Modne fasade zgrada širom sveta

Umesto da razmišljate o modi u smislu garderobe i pratećeg aksesoara, zamislite da nosite arhitektonski ekvivalent omiljenoj garderobi! Zgrade tretiraju svoje fasade poput najlepših kombinacija iz visoke mode, izdvajajući ih iz gomile.

“Umetničko odelo” zgrade daje konstrukciji smeli makeover i funkcionalnost kakvu do sada obične zgrade nisu imale.

Neobičan dizajn fasada širom sveta

Obična zgrada od opeke odjednom postaje izuzetna sa uvijenom fasadom oko konstrukcije. Arhitekte su konstruisale elemente nalik crnim “pismima” od aluminijumskih rebara sa predimenzionisanim svetlima duž staze oko zgrade.

Neobičan dizajn fasada
Slika 2 – Neobičan dizajn fasada

Kod hotela Rodrigo-a Errazuriz-a, bela fasada je “obmotana” oko zastakljenih panela na strani gde se nalazi glavni ulaz, pri čemu kao takva pretvara pravolinijske prozore u forme apstraktnih oblika.

Obmotana fasada oko zastakljenih panela
Slika 3 – Obmotana fasada oko zastakljenih panela

Jedna arhitektonska firma je dobila inspiraciju za svoju fasadu u tradicionalnim detaljima Izumo-a Taisha Shrine u vidu drvenih rešetki pričvršćenih za fasadu obližnjeg restorana.

Inspiracija u tradicionalnim detaljima
Slika 4 – Inspiracija u tradicionalnim detaljima

Još jedan u nizu neobičnih dizajna je fasada u obliku klupka od utkanih niti bambusa. Ovo je delo umetnika Joko-a Avianto-a, koje je samo privremeno, ali i kao takvo dodaje novu, prelepu dimenziju Kunstverein muzeju u Nemačkoj, sa njegove spoljašnje strane.

Fasada u obliku klupka od utkanih niti bambusa
Slika 5 – Fasada u obliku klupka od utkanih niti bambusa

Istražujući koncept “hakovanog grada”, fasada jednog hotela je maskirana urbano, tako da se odlično uklapa u okruženje, a opet ističe interaktivnim formama, te tako noću svetli u raznim bojama, prikupljajući od senzora na zgradi informacije o kvalitetu vazduha. Slučajni prolaznici mogu uticati na svetlosnu šaru svojim logovanjem na aplikaciju na mobilnim uređajima, koristeći samo otisak prsta ili glasovne komande.

Visoko reflektujući paneli nerđajućeg čelika obavijaju zgradu na Novom Zelandu omogućujući fasadi da se stalno menja u zavisnosti od godišnjeg doba. Arhitekte su pri projektovanju koristile šablone koji se nalaze svuda oko nas kao vodeću inspiraciju prilikom dizajniranja.

Visoko reflektujući paneli od nerdajućeg čelika
Slika 6 – Visoko reflektujući paneli od nerdajućeg čelika

Stvaranjem “duplih” slojeva fasade, zgrade se puno bolje uklapaju u bilo koje okruženje, jer se prikriva ono što je previše moderno, ukoliko je to kraj sa tradicionalnim objektima, ili naglašava moderno, ukoliko se objekat nalazi u ultra modernom jezgru grada.

Prethodni tekstPlan nove garaže u Novom Sadu na uvidu do 13.marta
Sledeći tekstALUMINCO SRB d.o.o. – Performanse koje prevazilaze ljudska očekivanja