Naslovna Energetska efikasnost

Na putu do klimatske neutralnosti potrebni su pouzdani podaci

Andrea Pauzenberger |Energetska efikasnost|jul 7, 2022
Swisspacer tema procene životnog ciklusa u industriji izrade prozora

„Moramo se pripremiti za budućnost“

Širom sveta se pojačavaju napori da se postigne klimatska neutralnost što je brže moguće. Francuska je preuzela pionirsku ulogu i pooštrava propise za nove zgrade. „Samo je pitanje vremena kada će proizvođači prozora i montažeri morati više da se bave procenama životnog ciklusa, uključujući i region DACH“, kaže Mario Kindler, menadžer proizvoda u SWISSPACER-u, sa samopouzdanjem. Ovo će zahtevati pravu bazu podataka. Švajcarska kompanija je nedavno objavila deklaracije o ekološkim proizvodima (EPD) za svoje proizvode. Oni daju pouzdane podatke o ekološkim svojstvima proizvoda tokom celog životnog ciklusa.

Obloge zgrade, podovi, prozori – svi ugrađeni delovi zgrade imaju značajan uticaj na životnu sredinu
Više se ne radi samo o toplotnim performansama, već o analizi čitavog životnog ciklusa zgrade

Francuska trenutno pravi promene: Uredba o toplotnoj zaštiti RE2020 za nove zgrade, koja je stupila na snagu početkom 2022. godine, postavlja građevinsku industriju pred zahtevne izazove: do 2030. predviđa smanjenje ukupne emisije CO2 od 40 procenata u odnosu na 1990. nivoa – a klimatska neutralnost za nove zgrade trebalo bi da bude postignuta do 2050. Više se ne radi samo o toplotnim performansama, već o analizi čitavog životnog ciklusa zgrade. Obloge zgrade, podovi, prozori – svi ugrađeni delovi zgrade imaju značajan uticaj na životnu sredinu. Bilo da se radi o energiji tokom proizvodnje, emisiji CO2 ili proizvedenom otpadu.

Uredba je zasnovana na nacionalnom znaku za održivu gradnju E+C-. Osim postizanja pozitivnog energetskog bilansa za zgradu, takođe ima za cilj nisku emisiju CO2 tokom celog životnog ciklusa. Propisi definišu maksimalne granice za emisiju CO2 i energetske potrebe, kao i minimalne zahteve za komfor stanovanja. Građevinski materijali sa niskim balansom CO2 i boljim izolacionim svojstvima bi stoga trebalo da imaju daleko bolje tržišne mogućnosti.

„Moramo da se pripremimo za ove izazove tako da naši klijenti brzo dobiju podatke koji su im potrebni“, kaže Mario Kindler. Važna osnova za ekološku procenu zgrade su ekološke deklaracije proizvoda (EPD). Oni su nezavisno verifikovani i pružaju transparentne informacije o uticaju proizvoda na životnu sredinu tokom celog životnog ciklusa.

„Znamo da tema procene životnog ciklusa u industriji izrade prozora trenutno igra veoma malu ulogu“, kaže Kindler. „Ali to se može vrlo brzo promeniti: ako druge zemlje slede strože propise ili ako vežbe javnih nabavki sa tenderima širom EU podležu strožijim zahtevima, to će brzo imati uticaj na domaće i izvozno tržište.“

Održivost u fokusu

Švajcarski proizvođač vrhunskih distancera pokrenuo je sveobuhvatnu strategiju održivosti kojom želi da detaljno objasni sopstvene procese i poboljša svoje proizvode. Takođe želi da podrži svoje klijente u izazovima koji dolaze: „Počeli smo objavljivanjem sopstvenih EPD-ova. Trenutno smo u kontaktu sa različitim proizvođačima izolacionih stakla kako bismo razvili zajedničke ekološke deklaracije proizvoda i pomerili industriju napred u celini. Pri tome ćemo sigurno moći da iskoristimo iskustvo naše francuske matične kompanije Saint-Gobain“, čvrsto veruje menadžer proizvoda. Rezultati bi trebalo da budu od koristi celoj industriji, jer će dugoročno ugljenični otisak postati jednako važan kao i vrednost U.

Swisspacer Švajcarski proizvođač vrhunskih distancera
Važna osnova za ekološku procenu zgrade su ekološke deklaracije proizvoda (EPD)

Verifikovani podaci za veću transparentnost

EPD objavljeni u skladu sa ISO 14025 su nezavisno verifikovani. Proizvođači građevinskih proizvoda nude pouzdanu podršku za planere, arhitekte i programere sa EPD-ovima: to su neophodni podaci kada se teži sertifikatu o održivosti – npr. DGNB, BREEAM ili LEED – za zgradu.

SWISSPACER je objavio sve podatke potrebne za procenu održive izgradnje za distancere sa toplim ivicama SWISSPACER Advance i SWISSPACER Ultimate, kao i za Georgian distancer. Švajcarska kompanija nudi izuzetno precizne podatke za sve širine odstojnika za izolaciono staklo.

SWISSPACER učestvuje u istraživačkom projektu NEST na kampusu Empa u švajcarskom gradu Dibendorfu. Nove tehnologije i koncepti se testiraju i ovde se prikupljaju iskustva radi daljeg unapređenja održivosti u građevinskoj industriji. Jedan projekat koji je u toku istražuje okvirne uslove za ekološki prihvatljivu izgradnju – centralni princip za postizanje ambicioznih ciljeva ugljenika. Efikasan pristup zatvaranju ciklusa uključuje ponovnu upotrebu materijala i celih komponenti. Na primer, SWISSPACER Ultimate je instaliran kao okvir odstojnika u jedinicama za recikliranje zastakljivanja.

www.swisspacer.com

SWISSPACER Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Kontakt: Janina Ludwig
Sonnenwiesenstraße 15
CH-8280 Kreuzlingen
janina.ludwig@saint-gobain.com
www.swisspacer.com

Prethodni tekstPerformanse prozora i vrata s vremenom napreduju
Sledeći tekstOdrživa kuća – Arhitektonska geometrija i odabir stolarije