Sigurnosna vrata – nekad i sad

Prvi modeli onoga što danas smatramo sigurnosnim vratima uglavnom su se bazirali na šarkama izrađenim od čelika, kao i na oplatama krila i štokovima sačinjenih od istog materijala. Ponekad je za oblogu ovih vrata korišćen lesonit ili furnir, a unutar krila uglavnom se nalazila rešetkasta struktura od kutijastih profila.

Preteče današnjih protivprovalnih vrata punjene su staklenom vunom i sunđerima ne bi li poboljšali termo i zvučnu izolaciju, i nisu imala prag, što je bila njihova naročita slabost. Tokom vremena način izrade sigurnosnih vrata je značajno unapređen, pa su tako danas nekadašnje cilindar brave zamenjene numeričkim šifriranjem, a dodatni slojevi i ojačanje krila učinili su ih neprobojnijim i sigurnijim. Umesto lesonita u vrata se sada ugrađuju medijapan ploče debljih profila, dupli pregradni čelični limovi, te čelični pragovi ili padajuće zavese koje menjaju njegovu ulogu.

sigurnosna vrata
Foto: pexels-luis-quintero / Tokom vremena način izrade sigurnosnih vrata je značajno unapređen

Imajući u vidu da je tehnologija značajno uznapredovala za veoma kratko vreme, današnja sigurnosna vrata najčešće eliminišu upotrebu klasičnog ključa i zasnovana su na elektronskim bravama kojima se može pristupiti putem Bluetooth-a, otiska prsta, kartice, ili aplikacije na telefonu.

Važno je napomenuti i da današnja sigurnosna vrata donose višestruke benefite. Pored protekcije stambenog ili poslovnog objekta, ovi osavremljeni elementi u velikoj meri doprinose toplotnoj i zvučnoj izolaciji prostora. Procenjuje se da će i jedan i drugi aspekt biti za 50 posto efektniji i bolji sa sigurnosnim mesto klasičnih vrata, što će u mnogome uticati i na vaš kućni budžet, dugoročno gledano.

sigurnosna vrata
Foto: pexels-vlada-karpovich /
Kupovinom dobrih i efikasnih sigurnosnih vrata nesumnjivo je da ćete uložiti u svoju budućnost i da će vam taj potez doneti preko potreban mir i spoznaju da ste vi i vaši ukućani u svakom momentu bezbedni

Investicija u miran san

Tačno je da je kupovina dobrih i efikasnih sigurnosnih vrata značajna investicija, ali nesumnjivo je da ćete na taj način uložiti u svoju budućnost i da će vam taj potez doneti preko potreban mir i spoznaju da ste vi i vaši ukućani u svakom momentu bezbedni. Nažalost, veliki broj ljudi počne da razmišlja o ovom aspektu tek kada se lično nađu u situaciji gde je bezbednost njihovog doma bila na izvestan način ugrožena, pa investiranje u protivprovalna vrata dolazi sa očiglednim zakašnjenjem. Ipak, ne možemo reći da i u tom slučaju kupovina sigurnosnih vrata nije najbolja moguću odluka jer nema sumnje da ćete od tog dana nadalje moći svake noći da imate miran san, neopterećeni strahom za vašu sopstvenu i bezbednost svojih ukućana.

Autor: Marija Milošević