Naslovna Ostalo

Planiranje i organizacija životnog prostora

damir |Ostalo|apr 12, 2022
drvena sobna vrata

Kako bismo izbegli nepotreban stres prilikom planiranja i samog procesa uređenja stana neophodno je izraditi adekvatan plan rada sa utvrđenim prioritetnim vrednostima. Na prvom mestu je potrebno sagledati realne potrebe životnog prostora, odnosno šta konkretno želimo da promenimo. Nakon toga sledi potraga za pravim majstorima koji će u željenom roku postići ciljeve uređenja. Utvrđivanje početka procesa uređenja uz preliminaran broj dana tokom kojih će se radovi izvoditi, svakako je bitan u finansijskom pogledu. Usled odabira majstora sa iskustvom ostvariće se ušteda vremena i novca.

Bitne stavke za uređenje stana počev od drvenih sobnih vrata

Osnovni korak svakog uređenja čini udovoljavanje sopstvenom ukusu i tipu karaktera koji posedujemo. Celokupno uređenje treba biti u skladu sa inspiracijom koju posedujemo, uz koju se kombinuju raznovrsni stilovi uređenja. Krečenje zidova, uređenje kupatila i zamena stolarije sa podovima, čine najkompleksnije stvari životnog prostora.

 Usled zamene stolarije koja uključuje postavku novih prozora i vrata, obezbeđuje se bolja toplotna i zvučna izolacija. Savetuje se ugradnja PVC stolarije, odnosno prozora sa belim okvirima. Unutrašnjost enterijera takođe zahteva ugradnju novih vrata, pri čemu drvena sobna vrata odaju utisak posebne topline, naročito dečijih spavaćih soba. Postavka drvenih sobnih vrata, može biti atraktivna i u dnevnim sobama uz kombinaciju providnog ili mat stakla.

Prilikom uređenja stana neophodno je ispoštovati skladan odnos boja zidova, materijala kao i ravne ivice komadnog nameštaja. Osećaj urednosti, topline i zadovoljstva, čine suštinu potpunog uređenja životnog prostora. Uređenje će osvežiti dom u kojem živimo, pri čemu mala promena u rasporedu nameštaja može izazvati poboljšanje životnog prostora.

Najzahtevniji posao tokom uređenja stana, svakako je hoblovanje parketa i renoviranje kupatila. Renoviranjem kupatila, neopohodna je zamena stare vodovodne instalacije uz zamenu pločica i sanitarija. Uz renoviranje kupatila potrebno je angažovati seriju raznovrsnih radnika, stručnih za brojne poslove uređenja. Vodoinstalateri, keramičari, električari ali i moleri, čine zaokruženu celinu uigranih majstora sa profesionalnim načinom rada.

Za uređenje podova u stanu, neophodno je ukloniti nameštaj pri čemu se stvara velika prašina kao produkt hoblovanja. Nakon hoblovanja odnosno uklanjanja oštećenog sloja parketa, sledi nanošenje laka sa dugotrajnim i oštrim mirisom. Prostorija se mora dobro provetriti, da bi dalji radovi poput krečenja bili finalizovani.

Saveti za uvođenje sistema grejanja uz obezbeđen toplotni komfor

Stepen i jačina grejanja direktno zavisi od ugrađene stolarije kao i tipa podneblja u kojem živimo. Idealna temperatura životnog prostora je do 220C, pri čemu svako povećanje temperature dovodi do smanjene vlažnosti vazduha. Postoje raznovrsna grejna tela koja nam obezbeđuju toplotu u zimskim danima čiji je osnovni cilj ravnomerno zagrevanje svih prostorija. Sistemi grejanja i njihova primena zavisi od ugrađenih instalacija u stanu i efekta koji želimo postići. Sve više prisutan sistem grejanja uključuje primenu peleta, pri čemu se vrši istovremena ušteda drveta kao osnovnog energenta. Grejanje na plin uz etažno grejanje, čini najjednostavniji tip za primenu u stanovima, pri čemu se zahteva ugradnja radijatora i odabir prostora za postavku kotla.

Kod prostorija koje imaju predispoziciju za stvaranje vlage i kondeza, savetuje se ugradnja podnog grejanja, uz upotrebu posebnih suspenzija za premaz zidova i podova. Iako se treba držati preporučenih vrednosti za grejanje, neophodno je ugađati svojim potrebama, tako da se u svakom trenutku osećamo prijatno.

Prethodni tekstGEALAN postavlja nove standarde
Sledeći tekstSarah Köring je novi direktor prodaje za Evropu u SWISSPACER-u