Prozori, vrata i fasade ALUPROF

Vrhunski sistem ALUPROF MB-SKYLINE Type R za velika klizna vrata

Samo najbolje! Drugim rečima… Aluminijum!

Ekologija već odavno nije popularna kao predmet akademskih rasprava niti je više intrigantna tema za opušteno ćaskanje na večernjem druženju. Ona je sada izazov sa kojim se svi moraju suočiti: vlade, organizacije, preduzeća i građani. Polako se približavamo rešenju krize uzrokovane globalnim zagrevanjem. Korak po korak. Jedan od tih koraka, a reč je o odlučujućem koraku, jeste postizanje nulte stope emisija CO2 i efekta staklene bašte.

Što to podrazumeva? Zašto je to toliko važno? I koja rešenja klijentima nudi poljsko društvo ALUPROF S.A. kao jedna od vodećih grupacija u sektoru aluminijumske stolarije u Evropi?

alu stolarija aluprof
Foto: Aluprof / ALU stolarija

Ništa se ne može proizvesti bez energije, a energija se ne može proizvesti bez toplote. Prema tome, svakom je predmetu – ponekad u većoj, a ponekad u manjoj meri – potrebna energija tokom njegovog životnog veka. Jednom kad taj životni vek završi, energija će biti ključna za njegovo recikliranje ili odlaganje. Sva se ta energija nagomilava te neće jednostavno nestati. Ona dovodi do globalnog zagrevanja i iscrpljivanja neobnovljivih izvora energije poput fosilnih goriva.

Strogo govoreći, predmeti oko nas mogu se podeliti u dve grupe: one sa niskim emisijama i ostale predmete. Proizvodi sa niskim emisijama jesu proizvodi za čiju proizvodnju nije potrebno mnogo energije, koji za vreme upotrebe troše malo energije te nisu skupi u energetskom smislu kad je reč o njihovom odlaganju ili recikliranju.

alu prozori aluprof
Foto: Aluprof / ALU prozori

Razmotrimo sada aluminijum. Kao prvo, on je četvrti najzastupljeniji elemenat u zemljinoj kori. Drugo, ležišta aluminijuma nalaze se blizu površine zemlje. Treće, aluminijum se može dobiti elektrolizom. Četvrto, gotovo se u potpunosti može reciklirati.

Kad je pak reč o načinima upotrebe aluminijuma, ostvaren je izuzetan napredak od doba Napoleona, kada je taj metal predstavljao naučnu zanimljivost te se upotrebljavao za izradu tanjira na kojima su se servirala raskošna jela. Dvesta godina kasnije – aluminijum je postao najčešće upotrebljavani metal dvadeset i prvog veka. Da li je to puka slučajnost?

Zasigurno ne. Budući da ima izvrsna mehanička svojstva i da je lagan i otporan na koroziju, aluminijum je idealan materijal koji se može upotrebljavati u različite svrhe. Jedna od njih je i proizvodnja prozorskih profila i okvira. Nakon masovnog prelaska sa jednoslojnih prozora na višeslojne vakuumske sisteme ništa više nije moglo dovesti u pitanje prevlast aluminijuma kao građevinskog materijala. Upravo suprotno, sve je to samo dodatno učvrstilo njegovu dominantnu poziciju.

fasada aluprof
Foto: Aluprof / ALU fasada

Što to znači za osobe koje se bave projektovanjem domova i drugih objekata? To znači da biste trebali početi primenjivati aluminijum, a pogotovo aluminijumsku stolariju. Navešćemo nekoliko razloga za to:

  • Jeftin je, što posebno dolazi do izražaja ako ne govorimo o apsolutnim brojevima, već o odnosu cene i kvaliteta;
  • izdržljiv je, zapravo, gotovo je neuništiv;
  • ne propušta vazduh, što ga čini energetski efikasnim;
  • estetski je privlačan i dostupne su brojne mogućnosti u pogledu dizajna;
  • i na kraju, izgleda dobro na papiru.

Na papiru? Da. Naime, od početne faze dizajna pa sve do završnog energetskog pregleda dovršene građevine, svaka komponenta mora ispunjavati zahtevne standarde u pogledu aspekata kao što su toksičnost, mehanička izdržljivost, izolacija i nizak nivo emisija. Upotrebom aluminijumske stolarije sve postaje jednostavno jer je ona izdržljiva, potpuno ekološki prihvatljiva i sertifikovana prema standardima o ekološkoj prihvatljivosti, a pogotovo ako je proizvođač poljsko društvo ALUPROF, tehnološki titan evropskog tržišta.

Elementi za vrata koji se upotrebljavaju u sistemima panelnih vrata ALUPROF dostupni su u raznim materijalima i oblicima
Foto: Aluprof / Ulazna vrata

Jedna je od perjanica društva sistem prozora i vrata MB-104 Passive, koji uključuje termički prekid i postiže najveći mogući nivo toplotne izolacije i na kraju ispunjava sve zahteve u pogledu materijala koji se upotrebljavaju u pasivnoj gradnji. To se rešenje upotrebljava za fasadne arhitektonske elemente kao što su različite vrste prozora, vrata, predvorja, izloga i drugih staklenih površina kao i za prostorne konstrukcije u pogledu kojih je odlična toplotna izolacija tek jedan deo celine i u pogledu kojih takođe postoje zahtevi izvrsne zvučne izolacije, vodoneporopusnosti, nepropusnosti vazduha i visoke konstrukcijske trajnosti.

Profili za sistem MB-104 Passive dostupni su u dve varijante, SI i AERO, a dizajnirani su kako bi zadovoljili različite zahteve u pogledu uštede toplotne energije. Sistem predstavlja rešenje koje je posebno razvijeno za energetski štedljivu i pasivnu gradnju, zbog čega parametri prozora i vrata proizvedeni uz pomoć tog sistema premašuju zahteve propisane najstrožim primenjivim propisima i standardima.

Ako tražite rešenja za projektovanje ili izgradnju objekata, zasigurno nećete požaliti ako razmotrite mogućnost upotrebe aluminijumske stolarije jer je ona jednostavno najbolje rešenje. A kad je reč o biranju idealnog proizvođača, nećete pogrešiti ako svoje poverenje poklonite brendu koji je ostavio dubok inovativan trag u sektoru, a to je zasigurno ALUPROF!

ALUPROF

Viktor Stojanoski
Regional manager
Slovenia, Croatia, Serbia, Bosnia, N. Macedonia, Montenegro, Kosovo, Albania
T. +389 702 135 63
vstojanoski@aluprof.eu
www.aluprof.eu

Prethodni tekstPenasti PVC-U profili 3. deo
Sledeći tekstMašine za nove tendencije u građevinarstvu