U čemu je tajna aluminijuma?

Postoji niz sjajnih svojstava aluminijuma kao vrste metala koji ima višestruku primenu u građevinarstvu, a zahvaljujući kojem je ono doživelo pravu evoluciju. Prvo se krenulo s masovnom upotrebom čelika, a kasnije ga je, budući da je lakši, zamenio aluminijum. Ovaj materijal je odlikovan trajnošću i postojanošću, kao i veoma visokim stepenom izdržljivosti i otpornosti na fizička opterećenja i različite druge uticaje, mehaničke, hemijske, atmosferske. Pored toga, on je lagan i fleksibilan. Njegovom upotrebom mogućno je ostvariti najrazličitije praktične i kreativne zamisli mnogih inženjera i projektanata.

Naime, s razvojem futurizma početkom XX veka promenili su se i trendovi u arhitekturi, gde drvo, plastika, staklo dobijaju sve više na značaju, promoviše se svedeni dizajn i duge linije i hladne, neutralne boje, poput crne, sive ili bele. Konstrukcije zgrada bivaju metalne, gde aluminijum zbog svoje lakoće smenjuje druge opcije, te dobijamo i takozvane lake fasade. S vremenom se svakako usavršavaju njegove performanse, te je danas često nenadmašan u brojnim poljima.

Mia Dorćol
Foto: Aliplast / Mia Dorćol

Kada je na nekoj građevini aluminijum bio deo vidljivog dela fasade, na primer na profilima, odlikovala ga je metalik nijansa. Otuda je delovao hladno i ograničenih estetskih dometa. Međutim, danas je mogućno ostvariti preko 180 nijansi aluminijumske stolarije, a same boje nanose se metodom elektrostatičkog nanošenja i potonjom plastifikacijom, te bivaju sasvim trajne i postojane.

SMARTIA Barcode Cladding
SMARTIA Barcode Cladding

Aluminijum se, dakle, nalazi kao deo potkonstrukcije staklenih fasada, ali i u profilima prozora. Štaviše, samo je aluminijumska stolarija uspela da potpuno odgovori imperativima moderne gradnje, a to je da prozori budu veoma veliki, čak i preko celog zida. Njima se faktički premošćava barijera između spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta, zgrade se bolje uklapaju u eksterijer, a boravak u unutrašnjosti biva umnogome prijatniji, a rad produktivniji usled većeg prodora svetlosti. To je omogućeno upravo zahvaljujući tome što je aluminijum pre svega jak, te može nositi velika stakla, i faktički nema dimenzionih ograničenja.

Larson alu paneli za fasadu
Foto: Tehnomarket d.o.o., alu fasada

Modernosti savremenih fasada doprinosi i činjenica da su profili sve tanji, zahvaljujući čemu se i povećava površina stakla, dok katkada bivaju i gotovo nevidljivi sa spoljašnje strane. Profili se takođe mogu pomerati i preko klizača, a ne klasičnim otvaranjem, što još više doprinosi njihovoj atraktivnosti. Aluminijum je, dakle, ne samo čvrst, otporan i postojan, već i vrlo praktičan i vizuelno dopadljiv, te može odgovoriti svim modernim zahtevima u pogledu kvaliteta i estetike.

Autor: Sanja Dakić