Transparentna fasada koja skriva tajne

Zastakljene sve četiri fasade zgrade

Providne kuće u Japanu imaju skeletnu konstrukciju gde su prostorije povezane sa preko dvanaest različitih stepeništa. S Kuća je dvospratna zgrada sa pet podeljenih nivoa, koji stvaraju niz jednakih soba spojenih stepeništem. S Kuća od Iuusuke Karasava je plan pravougaone mreže zgrade podeljene na četvrtine koje predstavljaju alternativu između čvrstog dela i praznine. To znači da se neki podovi pružaju kroz dve sobe koje se međusobno ne sustiču – spojene su samo prostoriima iznad i ispod.

S Kuća je zamršena struktura koja daje odgovor na sve složene prirode informacionih mreža poput interneta. Ovakav kompleks slojevitih mreža prostora postaje novi arhitektonski oblik koji pokriva različite aktivnosti u današnjem informacionom društvu, gde se različitost i poredak zahtevaju istovremeno.

Konstrukcija S Kuće

S Kuća se nalazi u blizini železničke stanice u Satiamu, gradu na kraju japanske prestonice.

Sve četiri fasade zgrade su zastakljene, tako da komšije mogu gledati kroz nju.

Podne ploče koje štrče van staklenih zidova povezane su dijagonalno nosačima koji se odnose na poziciju stepeništa u kući. Pošto jedva postoje unutrašnji zidovi, neki od njih su vidljivi odmah.

Presek inovativne kuće
Čvrsta bela vrata vode od glavnog ulaza pa do recepcione sobe u prizemlju. Trpezarija se takođe nalazi na ovom nivou, ali stanari moraju da idu gore kroz međuspratne prostorije: kuhinju ili dnevnu sobu da bi joj pristupili. Spavaća soba, kupatilo i prostor za skladištenje zauzimaju najniži sprat kuće, koji je uvučen ispod nivoa zemlje oko dva metra. Kuća koristi čelični ram da stvori složenu strukturu.

Transparentna fasada u Japanu Providna kuća

Prethodni tekstBrisoleji – veoma važan element pasivne arhitekture
Sledeći tekstIzvor zdravlja i energije – dnevno svetlo