Posle kiše nije sunce, već pranje prozora

Pala je kiša jutros. Ako ovu pojavu posmatramo kroz prozor, jasno nam je da će isti na kraju biti prljav. Kažu stručnjaci za prozore da je vreme posle kiše, kada nije previše sunčano, ni previše hladno, idealno za pranje prozora. Ako se peru kada je jako sunce, oni će se osušiti prebrzo i ostaće pruge. S druge strane, ako je previše hladno, staklo može da popuca. Dakle, idealno je neka sredina, kao i u svemu drugome uostalom.

Evo još nekoliko saveta za pranje prozora.

Uvek očistite prozorske okvire pre nego što počnete da perete stakla (ako želite da imate besprekorno čistu prozorsku dasku pomešajte alkohol sa toplom vodom u razmeri 1:8). Pazite da zavese budu što dalje od prozora koji perete, a to možete postići tako što ćete ih skupiti i pri dnu obmotati oko vešalice za odela i lagano zavezati.

Ako je prozor prašnjav ili prljav, staklo treba oprati pre čišćenja ili poliranja kako se ne bi oštetilo od grubih čestica prašine. Dobru smesu možete dobiti tako što ćete u pola litre vode dodati jednu kašičicu amonijaka za čišćenje i jednu kašičicu metil alkohola. Sipajte tu smesu u prskalicu za cveće, označite šta je unutra da je možete brže pronaći i odložite je na takvo mesto da vam bude pri ruci. Gotovu tečnost za pranje prozora treba naneti na suvo staklo jer ako dođe u dodir sa bilo kakvom vlagom ili kondenzovanom parom na prozoru, razmazaće se po celom staklu pa ćete je teško isprati, a na staklu će ostati mrlje.

Koje su prednosti PVC stolarije
Održavanje PVC stolarije

Ako perete prozor iznutra i spolja, jednu stranu stakla brišite vodoravnim pokretima, a drugu vertikalnim, jer ćete tako najbolje ustanoviti gde se nalaze tvrdokorne mrlje. Prozori će se puno manje magliti ako stavite posudu punu soli (koja upija vlagu) na prozorsku dasku.

Eto saveta, kiša je stala, a vi ili probajte ovo što sam predložila ili ignorišite prozore danas, navucite zavese i čekajte sledeću kišu.

Piše: Mirjana Makarin Plavšić