Kristalizovana fasada – stvaranje urbane morfologije

Fasada igra važnu ulogu u planiranju i izgradnji građevinskih objekata. Međutim, nije uvek bilo tako, uloga fasade se s vremenom menjala. U prošlosti je njena prvenstvena namena bila isključivo estetska i kao zaštita objekta od agresivnih atmosferskih uticaja.

Danas veliku važnost uživa u energetskoj efikasnosti objekata, zato što fasadni sklopovi uz estetsku funkciju imaju i važnu ulogu – toplotnu zaštitu objekta.

Pont de Sèvres Towers

Zgrada Pont de Sèvres Towers, nakon renoviranja, preimenovana je u Citylights. Isprva je podignuta 1975. godine od strane arhitekata Badani i Roux-Dorlut-a. Kule u obliku prizme predstavljaju pravi arhitektonski modernizam.

Lepota fasade je u formi
Slika 2 – Lepota fasade je u formi

Projekat

Arhitekta Dominique Perrault je osećaj “ izolacije “ preokrenuo restruktuisanjem i proširenjem tih kula kako bi podigao svoje društveno-ekonomske vrednosti na urbaniji nivo. Zamišljeni niz prostora obuhvata: veliki trg ispred kula, prolaze sa strane, i baštu. Projekat je sada fizički “usidren” u samom gradu.

Odluka

Odluka za rehabilitaciju velikih arhitektonskih projekata kao što je ovaj, zasniva se na savremenoj logici ogrezloj u energiji i realnom okruženju.

Ovi projekti imaju neosporivi dizajn i geometrijske kvalitete. Sunčeva svetlost koja sija kroz zgradu pruža odraz na kristalisanoj fasadi. Ovaj urbani kompleks formira pramac na ulazu u grad Boulogne. Prilikom rekonstrukcije zgrade, dozvoljena je potpuna izmena fasade novom strukturom, koja poštuje postojeće norme i održivi razvoj.

Fasada igra važnu ulogu u planiranju i izgradnji
Slika 3 – Fasada igra važnu ulogu u planiranju i izgradnji

I samo osvetljenje zgrade je posebno smišljeno kako bi osvetljavalo noćno nebo. Svetlo sija na svakom nivou kule.
Područje fasade obuhvata brojne mogućnosti oblikovanja površina na objektu. Uvek je pristuna međuzavisnost i naizmenična razmena između razvoja, savremene umetnosti i arhitekture.