PVC profili – nemački, turski, kineski ili neki drugi?

Pošto je naša zemlja naravno liberalizovala tržište i otvorila svoje granice proizvodima stranog porekla tako smo i mi sami kao krajnji kupci u mogućnosti da imamo veliki izbor. Krenuvši od prehrambenih proizvoda, preko garderobe, automobile i raznih drugih svakodnevnih potrepština. Tako smo i u situaciji da imamo veliki izbor i ponudu različitih PVC profila od kojih se proizvode prozori i vrata.

Specifičan problem naše zemlje je što nije izvršena određena standardizacija, odnosno ne postoji određen nivo kvaliteta koji neki proizvod mora da zadovolji da bi mogao uopšte da se uveze u Srbiju i ponudi krajnjim kupcima. Taj problem naravno postoji i kod PVC profila i u današnje vreme domaće tržište je zasićeno više nego ikad raznim vrstama profila sumnjivog kvaliteta.

Kao kupac koji se prilagođava trenutnom stanju u zemlji koje nije sjajno, pri izboru stolarije skoro uvek se prvo vodimo cenom. Prirodno i inteligentno je da se pokuša uvek dobiti najniža cena za neki proizvod ali pre toga mora biti zadovoljen uslov das u sve ponude jednakog kvaliteta!

PVC prozori i vrata, proizvodnja i ugradnja stolarije Betaplast Novi Sad
SCHUCO profil , PVC prozori i vrata / foto: Betaplast

Pokušajmo napraviti komparaciju sa automobilima: Treba da izaberemo recimo između nemačkog Opela, indijskog automobila Tata i kineskog Sang Yong. Vizuelno su približno isti, klasa automobile je ista, deklarisane performance iz fabrike su slične, za nemačke automobile se daje nešto duža garancija, bolji servis i opremljenost delovima. S druge strane, kineski i indijski automobile je daleko povoljniji. Da li bi ste se olako odlučili za kineski ili indijski automobil?

E pa slično je is a PVC stolarijom. Za nemački profil se daje duža garancija da neće promeniti boju ili fiziološka svojstva, da će urednije funkcionisati tokom dužeg vremenskog perioda. Bitno je da budete sigurni da se PVC profil stvarno proizvodi u Nemačkoj a ne da je neka firma iz Nemačke izmestila proizvodnju ili dala licencu da se određeni profil proizvodi u drugoj zemlji. Nemci su ipak i dalje prepoznatljivi po svojim rigoroznim standardima kvaliteta.

U nabavci su turski ili kineski profili dosta jeftiniji i to utiče na cenu prozora. Ključno pitanje je DA LI ĆE VAS JEFTINIJI PROZORI NIŽEG KVALITETA STVARNO KOŠTATI JEFTINIJE? Da li će te iz nekog razloga za par godina kada istekne garancija morati da menjate te prozore jer loše dihtuju ili su požuteli ili ne funkcionišu ispravno? I tada ćete se sigurno odlučiti za kvalitetniji nemački profil, i da li će vas onda na kraju jeftino izaći stolarija? Odgovor je jednostavan – NEĆE!

Ako vam je potrebno 10 prozora a nemate finansijska sredstva za svih 10 proizvedenih od nemačkog profila, možda je bolje da kupite 5 pa posle određenog vremena još 5 nego da se zalećete i uzmete svih 10 prozora ali lošijeg kvaliteta. Neće vam to biti dobar pazar, kao ni kada bi ste kupili automobil proizveden u Kini.

 

www.betaplast.rs

BETAPLAST
Radnička 6, 21244 Šajkaš
M +381 64 237 88 47
info@betaplast.rs
www.betaplast.rs
FB: Betaplast PVC stolarija