Restauracija prozora na Novoj palati u Štutgartu

Drvoprerađivačka kompanija Holzmanufaktur Rottweil počela je sa restauracijom prozora na „Novoj palati“ u Štutgartu i pridaju veliku važnost tradiciji rukotvorina u skladu sa savremenim zahtevima energetske efikasnosti zgrada. Jedan od stilskih elemenata koji se ovde koriste su Georgian distanceri kompanije SWISSPACER, koja ima samo mali uticaj na nisku vrednost UV prozora.

Nova palata u Štutgartu
Nova palata u Štutgartu

Nova palata Štutgarta, koja se nalazi u srcu glavnog grada pokrajine Baden-Virtenberga, može se osvrnuti na dugu istoriju. Izgrađena u nekoliko faza počev od 1746. godine, zapravo je završena tek 1806. Tokom vazdušnih bombardovanja u proleće 1944. godine, palata je gotovo u potpunosti uništena vatrom, a samo spoljna fasada je ostala da stoji. Od rekonstrukcije nakon rata, između 1958. i 1964. godine, zgradu su, između ostalog, koristile državna vlada Baden-Virtenberga i druga državna tela.

Palata ima dva sprata sa kontinualnom fasadom i potkrovlje sa strmim mansardnim krovom. Glavnu fasadu karakterišu pravougaoni prozori, lučni prozori i konačno okrugli prozori u mansardima. Pokrajina Baden-Virtenberg raspisala je 2019. godine tender za obnovu drvenih prozorskih elemenata i zastakljivanje krila Planie i krila Rosengarten. Projektni paketi uključuju obnovu oko 530 drvenih prozora, što predstavlja oko 1.700 m2 ostakljenja.

Umetnost očuvanja

Kompanija Holzmanufaktur Rottweil je zadužen za radove na oba projekta. Kompanija koja potiče iz najstarijeg grada u Baden-Virtenberg, više od 30 godina angažovana je kao drvoprerađivačka kompanija u oblastima očuvanja spomenika, građevinske kulture i arhitekture. „Obnavljamo i popravljamo istorijske armature poput prozora, vrata, podova i drvenih obloga. Postojeći kvalitet kombinuje se sa novim kvalitetom, bez obzira na to da li posao uključuje restauracije, popravke ili dogradnje “, opisuje filozofiju kompanije ovlašćeni službenik Adelina Bitici-Dodolli.

nova palata
Nova palata, jedna od najvećih baroknih građevina u Evropi, sagrađena u 18. veku

Kompanija Holzmanufaktur Rottweil, koju su osnovala dva generalna direktora Herman Klos i Gunther Seitz 1988. godine, trenutno zapošljava preko 100 ljudi u oblastima stolarije, zastakljivanja, farbanja i administracije. „Kako mnogi prozori, vrata, stepeništa ili podovi koji se često koriste opravdavaju zahteve za toplotnim, zvučnim i bezbednosnim poboljšanjima, moraju se naći uverljiva rešenja za tehničku primenu“, kaže šef prodaje Karsten Braun. „Ako se previše toga promeni, elementi gube istorijsku vrednost. Konzervacija i restauracija ne znači stajanje na mestu ili neki oblik tehničke regresije.

nova palata
kompanija Holzmanufaktur Rottweil počela je sa restauracijom prozora na „Novoj palati“ u Štutgartu

Ova napomena se takođe može primeniti na osnovno održavanje i restauraciju drvenih prozora u Štutgartovoj Novoj palati, koju je Holzmanufaktur Rottweil započeo prošle godine i nastaviće se do 2021. Njegov zadatak je remont drveta i okova istorijskih prozora. „Naši zadaci su mnogostruki“, objašnjava Karsten Braun. Oni uključuju usklađivanje energetskih potreba zgrade koja se koristi kao administrativna kancelarija sa njenim statusom baštine.

Stoga je klijent odlučio da uklopi stare kompozitne prozore sa jednostrukim staklom u spoljni nivo jedinicama od izolovanog stakla. Odabrano je visoko efikasno CLIMAPLUS XTREME solarno staklo za kontrolu od Saint-Gobain-a, koje je izuzetno providno i istovremeno pruža maksimalnu transparentnost. Restauracija obuhvata pažljivu obnovu i površinsku obradu i popravku prozorskih okvira, kao i obnavljanje zaptivki, traka i kitova.

Posebnost ovog projekta je postavljanje posebnog izolacionog stakla ili solarnog kontrolnog stakla u predelu mansardnih prozora, koji će svi biti opremljeni Georgian distancerom. „Ovde smo se odlučili za Georgian distancer kompanije SWISSPACER“, kaže Karsten Braun. „Njegov izgled nam je privlačan, a raspon boja je povoljan. U isto vreme su ispunjeni svi zahtevi vezani za energiju. Klijent želi da se ivice instaliraju tako da budu nevidljive u svim namerama i svrhama. Zbog toga nam je mogućnost prilagođavanja boja takođe toliko važna. Takođe možemo da proizvodimo čisto sastavljene uglove pomoću SWISSPACER-a.

Još jedan važan kriterijum za tim Holzmanufaktur Rottweil je mogućnost da Georgian distancere lako usklade sa postojećom situacijom. Ukupno SWISSPACER u svom portfelju ima 13 različitih veličina Georgian distancera i presek sa integrisanim štitnikom za „zveckanje“. Za mansardne prozore na palati potrebna je širina od 10 mm. Georgian distanceri kompanije SWISSPACER smanjuju toplotne mostove oko ivice stakla. Sa neprekidnim staklom mogu se postići vrednosti ug između 0,9 i 1,0 V / m²k na prozorima za Novu palatu.

Radovi na restauraciji odvijaju se prema predviđenom rasporedu. Korišćenje Swisspacer Georgian distancera omogućava i zaštitu nasleđa i energetsku efikasnost, čineći klijenta, planera i trgovinu oduševljenim rezultatima.

www.swisspacer.com

SWISSPACER
Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Sonnenwiesenstraße 15
8280 Kreuzlingen
Švajcarska
info@swisspacer.com
www.swisspacer.com

 

Prethodni tekstNovi format – glasstec VIRTUAL 2020
Sledeći tekstPriključi se kampanji #PodržiSajamskuIndustriju