Sistem za klizanje vrata

Kompanija Vitrosca Švajcarska proizvela je sistem „TH+“, koji omogućava prozorima da se klizaju ili sakriju i omogućavaju im nesmetani pogled na eksterijer.

Vlasnici stanova i kuća žele što više svetla u svojim domovima, i ne tako često poručuju prozore koji se prostiru od poda do plafona. Ukoliko želite da uživate u lepotama prirode, možete skloniti prozore vrlo lako jer su oni na klizačima. Međutim, može se javiti problem kako skloniti prozore ako postoji ugao od stakla? Prozori ove kompanije omogućavaju klizanje u uglovima zahvaljući inovativnim klizačima na kojima se ovi prozori nalaze.

Dizajn klizajjućih vrata
Slika 2 – Dizajn klizajjućih vrata

Princip klizanja prozora

Prozori klize po klizačima koji su ugrađeni u pod širine 10 milimetara koji je praktično neprimeatan. Kada prozor dođe do ugla, kotur prelazi na upravni klizač i prozor se zakošava. Ako se skrivač u zidu napravi, svi prozori se mogu odklizati do njega i omogućiti potpuno otvorenu sobu prema prirodi.

Princip klizanja vrata
Slika 3 – Princip klizanja vrata

Dizajn klizajućih prozora

Maksimalne dimenzije klizajućih prozora jesu 18 m², odnosno, 6×3 m. Javljaju se u prirodnoj boji ili boji legure aluminijuma. Sistem od nerđajućeg čelika specijalno je prilagođen za projekte kuća u blizini mora. Prozori se zaključavaju na tri mesta i sadrže cilindar za zaključavanje sa ključem. Nevidljivi okvirni sistem je aplikacija koja obustavlja upotrebucunutrašnje ili spoljašnje arhitektonske barijere, odnosno, ograde.

Sistem za klizanje vrata
Slika 4 – Sistem za klizanje vrata

Novi okretni sistem je razvijem zbog optimizacije prostora pomoću principa valjka koji u potpunosti oslobađa zastakljene komponente iz prolaza. Ova nova inovacija rezultat je kreativnosti Eric Joray-a.