Rezultat je veliki galerijski prostor bez stubova. Svetla i prozračna prostorija za umetnost.

Prethodni tekstLideri Kine se sastaju sa Austrijskim Predsednikom Heinz Fisher
Sledeći tekstUlazna vrata ThermoPro / kućna vrata ThermoPro Plus