Kako 50% veći stan ima duplo manji račun za grejanje?

Poznato nam je da se grejanje, hlađenje i klimatizacija, smatraju jednim od najvećih potrošača energenata. A, još poznatije da, upravo ta potrošnja, u velikoj meri utiče na budžet i stalnu nelagodnost kada je finansiranje te vrste u pitanju. kada se nađemo u takvoj situaciji, nije teško zaključiti da je naš dom jedan energetski neefikasan objekat. Drugim rečima, izazovima nikad kraja.

Da apsurd bude veći, živimo u vremenu kada se na svakom koraku priča o smanjenju potrošnje energije, o očuvanju energetskih izvora, njihovom racionalnom korišćenju, zaštiti životne sredine i održivom razvoju. Razvoju u kome nema mesta za priču o neefikasnim objektima. Da bi priča krenula potpuno u novom pravcu, krajnje je vreme sa teorije preći na praksu. I, što je veoma pohvalno, danas postoje uslovi da se u tome i uspe.

Danas su se svi sistemi u društveno odgovornim zemljama, sa razvijanja svesti o zelenoj gradnji popeli na viši nivo, sprovođenjem inovativnih tehnologija i podsticajnih mera, sa ciljem stvaranja energetski efikasnih objekata. Objekata, koji će doprineti očuvanju izvora energije, smanjenju njihove potrošnje, povećanju uslova za zdraviju i održivu budućnost. Kada je naše podneblje u pitanju, i pored neophodne stalne edukacije o značaju štednje energije, na dobrom smo putu da računima za energente stanemo na put. Složićete se da je već lošu energetsku situaciju dodatno pogoršala velika energetska kriza. U sistemu kakav je naš, grejanje je postalo jedna od izuzetno važnih stavki kada je planiranje budžeta u pitanju. Da li će biti dovoljno energenata, da li će doći do poskupljenja istih i kako će to poskupljenje uticati na troškove grejanja i krajnje troškove svakog pojedinca, samo su neka od pitanja koja more veliki deo populacije.

Devojka sedi pored prozora
foto: freepik.com

Iskustvo je bolje od svake teorije

Da može drugačije, potvrđuje i priča našeg sagovornika. Naime, sve informacije kako postići energetsku efikasnost objekta i kako se osloboditi stresa kada su računi za grejanje u pitanju, znao je naš sagovornik. Kako je čovek iz struke, vodeći se svim raspoloživim činjenicama, prilikom kupovine stana, bio je slobodan da utiče na investitora i zahteva određene materijale prilikom uređenja enterijera. Pa tako, usaglasio se sa izolacijom objekta koju je investitor obavio, jer je ista visoko kvalitetna i efikasna. Međutim, pored podnih i zidnih obloga, veliku pažnju posvetio je izboru stolarije. Odluka je pala na sedmokomorni PVC profil, širine 88 mm i RAL ugradnju. Poznavajući tematiku, naš sagovornik je znao da je za energetsku efikasnost stolarije, pored njenog kvaliteta, podjednako važna i ugradnja. Sa tim u vezi, sagovornik je izabrao, pomenutu, RAL ugradnju, jer ona pruža kvalitetniju ugradnju i zaptivanje u odnosu na klasičnu ugradnju pur penom.

Decembarski niži račun za grejanje, moguće je

Nakon izbora stolarije i kvalitetne RAL ugradnje, naš sagovornik je imao priliku da se uveri da je njegov izbor bio pravi. Naime, nakon praznika, u grupi stanara, nastala je ozbiljna panika.

Većina komšija je dobila izuzetno visoke račune za grejanje. Jedan od komšija požalio se da mu je decembarski račun za grejanje iznosio 8.843 dinara. Sada možete reći da tu ništa nije sporno, jer decembar je bio hladan i za očekivati je takav račun. I, skroz ste u pravu. Međutim, komšijin račun za decembar bio je gotovo tri puta viši u odnosu na novembar kada je iznosio 3.098 dinara. Važno je napomenuti da je u pitanju stan od 65 m2.

Shvatate dramu i paniku koja je vladala? Sa druge strane, naš sagovornik, i pored dosadašnjeg iskustava i znanja, još jednom je bio prijatno iznenađen sopstvenim računom. Naime, račun za novembar za njegov stan od 97 m2, dvostrano orijentisan, gde su izazovi i gubici energije daleko veći za razliku od stana koji je ušuškan sa tri strane, iznosio je 2.400 dinara, dok je za decembar ta cifra stigla do 3.950 dinara. Iako je zabeležen „skok“ troškova grejanja, složićete se da se isti ne može porediti sa komšijinim skokom od skoro 300% za stan manje kvadrature.

Novcanice na radijatoru
foto: freepik.com

I dok je komšija vodio bitku sa visokim računima, naš sagovornik je u novu godinu ušao sa rekordno niskim računom za grejanje, koji je za januar iznosio 2.900, odnosno za februar 1.508 dinara. Iz svega navedenog zaključujemo da je za grejanje u periodu od 1.11.2023. do 1.4.2024. izdvojeno ukupno 11.900 RSD, što jeste jedan lep početak godine, nije li tako?

Pored različitog profila i načina ugradnje, važno je naglasiti da komšija ima dvoslojno, a naš sagovornik troslojno izolaciono staklo. Sve je to super, ali kolika je razlika u ceni ulaganja, kada je RAL ugradnja u pitanju, pitate se? Konkretno u slučaju našeg sagovornika i njegovih komšija, razlika između RAL ugradnje i ugradnje pur penom, kao i razlika između dvoslojnog i troslojnog stakla je oko 1000 eura. Drugim rečima, u ovim uslovima, razlika u ceni za stan od 50 m2 je oko 500 eura. Iako razlika postoji, na osnovu računa našeg sagovornika, složićete se da je ista ipak mala, jer se ušteda vidi već na prvim računima. Pa, vi sada procenite, šta je bolje. Veće početno ulaganje, opušten, topao i komforan život ili toplo okruženje i stres od predstojećih računa? Jer, znate kako je to kod nas. Pored globalnih kriza, mi uvek imamo neku svoju ličnu ili lokalnu.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar