REČ STRUČNJAKA: ALUMINIJUM – materijal koji se prilagodio potrebama

Intervju:
P. Redakcija časopisa “PROZORI&VRATA”
O. Bojan Jovičić, direktor kompanije “Aliplast Aluminium Systems” doo

Bojan Jovičić, direktor kompanijeAliplast Aluminium Systems doo
Bojan Jovičić, direktor kompanije Aliplast Aluminium Systems doo

Aluminijum je kao metal vrlo pogodan za preradu zbog mehaničkih karakteristika koje ga čine poželjnim u građevinskoj industriji, ali je i odličan provodnik toplote. Zbog ovoga je na konstrukcijama starije generacije tokom zime i jeseni, hladnoća prolazila kroz prozorski ram i stvarala neprijatnu atmosferu u unutrašnjosti objekta ujedno narušavajući njegovu efikasnost. Slično se dešavalo tokom toplih dana. Ipak, danas to više nije slučaj, pa su aluminijumski prozori i vrata nakon pojave profila sa materijalima kojima se prekida termički most postali odličan izbor i za stambene zgrade na mestima na kojima je PVC bio najčešći odabir.

Po pitanjima koja svakodnevno stižu u našu redakciju, rekli bismo da aluminijum postaje sve češći izbor i naših čitalaca. Ipak, kako bismo odagnali sve sumnje i nedoumice i možda anulirali neke zablude o aluminijumskim prozorima, vaša pitanja smo prosledili Bojanu Jovičiću, direktoru kompanije ALIPLAST AUMINIUM SYSTEMS koja ima najraznovrsnije aluminijumske sisteme za prozore i vrata na našem tržištu.

O ČEMU VODITI RAČUNA KOD IZBORA ALU FASADA I KOJE STAKLO IZABRATI?

Najpre je važno usaglasiti uslove koje je postavio projektant fasade sa zahtevima za stepenom izolacije objekta kao i estetike same fasade. Nakon proračuna potrebnog stepena izolacije, pristupa se proračunima statike za aluminijumske profile i staklo. Na osnovu ovih parametara bira se sistem profila koji će u kombinaciji sa staklom zadovoljiti zahteve za izolaciju i u slučaju Aliplast sistema u okviru samog sistema profila moguće je odabrati profile koji će i estetski odgovarati projektnim zahtevima. S obzirom na orijentaciju objekta, sunčana stana može biti predmet dodatnog proračuna, pa može imati specijalna stakla ili aluminijumske sisteme za zasenčavanja, istim principom na suprotnoj strani se mogu ugraditi stakla se većim stepenom prolaza svetla.

ZAŠTO SE KAŽE DA SU FASADA I STOLARIJA DVA NAJZNAČAJNIJA INSTRUMENTA ENERGETSKE EFIKASNOSTI?

S obzirom da se fasadne konstrukcije nalaze na mestima razdvajanja spoljne sredine i enterijera jasno je da u mnogome utiču na sprečavanje razmene energije ovih prostora. Imajući u vidu konstantan rast cene energije jasno je da se na ovim mestima mora posebno voditi računa kako bi smanjili gubitke energetskog bilansa objekta. U zavisnosti od klimatskih uslova, fasadne konstrukcije imaju ulogu da spreče preterane gubitke energije u hladnijim krajevima ili prinos energije, ukoliko je potrebno smanjiti temperaturu u objektu.

ŠTA SE TOLIKO PROMENILO KOD ALUMINIJUMSKOG PROZORA PA ON DANAS ZADOVOLJAVA STANDARD ZA PASIVNU KUĆU?

Ovaj standard se odnosi na sprečavanje prolaska toplote kroz oplatu objekta, pa i prozore, vrata, itd. radi očuvanja energije u objektu. Kod aluminijumskih profila sprečavanje prolaska toplote se ostvaruje umetanjem materijala koji manje provode energiju i tako prave prekid termičkog mosta. Poliamid ili slični materijali su postali deo aluminijumskog profila i danas se povećavanjem termičkog mosta povećava izolaciona moć profila.

U istom nivou se mogu dodati sunđerasti ili materijali poput polistirena koji sprečavaju zračenje toplote sa spoljnjeg na unutrašnji deo profila ili obrnuto. Vrlo značajni gubici se javljaju u prostoru između stakla (ili druge ispune) i profila koji se takođe ispunjavaju kako bi sprečili prolazak vazduha i transfer toplote.

Foto: Aliplast Aluminium Systems doo - fasada
Foto: Aliplast Aluminium Systems doo – fasada

ŠTA SU STRUKTURALNE FASADE I ŠTA SE NJIMA POSTIŽE NA OBJEKTU?

Ova vrste terminologije nije baš najbolje definisana u našoj branši, ali većina projektanata preuzela je definiciju nemačkih dobavljača sistema, koja ovim terminom naglašava fasadnu konstrukciju kod koje je aluminijum noseća struktura, ali se stakla postavljaju bez vidljivih profila sa spoljne strane koji drže staklo. Umesto njih koristi se „strukturalni lepak“. Ove konstrukcije su esteski daleko upečatljivije, pri čemu zadržavaju mehaničke osobine standardne fasade. U ponudi Aliplast-a se nalazi ova vrste konstrukcija sa posebnim rešenjem za otvarajuća polja na fasadi.

KOJA JE GLAVNA RAZLIKA IZMEĐU ALUMINIJUMSKIH PROFILA SADA I PRE 10 GODINA?

Najvažnija razlika je povećanje stepena izolacije. Jako važno je što u poslednjim godinama aluminijum ustupa mesto staklu i na tržištu se sve više traže sistemi sa tankim profilima koji omogućavaju prolazak dosta svetlosti, a odličan primer je sistem Aliplast Steel Look. Osim izmena na samim profilima i proizvođači okova su usavršili proizvode koji dozvoljavaju mnogo veće nosivosti pokretnih elemenata, okretnih i kliznih.

KADA SE KAŽE DA SU PERFORMANSE ALUMINIJUMA DOVEDENE DO MAKSIMUMA NA ŠTA SE KONKRETNO MISLI?

Mislim da je u pitanju ograničenje u mehaničkim svojstvima samog materijala tj. legure koja se koristi za profile. Pretpostavljam da će to biti prevaziđeno ili unapređenjem legure ili hibridnim rešenjima, kombinacijom više materijala.

IMAMO VELIKU TERASU, A ALUMINIJUM JE VIŠE PO NAŠEM UKUSU, PA BISMO NJEGA ODABRALI DA JE ZATVORIMO. BOJALI SMO SE DA NE BUDE HLADNO, ALI SU NAM OBJASNILI DA ALUMINIJUM VIŠE NIJE ONO ŠTO JE BIO. KAKO SE POSTIGLO DA ALUMINIJUM NE BUDE HLADAN KAO RANIJE?

Odgovor je jednostavan, zahvaljujući prekidu termičkog mosta umetanjem poliamidnih traka, ali je važno odabrati adekvatan sistem u skladu sa klimatskim uslovima.

Foto: Aliplast Aluminium Systems doo - fasada
Foto: Aliplast Aluminium Systems doo – fasada

ŽIVIM NA PRIZEMLJU I BOJIM SE PROVALA, S OBZIROM DA SMO SUPRUGA I JA ČESTO NA PUTU ZBOG POSLA KOJI RADIMO. KOLIKU ZAŠTITU OD PROVALA IMAJU ALUMINIJUMSKI PROZORI?

Aluminijumski sistemi moraju biti opremljeni adekvatnim okovom kako bi bili zaštićeni od provala. Kada imate ovakav zahtev, vaš proizvođač mora da stavi okov koji ima oznaku RC i broj koji označava stepen zaštite, od 1 do 6.

ZAŠTO SE, USTVARI, VELIKI OTVORI ZATVARAJU ALUMINIJUMSKIM, A NE PVC PROZORIMA?

Razlog je činjenica da su mehaničke osobine aluminijuma superiornije od PVC-a, međutim nisu svi aluminijumski profili namenjeni proizvodnji velikih konstrukcija, takođe i PVC ima rešenja za ovakve konstrukcije. Ipak, adekvatna aluminijumska konstrukcija je mnogo elegantnija od konstrukcije za visoke konstrukcije od PVC-a.

KAKO MOGU DA ZNAM DA LI MI JE MAJSTOR DOBRO UGRADIO ALUMINIJUMSKI PROZOR I ROLETNE I KOLIKU GARANCIJU DA OČEKUJEM?

Prema važećim zakonima, nakon što ste dobili račun za izvršene usluge proizvođač mora da vam pruži 2 godine garancije na proizvod ili uslugu. Dobro ugrađen prozor bi trebalo da ima zahtevane i specificirane funkcije bez prepreka, a otvaranje, zatvaranje moraju biti lagani i bez škripanja. Vizuelno je teško utvrditi da li je prozor postavljen pravilno, ali uz pomoć običnog metra možete utvrditi da li je postavljen simetrično u odnosu na unutrašnju ivicu zida i da li su ivice krila u ravni kada je prozor zatvoren. Između prozora i zida se postavlja PU-pena i ili ekspandirajuća traka,a prozor se fiksira uz pomoć anker vijka kroz unutrašnji deo aluminjumskog profila. Prozor, takođe, mora da ima otvore za drenažu/odvodnjavanje vode iz unutrašnjosti nastale kondenzacijom ili prodorom atmosferske vode.

www.aliplast.rs

ALIPLAST ALUMINIUM SYSTEMS d.o.o.
Miloša Oblića 64, 22310 Šimanovci,
T. +381 64 19 657 19
M. +381 64 19 657 19
bojan.jovicic@aliplast.rs
www.aliplast.rs