5 ideja za uređenje modernog kupatila

Maštate o tome da prostor kupatila u svom domu pretvorite u oazu? Da imate prostoriju koja će najviše podsećati na ona kupatila iz reklama ili influenserskih vlogova? Krenućemo u misiju koja se zove otkrivanje potrebnih smernica kako da taj efekat postignete. Sa vama ćemo podeliti ideje koje se tiču renoviranja i uređenja kupatila koje će vam se sigurno dopasti. Najbolje od svega jeste to što svaki savet možete iskoristiti, bilo da imate jako malo ili vrlo prostrano kupatilo.

Za početak, bitno je da planiranje i organizaciju vodite određenim ciljevima: blage boje, ravne linije, funkcionalnost i praktičnost! U svakom daljem planiranju radova, izmena, najvažnije prilikom kupovine svega, od sanitarija, preko kupatilskog nameštaja, pa sve do biranja drugih materijala, neka vam ova četiri kriterijuma budu uvek tu, da vas podsete čemu težite i na koji način ćete dobiti jedno savršeno moderno, udobno i kupatilo u kojem ćete uživati da sprovodite svoje skin care rutine ili spa večeri za potpuni odmor i pronalaženje mira.

Kakve tuš kabine birati za moderna kupatila?

Ovde možemo napraviti najpre jedan manji uvod koji se tiče izbora kade ili tuš kabine. U samom savetu koji se tiče uređivanja i/ili renoviranja kupatila čija je tendencija da ima moderan, a udoban i izgled i ambijent, konkretno se odlučiti za jedno od ova dva je teško. Najbolje je kada imate prostor za oba. Međutim, polazi se od činjenice da ipak većina kupatilskog prostora kod nas nije tako organizovana, ni osmišljena, zbog čega izbor najpre pada na tuš kabine.

Kako smo već napomenuli da bi trebalo pratiti ravne linije, onda se udaljite od izbora polukružnih tuš kabina, neka samo one ravnih linija budu u ovom momentu vaš izbor. Naravno, ovde možete da birate tuš kabine koje se postavljaju jednostavno, za pločice pričvršćuju određenim silikonima, a može izbor da bude i neka savršeno izidana tuš kabina, za čak i izidanim celim zidom do plafona u jednom delu. Takve tuš kabine izgledaju vrlo lepo, moderno, daju dodatnu dozu privatnosti i dodatne mogućnosti u uređivanju, jer sam zid tuš kabine se može posle koristiti i za pravljenje ugradnih ili naknadnih polica i slično.

Bilo koju da odaberete, bitno je da znate da moderna kupatila ne „trpe“ baš zavese za kabine, koliko god lepog dezena one bile. Ovo je više privremeno ili rešenje za neke apartmanske prostorije. Za život je tu staklo kao najlepša pregrada i kao najlepši detalj. Staklo, sa što manje ili bez ikakvih šara na sebi, providno, sa kliznim mehanizmom, daće posebnu notu kompletnom kupatilu, potrebnu praktičnost za tuš kabinu, kao i prozračnost, tako da će vizuelno uticati na doživljaj prostor većim. Za tuš kabine cena će biti određena prema modelu, veličini, pregradama, a ono šta bi trebalo da vas vodi u samom odabiru jeste kvalitet, jer ubacujete u svoje kupatilo nešto što treba dugo da vas služi i da ima dug vek trajanja i upotrebe.

Imitacije prirodnih materijala

Jedan od često najtežih zadataka jeste odabrati keramičke pločice za pod i zid. U ogromnom izboru koji danas postoji zaista je teško odabrati veličinu i njihove dimenzije, a ne boje i dezene kojih ima sigurno na stotine, ako ne i hiljade. Ali, kada imate određenu zamisao za svoje kupatilo, koja u ovom momentu, recimo, glasi „moderno i udobno“ onda je izbor u povećoj meri već olakšan. Kako? Potražite malo inspiracije na internetu, malo u već urađenim kupatilima čije su slike dostupne, malo u radnjama keramike i sanitarije. Primetićete jednu vrlo zanimljivu i lepu pojavu, a to je da brojne keramičke pločice savršeno imitiraju prirodne materijale poput drveta, mermera, granita, cementa, kamena… Njihovom upotrebom dobijate moderan izgled, jer su prirodni materijali već nekoliko sezona vraćeni ne samo u trend, već su pokazali da ne može ništa da ih nadmaši. Pored toga, mešanje materijala tek daje moderan, a izgled koji podstiče toplinu i udobnost u osećajima.

Za kupatila je savršen izbor mešanja imitacije drveta i mermera, ili drveta i kamena ili cementa… Već sklapajući kako to može da izgleda, uvidećete koliko zanimljivu i savršeno izgleda takva keramika, pa ćete se sigurno za neku od te dve kombinacije sigurno i odlučiti.

Istaknite određeni zid u kupatilu

Već smo u nekim smernicama kretanja organizacije radova i biranja svega pored ravnih linija naveli i blaže, nežnije boje, kako bi se postigli željeni efekti. Ali, blage boje, nežni tonovi, predstavljaju osnovu od koje se polazi, osnovu koja je savršena za davanje tog ličnog pečata određenom prostoru. Lični pečat jednog kupatila može da se postigne isticanjem određenog zida. To mogu da budu zidovi tuš kabine, tj. ugao gde se ona postavlja, ali može da bude i zid gde se nalazi umivaonik, kada, neki zid koji je upečatljiv u smislu preglednosti.

Ovo se vrlo jednostavno postiže, recimo, postavljanjem pločica koje imitiraju drvo, dok su na ostalim zidovima mermerne pločica. Ili, postavljanjem keramičkog mozaika, koji će opet svojim bojama kontrastirati ostalim pločicama. Nekada se to radi i tapetama koje su otporne i perive, ali je to možda više opcija kada želite da ubacite malo luksuza u prostor kupatila.

Samostojeći umivaonik

Jedan od ne tako malih, a vrlo lepih detalja svakog moderno opremljenog kupatila jeste samostojeći umivaonik. Ukoliko nemate već samostojeću kadu, a onda umivaonik možete imati sigurno. Osim što je dobar izbor, jer pruža vrlo lep izgled celom kupatilu, savršeno se uklapa uz ogledalo i sam izgled zida na kojem se nalazi, pruža i visoku mogućnost praktičnog korišćenja prostora. Kada se odlučujete za samostojeći umivaonik, onda ga možete postaviti na visinu koja god vam odgovara, uz naručivanje nameštaja po meri.

Tako ceo zid gde je umivaonik možete iskoristiti da oko njega pretvorite u površinu, ispod koje će se naći zatvorene police i fioke. Ovako ćete dobiti dodatni prostor za odlaganje i skladištenje svih kupatilskih potrepština, a ujedno prostor za finu dekoraciju, poput malih, ručnih peškirića, neke mirišljave sveće, dekorativnog elementa, koji jednostavno ne mogu nigde da se postave kada se radi o regularnim lavaboima.

Dekorativna rasveta

Ono šta svako modernije kupatilo ima jeste rasveta koja nije isključivo centralna ili iznad ogledala, već i dekorativna, koja celokupan prostor čini ambijentalno prijatnijim i ugodnijim. Osvetljenje iza polica, iza ogledala, pa čak i negde oko tuš kabine ili kade, duž ćoškova zidova, može da učini da vaše kupatilo ne svetli samo zbog osvetljenja, već da zaista zasija u jednom novom ruhu koje je moderno i da postane prostorija u kojoj zaista svaki momenat provedete relaksirani.