Kako izabrati ulazna vrata?

Više od bilo kog drugog elementa koji čini deo fasade vaše kuće, ulazna vrata imaju snagu da odmah privuku pažnju. I za goste i za prolaznike izgled tog prednjeg ulaza može mnogo da doprinese (ili umanji) celokupni utisak vaše kuće. Postoje mnogi faktori koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine ulaznih vrata. Jedan od njih je materijal izrade. Pokuaćemo da vam pomognemo da lakše izaberete ona najbolja za vaš dom.

Stil

Ulazna vrata
Neka vaša vrata govore o vama

Vaša ulazna vrata arhitektonski bi trebalo da se uklapaju sa ostatkom vašeg doma. Ipak, možete iskoristiti priliku i da ovaj element kaže nešto o vama. Da li ste tradicionalni tip? Možda su klasična vrata sa šest ploča baš za vas. Više ćudljiv? Možda lučna vrata sa vitražom. Ima nešto za svakoga, zato se slobodno izrazite.

Veličina

Nije samo vizuelni utisak bitan. Naprotiv, treba obratiti pažnju i na dimenzije vrata u odnosu na ostatak prostora. Da li je vaš ulaz standardan pa ćete izabrati jednokrilna vrata? Ili će vam trebati nešto veća poput ekstra širokih jednokrilnih vrata, dvokrilna ili ona što imaju kombinaciju fiksnog i zaokretnog krila? Iza toga su dvostruka vrata. Takođe, ulazni otvor može obuhvatati više od samih vrata, ali imajte na umu da ukrasni elementi  zahtevaju odgovarajuće grede za podršku.

Odabir ulaznih vrata vrlo je kompleksan, jer osim samog dizajna koji se treba uklopiti u način oblikovanja celog objekta, trebaju biti zadovoljeni i svi kriterijumi u nastavku.

Materijal

Većina modernih vrata izrađena su od drveta, stakloplastike ili čelika.

  • Drvo
Drvena stolarija, ulazna vrata
Drvena stolarija, ulazna vrata

Ništa ne može nadmašiti prirodnu lepotu drveta koja prostoru daju toplu, pirodnu notu, ali i notu elegancije i luksuza. Izrađuju se najčešće od lameliranog masiva, od hrasta, lipe, trešnje, smreke, bukve, javora. Obzirom da je drvo osetljivo na vlagu i sunce, drvena vrata treba redovno održavati kako biste im produžili vek trajanje.

  • Fiberglas
Fiberglas vrata

Kompozitna vrata od fiberglasa su i pristupačna i izdržljiva. Mogu proći godine bez potrebe za proverom, pa su posebno pogodna za oštrije klime. Vrata od fiberglasa imaju energetski efikasno jezgro što potpomaže pri uštedi na grejanju i hlađenju,. Osim toga,  imaju i malo održavanja pošto ona ne trule, ne rđaju, ne krive se i ne propadaju vremenom.

  • Čelik
Čelična ulazna vrata

Zavisno od jezgra, čelična vrata mogu imati veliku energetsku efikasnost. Energetski efikasno jezgro snižava troškove grejanja i hlađenja, a čelična vrata se smatraju jako efikasnim i time nose mnogo zvezdica u očuvanju energije. Čelik provodi temperaturu, pa njegove performanse neće biti optimalne u ekstremnim klimatskim uslovima. Čelik je finiširan sa pečenim emajlom u boji po vašem izboru.

Cena

Kao i većina investicija u vašoj kući, kada kupujete ulazna vrata, postoje kratkoročni i dugoročni troškovi. Proverite da li ste dobro upoznati sa energetskom efikasnošću, zahtevima održavanja i životnim vekom vrata koja ste odabrali. Sve ove stvari utiču na dugoročne troškove održavanja ulaza. Bez obzira koja vrata odaberete, koristite boju, izgled i dodatke za ulazak kako biste ih učinili „svojim“.

Zatim pozovite svoje prijatelje, porodicu i komšije da kucaju i uđite.